Liderii Uniunii Europene au făcut apel, vineri, la o poziţie clară privind intenţiile pe care le are Londra în procedura de ieşire din blocul comunitar (Brexit), înaintea summitului UE programat să aibă loc în 21-22 martie, la Bruxelles.
UE vrea acest mesaj de la Regatul Unit înainte să ia în calcul o eventuală amânare a Brexitului, după ce joi, Camera Comunelor s-a pronunţat împotriva organizării unui nou referendum privind apartenenţa la UE, respectiv în favoarea amânării ieşirii Regatului Unit din UE.
Joi, 412 parlamentari au votat pentru amânarea Brexitului şi 202 împotrivă. Astfel, ieşirea Marii Britanii din UE ar putea fi amânată pentru 30 iunie, din 29 martie, care este termenul prevăzut până în acest moment.
Durata unei posibile amânări va depinde de rezultatul unui alt vot parlamentar privind acordul de Brexit (realizat de prim-ministrul Theresa May cu liderii UE) care a fost respins de două ori până acum.
Premierul Theresa May vrea ca pe 20 martie să supună pentru a treia oară votului Camerei Comunelor acordul privind Brexitul. Un amendament care încerca să o împiedice să facă acest lucru a fost respins săptămâna trecută.
Guvernul de la Londra a informat că va solicita "o amânare tehnică" până la data de 30 iunie, ca să aibă timp să adopte legislaţia necesară, în situaţia în care deputaţii vor aproba acordul, săptămâna aceasta.
Dacă acordul va fi respins din nou, guvernul va fi obligat să solicite o perioadă mai lungă de amânare.
"Este foarte clar că următorii paşi, următoarea propunere privind procesul de Brexit trebuie vină din Marea Britanie", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert.
Totodată, Biroul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, a informat că "Guvernul britanic trebuie să ofere o soluţie clară şi un plan alternativ, dacă acordul actual va fi respins din nou". "Fără claritate, nu este posibilă nicio soluţie. Altfel, Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără acord", a subliniat Biroul lui Emmanuel Macron, conform presei străine.
Tot la finele săptămânii trecute, ministrul de Externe din Irlanda, Simon Coveney, a afirmat că mulţi lideri europeni nu vor fi în favoarea unei extinderi prea mari a termenului de Brexit.
Acesta a adăugat că Irlanda ar lua în considerare această variantă doar dacă Marea Britanie "ar pune în aplicare un plan şi o strategie clară care să reflecte şi, eventual, să schimbe direcţia privind Brexitul".
Înaintea votului de joi, Carolyn Fairbairn, şeful Confederaţiei Industriei Britanice, a solicitat Parlamentului de la Londra să "stopeze circul", iar după votul împotriva unui Brexit fără acord, respectiv în favoarea amânării, a afirmat că "mai există bun simţ la Westminster". În opinia sa, "fără o abordare nouă, schimbată în mod radical, mediul de afaceri se teme că nu este vorba decât despre o "amânare a execuţiei".
De menţionat că o amânare a Brexitului dincolo de data de 30 iunie ar obliga Regatul Unit să participe la alegerile pentru Parlamentul European, care sunt programate să aibă loc în 26 mai.