PE VOLUME MICI DE TRANZACŢIONARE Piaţa poate fi influenţată foarte uşor de speculatori

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 mai 2005

În ultimele trei şedinţe de tranzacţionare, indicii bursieri - care oferă o imagine generală asupra Bursei de Valori - au avut tendinţe descrescătoare. Acest lucru s-a datorat atît reducerii preţurilor acţiunilor care intră în componenţa lor, cît şi a tendinţei de "staţionare" a pieţei de capital în această perioadă.

Vînzători sînt foarte puţini în piaţă, iar cumpărătorii aşteaptă conform spuselor brokerilor, şi nu acţionează în nici un fel. Tendinţa generală a pieţei este de stagnare, iar lichiditatea extrem de redusă.

Tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital sînt pe volume mici. Mai precis spus, scăderea preţurilor pe volume reduse vine să confirme inexistenţa unor portofolii cu foarte multe titluri (larg distribuite) şi o scădere temporară pe principalii emitenţi. În condiţiile date, speculatorii pot influenţa foarte uşor preţurile acţiunilor.

În opinia unora, pe termen lung, Bursa se va încadra pe un trend ascendent deoarece piaţa de capital din ţara noastră este una emergentă, interesul pentru listarea pe Bursă al noilor emitenţi este foarte crescut. Totodată, există posibilitatea de a se realiza tranzacţii în marjă, iar un motiv în plus îl reprezintă reducerea ratelor de dobîndă la bănci, fapt care determină investitorii să se orienteze spre piaţa de capital. Cu toate că riscurile sînt mult mai mari pe acest segment, totuşi, cîştigul posibil de obţinut reprezintă un stimulent pentru persoanele interesate de plasamente pe piaţa de capital.

Volatilitatea este mare, ceea ce face ca investitorii să-şi păstreze o anumită ezitare în realizarea tranzacţiilor şi conduce la transferul de volume reduse de acţiuni şi valori mici.

În opinia directorului de tranzacţionare al "Estinvest", Marcel Murgoci, momentan, tendinţa pieţei este de scădere, deoarece nu există presiune la vînzare din partea investitorilor, de fapt pe aceştia îi caracterizează neîncrederea şi aşteaptă ca piaţa să se stabilizeze.

Pentru perioada următoare, brokerii nu se aşteaptă la creşteri spectaculoase. Ei sînt de părere că piaţa se va regla la un anumit nivel în condiţiile în care nu vor apărea evenimente de natură să conducă la mişcări neaşteptate. Preţurile se vor reaşeza pe un palier de echilibru pînă cînd vor apărea cumpărătorii în piaţă.

Nici pe Bursa Electronică Ras-daq situaţia nu este mai favorabilă, iar tendinţa de scădere se manifestă şi pentru indicii pieţei Rasdaq. Aceasta cu toate că unele societăţi dau dividende mai mari decît rata dobînzii de la bănci fapt care le face acţiunile atractive pentru investitori, însă aceştia nu reacţionează în nici un fel. Exemplul elocvent îl reprezintă Confecţii Vaslui, (simbol COVB), listată pe piaţa Rasdaq, care acordă un dividend de 240 lei/acţiune în condiţiile în care preţul pe piaţă este în jur de 2.500 lei/titlu.

Indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni ale emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti, a atins minimul de 4.868 puncte în urmă cu două zile. Ieri, acest indice a cunoscut un nou minim de 4.846. Brokerii sînt de părere că indicele BET nu va scădea mai mult şi că piaţa va intra într-o perioadă de acumulare. Oricum, în opinia acestora tendinţa pieţei este de scădere uşoară.

Un alt indice relevant pentru piaţa de capital este BET-FI care reflectă evoluţia cotaţiilor titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare. Acesta a avut o evoluţie asemănătoare cu cea a indicelui BET, scăzînd timp de trei zile consecutiv. În urmă cu două zile a înregistrat un minim de 23.743 puncte. Ieri acesta a scăzut şi mai mult atingînd un nou minim, de 23.321, ca urmare a tendinţei de reducere a preţurilor acţiunilor SIF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb