PE FONDUL FALIMENTULUI ASTRA ASIGURĂRI, Alexandru Adamescu spune că va da în judecată statul român

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 mai 2016

"ASF ştia de la bun început că Astra trebuia să fie preluată ostil sau să dispară", acuză fiul lui Dan Adamescu

TNG, acţionarul majoritar al Astra Asigurări, urmează să dea în judecată statul român la un tribunal internaţional de investiţii pentru încălcarea drepturilor sale, în conformitate cu o serie de tratate bilaterale de investiţii, în contextul falimentului asiguratorului, potrivit unui comunicat transmis de Alexandru Adamescu, fiul lui Dan Adamescu.

Acesta declară: "Statul român prin Autoritatea de Supraveghere Financiară şi alte instituţii au falimentat compania Astra. Singura şansă pentru a demonstra acest adevăr este un arbitraj în faţa unei Curţi de Arbitraj Internaţional, motiv pentru care TNG a transmis Guvernului României o notificare la mijlocul lunii decembrie 2015. Răspunsul a venit prompt: s-a construit un dosar penal împotriva Astra, care ignoră în totalitate datele reale şi pune vina în exclusivitate pe două persoane: Dan şi Alexandru Adamescu".

Alexandru Adamescu aminteşte că a fost cerută public arestarea sa, după doi ani, în acelaşi dosar de corupţie deschis tatălui său, Dan Adamescu.

Fiul lui Adamescu aminteşte că, la sfârşitul anului 2013, Astra a achiziţionat Axa România. În opinia sa, achiziţia şi fuziunea ulterioară cu Astra ar fi îmbunătăţit în mod semnificativ poziţia financiară a companiei Astra şi ar fi consolidat poziţia de lider în piaţa de asigurări din România: "În scopul de a împiedica fuziunea, în februarie 2014, statul a plasat Astra Asigurări sub administrare specială. Cu toate că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat ulterior un plan de restructurare care includea fuziunea Axa, iar TNG a majorat capitalul Astra, aşa cum solicita ASF în luna octombrie 2014, statul român şi-a încălcat ulterior angajamentele".

Alexandru Adamescu mai precizează: ""TNG a epuizat toate posibilităţile pentru a salva compania Astra. A injectat capital în companie, a propus planuri de redresare. Totul a fost în zadar, pentru că ASF ştia de la bun început că Astra trebuia să fie preluată ostil sau să dispară. Nu se doreşte aflarea adevărului în acest caz şi, din păcate, zeci de mii de români suferă ca urmare a distrugerii companiei Astra. Arestarea mea abuzivă are ca scop eliminarea oricărei opoziţii la doctrina oficială, la preluarea

ostilă a activelor TNG şi a brandului media România Liberă", spune Alexander Adamescu.

Acesta continuă seria acuzaţiilor: "În ciuda numeroaselor încercări ale TNG de a găsi o soluţie împreună cu statul, cu scopul de a-şi îndeplini planul de restructurare şi de a scoate Astra Asigurări de sub administrarea specială, autorităţile române au refuzat să-şi onoreze propriile angajamente şi astfel, în vara lui 2015, a fost împiedicată o nouă majorare de capital.

Statul român a ridicat în cele din urmă licenţa companiei de asigurari, în august 2015, forţând falimentul companiei Astra si cerând de asemenea falimentul ziarului România Liberă.

Autorităţile române încearcă acum să dea vina, în întregime, pe membrii Consiliului de Supraveghere (non-executiv) al Astra şi îi acuză exclusiv pe acţionari ca fiind responsabili de falimentul companiei.

În acelasi timp, statul român a luat hotărârea de a pune sechestru pe cele mai valoroase bunuri TNG, fără proces echitabil, în scopul exproprierii lor şi a cerut falimentul ziarului România Liberă, în scopul preluării lui.

TNG estimează că pagubele se ridică la mai multe sute de milioane de euro, în compensaţie pentru falimentarea Astra şi sechestrarea mai multor active aparţinând TNG din România".

TNG deţine 99,7% din acţiunile Astra Asigurări.

Falimentul Astra Asigurări a fost decis definitiv de Curtea de Apel Bucureşti pe 28 aprilie, la opt luni de la decizia de deschiderea a procedurii de insolvenţă a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Falimentul Astra a fost decis după ce procesul de majorare a capitalului cu suma de 425 de milioane de lei prin atragerea unui investitor strategic a eşuat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb