• Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a votat în unanimitate trimiterea cererii către Comisia juridică
Grupul parlamentar PD-L solicită începerea urmării penale împotriva fostului premier Călin Popescu Tăriceanu (actualmente deputat PNL), pentru săvârşirea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, în legătură cu gestionarea procesului de concesiune între statul român şi compania Sterling Resources.
Membrii Biroului permanent al Camerei Deputaţilor au votat, în unanimitate, ieri, trimiterea solicitării PD-L către Comisia juridică, de disciplină şi pentru imunităţi în vederea dezbaterii.
În urma dezbaterilor, comisia va întocmi un raport care va intra pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor.
În textul cererii se precizează: "În 2009, după soluţionarea procesului de la Haga între România şi Ucraina, privind Insula Şerpilor, în presă au apărut semnale referitoare la existenţa unui contract între statul român şi Compania Sterling Resources LTD. În cuprinsul raportului întocmit de comisia de anchetă rezultă existenţa unor multitudini de nereguli, care vizează modul în care Guvernul României condus de Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu, a gestionat această situaţie".
Potrivit scrisorii transmise de PD-L, Hotărârea nr. 1446 din 12 noiembrie 2008, semnată de fostul premier, aproba acordul petrolier între statul român şi Sterling, fără respectarea dispoziţiilor legale.
"Această Hotărâre a fost publicată fără obţinerea unui aviz, mai mult decât atât, a fost omisă comunicarea elementelor securizate către Serviciul Român de Informaţii (SRI)", se menţionează în text.
Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că, prin OUG 101/4 octombrie 2007, a pregătit cadrul legal pentru săvârşirea infracţiunilor şi că, prin negocierea defectuoasă a contractului petrolier, a adus prejudicii statului de ordinul "sutelor de milioane de euro".
În încheiere, deputaţii PD-L constată: "Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu doar prin transmiterea secretelor de stat, iar cu ştiinţă nu şi-a îndeplinit obligaţiile constituţionale pe care le avea în calitate de prim-ministru al României, fapta fiind de natură să submineze economia naţională prin concesionarea în condiţii de ilegalitate a zăcămintelor de gaz şi ţiţei descoperite în perimetrele concesionate".
• Tăriceanu: "Nu am nimic de ascuns"
În replică la toate acestea, deputatul PNL, Călin Popescu Tăriceanu i-a adresat, ieri, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, prin care a anunţat că nu are nimic împotriva efectuării unor cercetări.
"Din primul moment în care a fost adus în atenţia publică acordul petrolier dintre Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources LTD am declarat că ofer suportul meu deplin pentru orice fel de anchetă, iniţiată de orice instituţie a statului, pentru elucidarea tuturor aspectelor legate de acest acord", spune Tăriceanu în textul scrisorii, precizând: "Întrucât astăzi (n.r. luni), la nivelul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, au fost discuţii legate de acest caz, prilejuite de o solicitare a Grupului Parlamentar al Partidului Democrat-Liberal, folosesc acest prilej pentru a reafirma încă o dată că nu am nimic de ascuns. Nu intenţionez să folosesc niciun privilegiu şi nicio prevedere legată de imunitatea parlamentară, conferite de statutul de deputat sau de cel de fost Prim Ministru, pentru a influenţa această anchetă. Consider că acest caz trebuie investigat cu atenţie şi seriozitate, interesul comun al tuturor fiind aflarea adevărului".
Fostul premier a precizat că va oferi deputaţilor toate informaţiile necesare pentru clarificarea acestui caz.