PE O PIAŢĂ ABUNDENTĂ ÎN OFERTA DE NEPERFORMANTE Idea Bank caută portofolii performante

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 aprilie 2015

Idea Bank caută portofolii performante

Polonezii de la Getin Holding au transformat Romanian Intenational Bank în Idea Bank şi vor să ajungă în Top 10, în trei ani

Getin Holding, care a cumpărat în 2013, Romanian International Bank, a relansat banca sub numele folosit şi în Polonia - Idea Bank - şi are ca obiectiv să ajungă în Top 10 pe piaţa noastră, în trei ani.

Piotr Kaczmarek, CEO Getin Holding Group, a spus: "Vizăm o creştere organică, dar şi prin achiziţii. Credem că este o bună combinaţie, dar focusul va fi pe creştere organică. Am căutat oportunităţi nu doar în România, ci şi în ţările vecine. Trebuie să creştem, să fim competitivi şi să luăm cotă de piaţă de la alţii. Obiectivul să ajungem în Top 10 în termen de trei ani este fezabil".

Potrivit lui Stephen James Orlesky, CEO Idea Bank, instituţia are mai multe oferte pentru achiziţii, însă acesta nu a oferit detalii.

Domnia sa a mai spus: "Poate nu vom creşte prin achiziţia de bănci. Avem deja o licenţă bancară. De ce am avea nevoie de încă una?

Putem cumpăra portofolii performante de la bănci care doresc să îşi reducă expunerea. Nu ne interesează creditele corporate, ci retail şi IMM. De asemenea, nu ne interesează creditele neperfomante. Există în grup o altă companie care se ocupă de asta".

Piotr Kaczmarek a precizat că Getin poate capitaliza suficient banca, în următorii 2-3 ani, după care are în vedere chiar şi o posibilă listare la Bursă: "IPO-ul este o soluţie după această perioadă de creştere. Mai întâi trebuie să demonstrăm că suntem o afacere sănătoasă. Pe urmă, nu exclud nici un scenariu".

Prezent la evenimentul de lansare a Idea Bank, ambasadorul Poloniei Marek Szczygiel a spus că se observă un interes în creştere al investitorilor polonezi, care iau în considerare intrarea pe piaţa românească.

Domnia sa a declarat: "Comerţul bilateral România-Polonia a fost, anul trecut, de 4 miliarde de euro, în creştere cu 10%.

Sunt prezente 800 de companii poloneze în România, iar această cifră va creşte în următorii ani".

CEO-ul Getin apreciază că Idea Bank a intrat pe piaţa românească într-un moment potrivit. "Când alte bănci sunt ocupate cu problemele din trecut, o bancă nouă se poate ocupa de clienţi", a spus domnia sa.

Piotr Kaczmarek spus că Idea Bank va fi o bancă simplă, cu produse dedicate clienţilor de retail şi IMM-urilor: "Nu credem în bănci universale, cu toate produsele, de la corporate la retail".

Depozite de 100 de milioane de euro, în decurs de un an

Banca a atras prin depozite, din mai anul trecut până în luna februarie a acestui an, circa 100 milioane euro şi se aşteaptă la creştere în continuare.

Idea Bank are active de 1 miliard de lei.

Grupul polonez Getin Holding a finalizat preluarea Romanian International Bank (RIB) la începutul lunii decembrie 2013, devenind acţionar unic. RIB era deţinută de Daniel Roberts şi fosta sa soţie, Florina Roberts, cetăţeni americani. Cei doi aveau fiecare câte 44,7% din acţiuni.

Anul trecut, Getin Holding a preluat şi VB Leasing România, pe care a redenumit-o Idea Leasing, brandul sub care operează grupul polonez pe cele patru pieţe unde este prezent, respectiv Polonia, Rusia, Ucraina şi Belarus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb