Patronul Cancan recunoaşte că i-a dat şpagă Elenei Udrea

J.P.
Anticorupţie / 27 iulie 2020

Patronul Cancan recunoaşte că i-a dat şpagă Elenei Udrea

Omul de afaceri Radu Budeanu, patronul unui trust de presă din care fac parte publicaţiile Cancan, Prosport şi Gândul, a încheiat cu DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul Hidroelectrica, potrivit unui comunicat al DNA.

Budeanu a recunoscut că în 2011 i-ar fi transmis Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5 milioane de dolari pentru ca aceasta să-şi exercite influenţa în vederea menţinerii contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu firma de stat Hidroelectrica.

Ulterior, în perioada noiembrie 2011 - februarie 2012, Radu Budeanu ar fi predat printr-un intermediar fostului ministru suma de 3,8 milioane de dolari, pusă la dispoziţie de omul de afaceri, potrivit comunicatului DNA.

Pentru că şi-a recunoscut vinovăţia, Radu Budeanu va scăpa cu o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost transmis de procurorii DNA la Tribunalul Bucureşti, care va decide soluţia finală.

Comunicatul integral:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1808/VIII/3 din 19 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului B.R.I., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În vara - toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-şi exercite influenţa în vederea menţinerii, în parametrii deja negociaţi (preţ şi cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.

În acelaşi context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziţie de omul de afaceri.

În prezenţa avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea acordului de recunoaştere a vinovăţiei la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Context. În 2015, procurorii DNA l-au pus pe Radu Budeanu sub control judiciar pe cauţiune (2 milioane de lei), acuzându-l de trafic de influenţă, în formă continuată şi spălare de bani în dosarul "băieţilor deştepţi" de la Hidroelectrica.

Procurorii DNA îl acuzau la acel moment pe Budeanu că ar fi intermediat mita dată de Nicolae Buzăianu (patronul firmei Energy Holding) către Elena Udrea pentru ca aceasta să determine conducerea Hidroelectrica să continue contractele defavorabile cu Energy Holding.

DNA a comunicat pentru G4Media.ro în martie 2019 că a clasat dosarul Hidroelectrica în care erau investigaţi directorii companiei de stat care au semnat contractele privind retehnologizarea Porţilor de fier şi în care erau vizaţi omul de afaceri Bogdan Buzăianu, considerat cel mai mare băiat deştept din Energie şi fostul ministru PSD al Industriilor din Guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu zis DIP. DNA a răspuns acum unei solicitări de presă a G4media.ro privind stadiul anchetei.

Buzăianu a fost principalul beneficiar al contractelor considerate păguboase pentru Hidroelectrica. Numai compania reprezentată de el, Energy Holding, a avut un contract de 1 miliard de dolari cu compania de stat. Valoarea reprezenta 1 la sută din PIB-ul României din 2004, atunci când a fost încheiat contractul. Ministrul Industriilor în Guvernul Năstase era Dan Ioan Popescu, naşul de cununie al lui Buzăianu.

Soluţia de clasare s-a dat în iulie anul trecut, dar nimeni nu a ştiut. Procurorii dau vina pe decizia CCR care a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Din cele de mai sus rezulta ca R B va fi (poate) condamnat cu suspendare. Dar oare "baietii destepti" si Nuti chiar scapa ?

     

    Mda. Niște jegoși. S-o mai vedem acum de marea analista/militanta/activista fostă Budeanu cum ne dă lecții despre corupți și hoție și cum declară isteric "ca să ajungeți la firea trebuie să treceți de dănuța". De fapt la cât de proastă și nesimțita este în mod sigur va continua să ne învețe cum să ne luăm țara înapoi de la PNL (s-o dăm pesedeilor, evident). Așa e când nu ai nici simțul ridicolului, nici decență.

    Escrocii lu Băsescu lovesc mortal din nou

    Curios, jupânul Băsescu, cade mereu in picioare, e ocolit de orice fel de anchetă legata de o căruță de bani. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.. 

    1. Mai Cristi,pe bune,e prima data cand spui si tu un lucru adevarat ,fara vedenii,fara conspiratii.Sunt total de acord cu tine.As vrea sa-l vad pe Basescu acolo unde ii e locul fiindca prea si-a batut joc de tara asta.Si-a batut joc de tot si de toate si ne-a ranjit in nas.Sa treaca pragul electoral cand mi-oi vedea eu ceafa fara oglinda.Idem si cu primaria capitalei.Simte ca-i fuge scaunul de sub picioare si e disperat.Trecutul il ajunge din urma.

    imi explic cum de s-a sucit instantaneu Basescu si cere cu insistenta caderea guvernului...DNA-ul a fost lasat sa lucreze si ii e frica de ce ar putea declara Nuti despre el ca sa ia si ea cu suspendare...

    domnilor

    va rog sa sesizati ca toti fac parte dintr-o mare gasca care mimeaza concurenta de idei intr-o democratie falsa 

    toti au un singur tel 'FURATI TOT CE SE POATE'

    li se ....de fraierii votanti de pe strada 

    1. Toti,netoți,insa Basescu a mimat destul democratia.Ii ajunge.I-a venit si lui randul sa dea socoteala la unison.Sper ca Nutica sa fie vorbareata.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb