Patru din cinci comisari CNVM au semnat parteneriatul cu reprezentanţii pieţei de capital

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 februarie 2005

Cel care nu a semnat este comisarul Victor Eros

Cu excepţia lui Victor Eros, ceilalţi comisari responsabili în CNVM cu supravegherea pieţei de capital, în frunte cu preşedintele Gabriela Anghelache, au semnat protocolul de Parteneriat propus de operatorii pieţei la seminarul "Piaţa de capital - o oportunitate", desfăşurat la Bucureşti, în data de 9 februarie.

În acea ocazie, brokerii s-au arătat iritaţi de faptul că CNVM se pripise să adopte măsuri fără să îi consulte, care, dacă s-ar fi aplicat, ar fi blocat piaţa. De aceea au propus încă o dată ca reprezentanţii instituţiilor operatoare ale pieţei să semneze cu CNVM un document (numit, în final "Parteneriat") prin care să fie acceptată transparenţa în adop-tarea normelor şi să fie mobilizate toate forţele pentru dez-voltarea pieţei de capital. Documentul care a fost semnat în nume propriu de patru comisari din cei cinci responsabili cu pia-ţa de capital, nu are valoare juridică, ci una morală.

Cei patru comisari CNVM au acceptat, astfel, întîlniri lunare regulate cu reprezentanţii ANSVM, ai Bursei şi Rasdaq, au acceptat să îi invite pe aceştia la şedinţele CNVM avînd drept subiect reglementarea pieţei şi au acceptat să le permită a-şi sus-ţine opiniile.

Comisarul Victor Eros s-a ară-tat ostil propunerii de "Parteneriat", încă de la şedinţa de la începutul lui februarie, gîn-dind, probabil, că astfel de raporturi ar fi nefireşti între supraveghetor şi supravegheat.

De aceea, nu surprinde faptul că nu a semnat "Parteneriatul".

Totuşi, Victor Eros şi-a creat astfel o poziţie stingheră, căci documentul, oricum, nu l-ar fi obligat să acopere vreo mişelie a instituţiilor pe care le supraveghează, ori să accepte vreo imixtiune străină în suveranitatea autorităţii Comisiei. Ci, doar, să consacre moralmente cîteva principii democratice şi de transparenţă, care de altfel, sînt de la sine înţelese într-o societate normală.

În schimb, "Parteneriatul" propune mobilizarea tuturor forţelor pentru un scop comun - dezvoltarea pieţei - scop care în vechea Lege a pieţei (cea din 1994), era explicit menţionat drept vocaţie a CNVM. Ori, a te abţine să aderi la o astfel de propunere, creează o situaţie, dacă nu paradoxală, atunci măcar bizară...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb