Pensionarii agricoli au început anul cu dreptul

Ziarul BURSA #Companii / 6 ianuarie 2004

Pensiile agricultorilor se dublează, începînd cu data de 1 ianuarie 2004, a declarat ieri Ion Giurescu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, citat de Rompres.

Dublarea pensiei agricultorilor începînd cu 1 ianuarie 2004, a fost adoptată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.67/2003. Ea se adresează persoanelor care beneficiază de pensie doar din fostul sistem de pensii al agricultorilor. Pensia medie a acestei categorii va ajunge din această lună la circa 853.000 de lei.

Sistemul Asigurărilor Sociale ale agricultorilor, reglementat prin Legile 4 şi 5 din 1977 era susţinut financiar din contribuţiile CAP-urilor, ale statului şi ale ţăranilor cu gospodării individuale din zonele necooperativizate. Acest sistem a intrat în colaps după desfiinţarea CAP-urilor, începînd cu anul 1991. A fost nevoie de intervenţia statului pentru a se crea cadrul legal şi a se identifica noi resurse financiare necesare achitării drepturilor celor circa 900.000 de pensionari aflaţi în plată, la începutul anului 1992.

În acest context, a fost adoptată în luna iulie 1992, Legea 80 privind pensiile şi alte drepturi ale agricultorilor, care a introdus ca sursă principală a veniturilor la Bugetul Asigurărilor Sociale pentru agricultori, contribuţia cu 2-4% la veniturile realizate de agenţii economici care produc, industrializează sau comercializează produse agricole. O dată cu intrarea în vigoare a Legii nr.19/2000, la data de 1 aprilie 2001, sistemul pensiilor pentru agricultori a fost inclus în Sistemul Public de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale. Iniţial, agricultorii care realizau un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin trei salarii medii brute pe economie, erau obligaţi să se asigure prin depunerea declaraţiei de asigurare.

"Deoarece, foarte puţini realizau acest nivel de venituri, caracterul obligatoriu al asigurării a fost înlăturat. Prin OUG 67/2003, asigurarea agricultorilor devine facultativă, întrucît se dă posibilitatea acestora să încheie un contract de asigurare socială, fără a fi scoşi din sfera asigurărilor", afirmă Ion Giurescu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb