Un număr de peste 20 de instituţii internaţionale de prim rang au ales Luxemburgul ca să-şi reloce parţial sau în totalitate activităţile, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (Brexit), conform anunţului făcut ieri de agenţia de dezvoltare financiară a ţării - Luxemburg For Finance.
În cursul anului 2017, cinci bănci, 12 administratori globali de active şi zece asigurători internaţionali şi-au anunţat intenţia de a-şi muta în ducat operaţiunile existente, a anunţat Luxemburg For Finance, menţionând că printre aceste mari firme se numără JPMorgan, Northern Trust, Blackstone, T Rowe Price, AIG şi Hiscox.
Un total de 139 de instituţii financiare din 28 de ţări au sediul în Luxemburg, a adăugat agenţia, menţionând că acestea se concentrează pe managementul investiţiilor, privat banking, afaceri şi trading financiar.
"Luxemburgul aşteaptă anunţuri suplimentare din partea companiilor în lunile următoare (n.r. privind relocarea), în sectoarele asigurărilor, managementului de fonduri, bancar sau fintech", a subliniat agenţia.
Luxemburgul se numără printre primele zece ţări din topul secretului financiar, întocmit anul acesta de Tax Justice Network. Indicele Secretului Financiar clasează jurisdicţiile în funcţie de secretul lor şi de amploarea activităţilor lor financiare offshore.
În acest clasament, publicat la data de 30 ianuarie 2018, Elveţia ocupă primul loc, fiind urmată de SUA şi insulele Cayman. Luxemburgul ocupă locul al şaselea, cu un scor de secretizare moderat, de 58, şi o cotă foarte mare a pieţei serviciilor financiare offshore, de peste 12% din totalul global. Poziţia sa este în mare măsură neschimbată faţă de indicele din 2015.