PENNY şi Academia de Studii Economice din Bucureşti au prezentat rezultatele unui studiu privind impactul economic, social şi de mediu al sectorului creşterii suinelor în România, realizat în cadrul proiectului 3RO, potrivit comunicatului emis redactiei. Studiul analizează provocările şi oportunităţile acestui sector în contextul naţional.
"Proiectul 3RO, iniţiat de PENNY România, se aliniază priorităţilor strategice ale României şi ajută atât la creşterea competitivităţii noastre economice şi a rezilienţei, cât şi la cererea crescândă a românilor de a consuma produse realizate integral la noi în ţară. Studiul de faţă aduce în atenţie una dintre cele mai importante industrii, cea a creşterii suinelor, care în România a suferit un impact semnificativ din cauza extinderii pestei porcine africane care a provocat efecte adverse pe întregul lanţ valoric. Am analizat impactul economic, social şi bugetar al sectorului creşterii suinelor în România şi am evaluat modul în care practicile actuale din acest sector afectează calitatea aerului, solului şi apei. Concluziile prezentate în studiu sunt o bază solidă pentru autorităţile şi instituţiile române din sectorul agricol, dar şi pentru producători şi retaileri", a declarat Conf. Univ. Dr. Mihai Dinu, Academia de Studii Economice Bucureşti.
"Am aşteptat cu foarte mare curiozitate rezultatele acestui studiu şi le-am parcurs cu atenţie, fiind o resursă importantă pentru evoluţia obiectivului nostru 3RO de a creşte la raft numărul de produse cu ingredientul din România, procesate şi ambalate în ţara noastră. În 2023 am stat la masă cu producători şi autorităţi de resort în cadrul unei mese rotunde dedicate producţiei de carne în România, iar studiul realizat de Academia de Studii Economice a venit ca o nevoie de a analiza în detaliu sectorul creşterii suinelor şi a producţiei de carne de porc în ţara noastră. Avem în acest studiu rezultate valoroase pentru industria producătoare, dar şi pentru autorităţi sau retaileri, care arată importanţa valorificării potenţialului românesc de producţie", a declarat Daniel Gross, CEO PENNY România.
"Suntem onoraţi să sprijinim iniţiative care aduc în prim-plan sectoare economice de importanţă strategică precum cel al creşterii suinelor iar studiul realizat în cadrul proiectului 3RO oferă o analiză valoroasă asupra provocărilor şi oportunităţilor, subliniind importanţa unei abordări integrate pentru consolidarea lanţului de producţie autohton. Pentru Grupul Cris-Tim, sursa de carne reprezintă baza fiecărui produs pe care îl realizăm. Suntem dedicaţi utilizării exclusiv de carne de cea mai înaltă calitate iar conceptul nostru Eticheta Curată reflectă acest angajament, garantând trasabilitate şi calitate la fiecare pas al procesului. În industria noastră, suntem integraţi aproape în întregime pe verticală, dar nu şi pe orizontală, ceea ce înseamnă că nu producem suficientă materie primă la nivel local. În prezent, importăm peste 90% din materia primă necesară. Această dependenţă de importuri vulnerabilizează atât industria, cât şi economia naţională, făcându-ne expuşi la fluctuaţiile externe. Fără o producţie internă puternică, nu putem asigura predictibilitatea necesară pentru dezvoltarea unei industrii suinicole reziliente. Aici avem foarte mult de lucru în anii următori. Industria cărnii trebuie să devină o prioritate strategică pentru România, iar studiul de faţă reprezintă o bază solidă pentru identificarea soluţiilor. Grupul Cris-Tim rămâne un partener activ în acest demers, susţinând dezvoltarea sustenabilă şi crearea unui ecosistem local puternic, care să valorifice potenţialul extraordinar al agriculturii şi producţiei româneşti", a declarat Radu Timiş Jr., CEO Grup Cris-Tim.
Principalele concluzii ale studiului realizat de PENNY şi Academia de Studii Economice din Bucureşti privind sectorul creşterii suinelor în România sunt:
• Industria creşterii porcinelor a fost puternic afectată de extinderea pestei porcine africane, impactând întregul lanţ valoric.
• Producţia internă de carne de porc nu satisface cererea locală, iar România depinde de importuri.
• Pesta porcină africană a avut efecte negative asupra economiei naţionale, reducând PIB-ul şi veniturile fiscale.
• Fermele de suine sunt majoritar situate în zone rurale, cu oportunităţi de muncă limitate.
• Sectorul suinelor este influenţat de factori socio-economici şi de preferinţele consumatorilor, precum şi de costurile ridicate ale furajelor.
• Concurenţa intracomunitară şi sectorul nefiscalizat constituie provocări suplimentare.
• Cu toate acestea, sectorul are un potenţial semnificativ pentru creşterea PIB-ului şi echilibrarea balanţei comerciale agroalimentare.
PENNY continuă să sprijine sectorul prin creşterea numărului de produse 3RO, cu scopul de a atinge 60% din produsele disponibile în magazinele sale. Proiectul 3RO urmăreşte să contribuie la o societate mai sustenabilă pentru toţi românii şi pentru generaţiile viitoare.
1. Deci concluzia
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 13:46)
Deci concluzia este ca trebuie sa le desfiintam si sa mancam numa ce vine din vest, ce sa ne mai ascundem dupa deget...
Ca sa vedeti cu ce se ocupa Penny in timpul liber... atunci cand nu face specula cu mancare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 17:24)
Deci concluzia este ca nu ai citit articolul.
Ce sa ceri generației TikTok…