PE FONDUL SCĂDERILOR ACCENTUATE ALE PIEŢEI Titlurile "Transelectrica" au scăzut cu 57%, de la începutul anului

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 3 octombrie 2008

Paul Brendea: "Costurile suplimentare efectuate pentru eliminarea congestiilor urmează să fie recunoscute în venitul reglementat al acestui an"

Compania şi-a majorat profitul la 116 milioane de lei, în primul semestru

Acţiunile "Transelectrica" Bucureşti (simbol TEL la Bursa de Valori Bucureşti) s-au ieftinit cu aproape 57% în acest an, până la 17,3 lei/acţiune (în şedinţa bursieră de ieri), în ciuda rezultatelor bune afişate în primul semestru. Potrivit brokerilor, titlurile TEL au înregistrat o scădere mai mică decât cea înregistrată de SIF-uri, indicele reprezentativ al celor cinci societăţi de inves­tiţii financiare, BET-FI, depreciindu-se cu aproximativ 73% faţă de valorile maxime.

Vlad Doruc, analist la "Vanguard", este de părere că deprecierea titlurilor TEL, peste cea a indicelui BET (care a scăzut cu aproximativ 56% de la începutul anului), este oarecum anormală pentru o societate din domeniul utilităţilor, acţiunile "Transelectrica" fiind considerate protective ("defensive stock"). Domnia sa crede că această "anomalie" demons­trează faptul că ştirile negative de pe piaţă au avut un impact mult mai mare asupra cotaţiilor decât caracteristicile unui sector al economiei, investitorii renunţând la a se mai uita la rezultatele companiilor sau ale sectoarelor în care activează.

"Lichiditatea titlurilor TEL a fost destul de bună comparativ cu volumele tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti", potrivit domnului Doruc, aceas­ta fiind de 8,2 milioane de lei în ultima lună şi de 10,6 milioane de lei în luna august.

Popularitatea obţinută de "Transelectrica" aduce avantajul unei finanţări la un cost mai redus, societatea având acces mai uşor la resursele financiare, a mai adăugat analis­tul de la "Vanguard", menţionând că, pe lângă beneficiile în ceea ce priveşte costurile, un "rating" bun aduce şi un plus de imagine societăţii.

Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", ne-a spus că, în momentul de faţă, datorită scăderii preţului în ultima perioadă, dar şi creşterii profitului, emitentul se tranzacţionează la multiplii destul de interesanţi, indicatorul PER (n.r. Price Earnings Ratio - numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende), calculat cu preţul la zi şi profiturile pe ultimele 4 trimestre este de 11,2, P/B (raportul dintre preţul unei acţiuni şi valoarea ei contabilă), calculat cu preţul la zi şi capitalurile proprii pe ultimul an disponibil, este de doar 0,53, în timp ce P/S (raportul dintre capitalizarea bursieră şi cifra de afaceri a companiei), calculat cu preţul la zi şi venitul total pe ultimele 4 trimestre este de doar 0,46. Domnia sa este de părere că, deşi multiplii sunt unii foarte atractivi, inves­titorii trebuie să urmărească, în acest moment, în primul rând, evoluţiile pieţelor financiare internaţionale. "Până în momentul în care nu vom asista la o temperare a sentimentului puternic negativ legat de instituţiile bancare la nivel internaţional, nu putem afirma că piaţa autohtonă va reuşi să atingă valorile minime", a mai subliniat domnul Grigoraş.

Operatorul de transport al energiei electrice "Transelectrica" a încheiat primul semes­tru al acestui an cu un profit net de 116 milioane de lei, în creştere cu 112% faţă de perioa­da similară a anului trecut. De asemenea, şi cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu aproape 30% faţă de primele şase luni ale anului trecut, până la 1,35 miliarde de lei, pe fondul unor venituri totale în creştere cu aproximativ 30 de milioane de lei, până la 1,37 miliarde de lei.

Paul Brendea, analist la "Prime Transaction", ne-a spus că "anul trecut, compania a avut obligaţia de a elimina congestiile induse în piaţa de energie electrică de comportamentul producătorilor, iar costurile suplimentare efectuate pentru eliminarea congestiilor urmau să fie recunos­cute în venitul reglementat al anului următor, deci costuri în 2007, venituri în 2008".

Domnul Brendea ne-a mai menţionat că ultimul Ordin al ANRE (Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) a reglementat tarife în creştere începând cu 1 ianuarie: 15,33 lei/MWh pentru serviciul de transport (faţă de 14,85 lei/MWh în 2007) şi 17,66 lei/MWh pentru serviciul de sistem (faţă de 13,10 lei/MWh în 2007), cele două tipuri de servicii fiind principalele surse de venit ale companiei "Transelectrica".

Compania bucureşteană are majoritatea creditelor în euro şi dolari, aşa că analistul de la "Prime Transaction" nu crede că deprecierea leului în raport cu cele două valute va afecta rezultatul financiar al companiei în această perioadă.

Potrivit unui raport recent emis de analiştii "Raiffeisen Capital Investment", creşterea cantităţilor de energie trans­portată de "Transelectrica" Bucureşti s-a reflectat în rezultatele semestriale raportate de companie, potrivit cărora profitul, înainte de deducerea amortizării, dobânzilor şi a impozitului pe profit, a depăşit cu 25% previziunile anterioare.

Rareş Şofariu, Director de Dezvoltare şi Cercetare la "KD Capital Management", este de părere că rezultatele financiare obţinute de companie pe primul semestru au fost peste aşteptări, adăugând că revizuirea recentă a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli, cu un rezultat net de 120 de milioane de lei, oferă o ţintă mai aproape de realitate pentru rezultatul de la sfârşitul acestui an. Domnia sa crede că este posibil ca, din cauza crizei financiare internaţionale şi înăsprirea condiţiilor de creditare, precum şi a dobânzilor mai ridicate, să vedem cheltuieli financiare mai mari în viitoarele raportări.

Cel mai important pachet de acţiuni al companiei, respectiv 73,7% din titluri, este controlat de "Ministerul Economiei şi Finanţelor", urmat de "Fondul Proprietatea", care controlează 13,5% din titlurile TEL.

Societatea bucureşteană are un capital social de peste 733,03 milioane de lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei.

Titlurile "Transelectrica" sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti, de la data de 29 august 2006. În şedinţa de tranzacţionare de ieri, titlurile TEL s-au scumpit cu aproximativ 0,6%, fiind transferate la preţul mediu de 17,3 lei/acţiune.

Compania bucureşteană "Transelectrica" este principalul operator de transport al energiei electrice din ţara noas­tră, realizând astfel infras­tructura pieţei naţionale de electricitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb