PE cere stoparea abuzurilor sexuale asupra copiilor şi imaginilor ilegale pe internet

Elena Deacu
Miscellanea / 11 martie 2015

În rezoluţia votată astăzi, Parlamentul European cere mai multe eforturi pentru investigarea abuzurilor sexuale asupra copiilor pe internet, pedepsirea vinovaţilor, protejarea victimelor şi înlăturarea conţinutului online ilegal.

Reforma actuală a protecţiei datelor în UE include şi modificări ce au în vedere o mai bună protejare a drepturilor copiilor pe internet, subliniază deputaţii. Mai mult de 80% dintre victime sunt copii sub 10 ani, arată un comunicat al PE remis redacţiei.

Pentru a combate exploatarea sexuală a copiilor şi abuzurile la adresa lor, este nevoie de o abordare globală, care să cuprindă investigarea infracţiunilor, tragerea la răspundere a vinovaţilor, protecţia victimelor copii şi măsuri de prevenţie, se arată în textul aprobat cu 606 voturi pentru, 4 împotrivă şi 67 de abţineri.

Parlamentul cere acţiuni pe mai multe paliere. Astfel, orice conţinut ilegal trebuie înlăturat imediat şi raportat autorităţilor care aplică legea. Deputaţii subliniază rolul industriei ICT, al furnizorilor de servicii de internet şi de găzduire pe internet, care ar putea asigura înlăturarea rapidă şi eficientă "la cererea autorităţii responsabile cu aplicarea legii".

De asemenea, Europol şi autorităţile naţionale de aplicare a legii trebuie să aibă finanţările, resursele umane, prerogativele de investigaţie şi capacităţile tehnice necesare pentru "a putea urmări, investiga şi aduce în judecată în mod serios şi efectiv pe cei care comit infracţiuni".

Totodată, trebuie dezvoltate noi capacităţi high-tech care să facă faţă provocării de a analiza volume mari de imagini cu abuzuri la adresa copiilor, inclusiv materiale ascunse în "dark web".

PE susţine de asemenea că datele personale ale copiilor trebuie protejate, iar aceştia trebuie informaţi în moduri uşor de înţeles pentru ei despre riscurile şi consecinţele utilizării datelor lor personale în mediul online. Reforma aflată în discuţie privind protecţia datelor va include modificări importante menite a proteja mai bine drepturile copiilor pe internet, subliniază deputaţii.

Deputaţii solicită şi crearea unor campanii de atragere a atenţiei asupra unui comportament responsabil în mediile sociale, precum şi asupra programelor de prevenire a abuzului sexual online, astfel încât copiii, părinţii şi educatorii să înţeleagă riscurile online şi să ştie cum să le minimizeze. Linii fierbinţi ar trebui, de asemenea, create pentru a ajuta copiii să denunţe anonim abuzurile.

Potrivit PE, statele UE care nu au transpus directiva din 2011 privind combaterea abuzurilor sexuale şi exploatarea sexuală a copiilor şi pornografia infantilă în legislaţia naţională ar trebui să se grăbească să o facă (puţin peste jumătate din toate statele membre trebuie să transpună deplin această directivă, se arată în rezoluţie).

Cooperarea internaţională şi investigaţiile transnaţionale trebuie să fie întărite, întrucât aceste infracţiuni se întind în sute de ţări, cum jurisdicţii şi agenţii de implementare a legii diferite, se mai arată în text. Deputaţii salută iniţiativa comună a UE şi a 55 de state să creeze Alianţa Globală împotriva Abuzurilor pe Internet asupra Copiilor. Scopul acestei organizaţii este a salva mai multe victime, de a asigura o efectivă tragere la răspundere a vinovaţilor, de a atrage atenţia asupra acestei probleme şi a reduce per ansamblu numărul materialelor disponibile online care prezintă abuzuri sexuale la adresa minorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb