Comisia Europeană (CE) a rămas indiferentă, miercuri, faţă de un apel, lansat marţi, de către eurodeputaţi la "demisia" lui Martin Selmayr - mâna dreaptă a lui Jean-Claude Juncker - numit în condiţii controversate la vârful administraţiei europene, relatează AFP.
Într-un amendament adoptat cu o largă majoritate, eurodeputaţii au reclamat "demisia imediată" a lui Selmayr din postul de secretar general al CE şi "deschiderea unui concurs echitabil, total transparent şi deschis pentru acest post", scrie News.ro.
Într-o reacţie, CE s-a limitat miercuri să-şi reitereze poziţia în acest dosar.
"Numirea secretarului general a fost făcută cu deplina respectare a tuturor regulilor, iar preşedintele (CE) şi Colegiul (comisarilor) au deplină încrdere în el", precizat Comisia.
"El are experienţa şi calificările necesare pentru a-şi îndeplini sarcinile cu foarte mare responsabilitate", adaugă ea.
Juncker şi Selmayr fac amândoi parte din familia politică a Partidului Popular European (PPE, dreapta), majoritară în Parlamentul European (PE), din care o parte s-a pronunţat în favoarea acestui amendament. Comisia, însă, ignoră acest lucru.
Eurodeputaţii au îndemnat deja Comisia, în aprilie 2018, să "reevalueze" promovarea acestui funcţionar german, comparată cu o "lovitură în forţă". Însă ei nu au mers, atunci, până la a-i cere demisia.
Numirea fostului şef de cabinet al lui Juncker la conducerea administraţiei europene face obiectul a numeroase critici, inclusiv din partea mediatoarei UE, care a anchetat acest dosar, conform News.ro.
Germanul a fost promovat la 21 februarie 2018 în postul de secretar general, postul cel mai înalt în administraţia Comisiei, fără vreo afişare publică.
Această numire a avut loc în cadrul unei şedinţe a colegiului comisarilor, la doar câteva secunde după desemnarea sa în funcţia de secretar general adjunct, un post afişat, la care a candidat.
"Transferul" în post propus de către Juncker i-a surprins pe majoritatea comisarilor europeni prezenţi la reuniune, însă a fost aprobat fără proteste.