PE a votat suplimentarea ajutorului macrofinanciar pentru Republica Moldova cu până la 145 de milioane de euro pentru a ajuta ţara să acopere o parte din nevoile sale de finanţare în 2023, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Conform sursei citate, eurodeputaţii au aprobat propunerea Comisiei de a acorda guvernului Republicii Moldova sprijinul pentru stabilizarea situaţiei economice a ţării, cu 561 voturi pentru, 43 împotrivă şi 20 abţineri.
Sprijinul, în valoare totală de 45 de milioane EUR sub formă de granturi şi de până la 100 de milioane EUR sub formă de împrumuturi, va fi plătit în două tranşe planificate pentru al treilea şi al patrulea trimestru al anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplineşte anumite condiţii. Acestea includ reforme ale sistemului judiciar, asigurarea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei, precum şi progrese satisfăcătoare în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unui program macroeconomic al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, economia din Republica Moldova s-a diminuat, iar climatul economic incert a afectat negativ investiţiile şi comerţul din ţară. Criza energetică şi scăderea consumului gospodăriilor şi a investiţiilor au pus o presiune suplimentară asupra finanţelor publice ale Republicii Moldova. În plus, creşterea bruscă a preţurilor la energie creează niveluri ridicate ale inflaţiei.
"Războiul de agresiune rusesc din Ucraina nu a cruţat pe nimeni şi cu siguranţă nu Republica Moldova. O combinaţie nefericită a războiului, a crizei energetice, a inflaţiei uriaşe şi a scăderii consumului casnic şi a investiţiilor a erodat finanţele publice şi a afectat mijloacele de subzistenţă ale cetăţenilor moldoveni. Pe lângă toate acestea, influenţa crescândă a Rusiei în această regiune exercită o presiune suplimentară asupra economiei Republicii Moldova. În aceste vremuri dificile de vulnerabilitate economică şi politică, trebuie să ajutăm şi să sprijinim Republica Moldova," a declarat Marketa Gregorova (Verzi/ALE, Cehia).
Relaţiile UE cu Republica Moldova se bazează pe Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, inclusiv pe Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare, care asigură o asociere politică mai puternică şi o integrare economică între UE şi Republica Moldova. Consiliul European din 23 iunie 2022 a acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2023, 22:19)
Da ,reteta cunoscuta :deschide gura mare si pe urma inghite tot daca vrei sa ai imprumuturi,.....au facut-o si altii (romanii),misto tare ,a inceput sa le si placa (romanilor)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2023, 23:05)
O parte sunt bani nerambursabili.
Moldova a avut numai de câștigat de pe urma Sovietului. :)))