Pe o piaţă a vinului de 4,62 milioane hl, BASF România lansează ediţia a-8 a competiţiei Poveşti cu Vinuri Româneşti

G.D.
Companii / 9 martie 2023

Pe o piaţă a vinului de 4,62 milioane hl, BASF România lansează ediţia a-8 a competiţiei Poveşti cu Vinuri Româneşti

BASF Agricultural Solutions România continuă tradiţia şi lansează cea de-a 8-a ediţie a concursului Poveşti cu Vinuri Româneşti, destinat viticultorilor mici şi mijlocii din România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, prima ediţie a competiţiei a avut loc în 2016 şi, încă de atunci, anual, tot mai mulţi viticultori mici şi mijlocii se alătură concursului Poveşti cu Vinuri Româneşti. Astfel, în fiecare an, numărul cramelor înscrise în concurs, dar şi al vinurilor, a crescut. Dacă în 2016 Poveşti cu Vinuri Româneşti a avut 240 de vinuri participante, pentru anul acesta organizatorii se aşteaptă să aibă peste 350 de vinuri provenind de la 100 de crame distincte.

"România se numără printre cei mai mari producători de vin din lume, conform OIVV, având o producţie anuală de 4,62 milioane de hectolitri în 2022, potrivit ultimelor date. Din volumul total, cca. 60% este produs de viticultorii mari, cu suprafeţe de peste 100 de hectare. Însă, viticultorii mici şi mijlocii câştigă tot mai mult teren şi, de la an la an, produc vinuri cu o calitate tot mai ridicată. Tocmai din acest motiv, chiar de la lansare, competiţia Poveşti cu Vinuri Româneşti a fost gândită să sprijine această categorie de crame în demersul lor de a crea vinuri de calitate cu ajutorul celor mai noi tehnologii de protecţie a culturilor", a declarat Mario Tom¹ić, Country Manager BASF Agricultural Solutions România.

Reprezentantul companiei a subliniat că, aşa cum o arată şi datele oficiale, producătorii mici şi mijlocii se confruntă cu o competiţie acerbă din partea principalilor jucători de pe piaţă. Aceştia exploatează suprafeţe mari şi au acces la o reţea de distribuţie la scară largă, atât în retail, cât şi în HoReCa. Tocmai din acest motiv, producătorii medii şi mici au nevoie de susţinere pentru a se face vizibili pe piaţa de profil.

"Poveşti cu Vinuri Româneşti oferă participanţilor posibilitatea ca vinurile pe care le produc să fie analizate, fără niciun cost, de o comisie formată din membri ADAR, ce utilizează normele sistemului internaţional de evaluare stabilite de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIVV). De asemenea, premiile în valoare totală de 20.000 de euro oferite câştigătorilor reprezintă un sprijn pentru aceştia", a mai spus Mario Tom¹ić.

Până la ediţia lansată în acest an, Poveşti cu Vinuri Româneşti premia trei categorii - vinuri albe, roşii şi rose. Începând cu 2023, BASF lansează şi secţiunea vinurilor spumante, care se va desfăşura doar în cadrul etapei naţionale. În cazul acestei categorii vor fi luate în considerare spumantele din întreaga ţară, fără a exista o limită a suprafeţei cultivate cu viţă de vie. Producătorii vor putea înscrie toate tipurile de spumante - alb şi rose, brut, semi-brut sau extra-brut. Pentru această categorie, premiul oferit de organizator va fi, ca şi în cazul vinurilor, în valoare de 5.000 de euro.

Pentru vinurile albe, roşii şi rose competiţia se va desfăşura în 4 etape regionale, urmate de etapa finală în care vor intra 36 de finalişti (câte 3 câştigători pentru fiecare tip de vin din fiecare regiune). Astfel, vor exista jurizări separate pentru regiunile Moldova, Muntenia, Transilvania şi Banat, Oltenia şi Dobrogea.

În contextul în care an de an vinurile finaliste sunt promovate într-un catalog dedicat, BASF lansează în acest an un concurs de design al coperţii acestei broşuri. Acesta se va adresa în principal studenţilor de la facultăţile de design şi arte care au împlinit vârsta de 18 ani. Juriul va fi format din specialişti din domeniu, precum profesori de la facultăţile de artă sau design şi ilustratori. Marele câştigător va fi anunţat în cadrul etapei finale a ediţiei din acest an, premiul fiind în valoare de 2.000 euro.

Dincolo de concursul destinat vinurilor locale, BASF continuă şi tradiţia competiţiei dedicate etichetelor de pe sticlele de vin. Acest concurs se desfăşoară pe pagina de Facebook a companiei, utilizatorii platformei având posibilitatea de a vota cea mai frumoasă etichetă din fiecare regiune, dar şi din marea finală, subliniază sursa citată.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei locale de vin, reprezentaţii companiei se aşteaptă la o creştere constantă a calităţii vinurilor produse local şi în acest an, mai ales în ceea ce le priveşte pe cele aromate şi semi-aromate.

"Pentru acest an, ne aşteptăm la o serie de vinuri cu un grad alcoolic mai ridicat decât la primele ediţii ale concursului, datorită acumulărilor de zahăr ridicate în contextul climatic al ultimilor ani, dar şi la prezenţa vinurilor bio în competiţie. Deşi acest trend este încă la început şi numărul de producători pe acest segment este încă redus pe plan local, este evident interesul pentru această nişă", a afirmat Robert Băicoianu, Director culturi horticole BASF Agricultural Solutions România.

Un alt aspect subliniat de acesta este nevoia tot mai mare a vinurilor locale de a se face cunoscute la export. Conform datelor OIVV, chiar dacă producţia anuală locală, la nivel de 2022, a fost de 4,62 mil. hl, România ocupând locul 11 mondial, datele oficiale arată că doar o mică parte din aceasta ajunge la export.

"Pentru moment, cum România este pe locul 14 în lume la consumul de vin per capita (24,6 l de vin/anual) potrivit celor mai recente informaţii oficiale, producţia locală este aproape integral acoperită de cererea internă. Însă, tot mai multe crame locale se uită şi către pieţele externe. Tocmai din acest motiv, jurizarea vinurilor în cadrul unei competiţii precum Poveşti cu Vinuri Româneşti, alături de expunerea pe care o au producătorii în urma participării la un astfel de concurs, vor avea un impact major în dezvoltarea acestora pe termen lung", a încheiat Mario Tom¹ic, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb