PE ULTIMA SUTĂ DE METRI Guvernul a modificat schema de sprijin a producţiei energiei din surse regenerabile

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 3 aprilie 2017

Guvernul a modificat schema de sprijin a producţiei energiei din surse regenerabile

Certificatele verzi vor fi valabile până în 2032

Guvernul a modificat, pe ultima sută de metri, schema de sprijin a producţiei energiei din surse regenerabile, astfel încât certificatele verzi vor fi valabile până în 2032, evitând, la limită, o situaţie ce ar fi putut arunca în haos o mare parte a sectorului energetic, după cum au avertizat mai multe voci din domeniu.

Recent, Răzvan Nicolescu, Executive Lead Adviser Deloitte Romania, a avertizat că dacă nu se adoptă modificările la schema de sprijin, elaborate anul trecut şi aprobate, în decembrie, de Comisia Europeană, ne aşteaptă un dezastru. Domnia sa explicat: "Începând cu 1 aprilie vor intra pe piaţă un număr de certificate de aproape trei ori mai mare decât capacitatea de absorbţie. Toată piaţa de energie electrică va fi afectată de canibalizarea celor din regenerabile".

Domnia sa a salutat decizia adoptată joi de Executiv.

Şi Georgios Stassis, Country Manager Enel în România, a spus, recent, că aşteaptă de la Guvern ştirea privind modificarea schemei de sprijin, pentru a putea spune că 2017 este anul stabilizării regenerabilelor.

Conform normelor şi angajamentelor europene asumate de România, ţara noastră are stabilită pentru 2020 o ţintă naţională de 24% energie regenerabilă în consumul final brut de electricitate, ţintă pe care şi-a atins-o deja, dar care trebuie conservată în perspectiva anului de referinţă, potrivit Ministerului Energiei.

Toma Petcu, ministrul Energiei, a declarat: "Actul normativ de astăzi vine să pregătească şi să reglementeze inclusiv momentul reinserării în piaţă a certificatelor verzi amânate de la tranzacţionare prin deciziile luate în 2014, perioadă care expiră la finalul lunii martie".

Astfel, printre principalele modificări aduse în beneficiul producerii energiei din surse regenerabile dar şi în avantajul consumatorului final, reprezentanţii Ministerului amintesc: "- Eliminarea termenului de valabilitate de doar 12 luni pentru certificatele verzi (CV). Practic, potrivit noii OUG, acestea vor fi valabile pe toată perioada de funcţionare a schemei de sprijin, respectiv până în 2032. În acest fel, vor fi evitate situaţiile înregistrate în ultimii ani, prin care un număr importat de CV-uri nu au mai putut fi valorificate de către producători.

- Va fi înlocuită cota obligatorie de achiziţie destinată furnizorilor de electricitate cu un mecanism nou, al cantităţii statice de CV, care va fi revizuit odată la doi ani de către ANRE şi care are rolul de a crea un echilibru între consumatori şi producători.

- Aceste prevederi sunt susţinute şi de crearea unor platforme anonime de tranzacţionare a energiei din surse regenerabile şi a certificatelor verzi pe pieţele centralizate de tranz-acţionare a electricităţii, astfel că atât producătorii şi furnizorii mari, dar şi cei mici, vor putea să îşi găsească locul în piaţă.

- Totodată, certificatele verzi vor căpăta valoare în momentul tranzacţionării, şi nu la momentul emiterii, ca până acum, ceea ce va înlătura o parte din presiunea de pe fluxurile de numerar ale operatorilor din acest domeniu.

-Producătorii de energie regenerabilă vor plăti, conform prevederilor noii OUG, impozit pe profit doar în momentul tranzacţionării CV, şi nu în momentul în care înregistrau în contabilitate, aşa cum era prevăzut în vechea legislaţie. Acest impediment a dus la cazuri de insolvenţe şi falimente printre producătorii de energie regenerabilă".

Toma Petcu a precizat că putem vorbi o gură de oxigen pentru industria energiei regenerabile: "În acelaşi timp, înseamnă, practic, o îngheţare a impactului maxim al energiilor regenerabile în facturile plătite de consumatorii casnici, până în 2032".

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a susţinut, recent, că producătorii din sector au acumulat pierderi semnificative în ultimii doi ani şi au cerut o intervenţie rapidă a Guvernului, prin aprobarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) pentru modificarea Legii 220/2008 în forma actuală, care să aducă o "normalizare" a activităţii sectorului eolian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb