Organizaţiile centrale ale pensionarilor din România solicită includerea lor ca beneficiari ai imobilelor sindicale ce fac obiectul proiectului de lege privind preluarea şi retrocedarea patrimoniului sindical.
Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia "Unirea" a Pensionarilor din România au susţinut, ieri, într-o conferinţă de presă, că pensionarii nu pot rămâne în afara legii care prevede înfiinţarea unei structuri sub denumirea de "Uniunea Naţională pentru Preluarea Patrimoniului Sindical".
Marian Iancu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, a declarat: "Milităm pentru asigurarea respectării legalităţii cu privire la patrimoniul dobândit de către Mişcarea Sindicală Naţională din România. La sfârşitul anului 1989, erau în evidenţa Uniunii Generale a Sindicatelor din Româ-nia (UGSR) 7,5 milioane de membri cotizanţi, iar dintre aceştia astăzi cinci milioane sunt pensionari, creatorii patrimoniului sindical care la sfârşitul anului 1989 se concretiza în 51 de case de cultură, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihnă şi de tratament ale sindicatelor, 34 de sedii administrative ale sindicatelor, 291 apartamente şi 19 garsoniere, 37 garaje, 328 de baze sportive şi 8 unităţi anexă".
Pensionarii consideră necesară intervenţia Guvernului în problema patrimoniului sindical naţional.
Aceştia propun să aibă reprezentanţi în consiliile de administraţie ale societăţilor care administrează patrimoniul sindical.
"Ca membri în aceste consilii de administraţie vom putea hotărî ca o parte din bani să meargă la casele de pensii, sau vom putea oferi bilete la preţ redus în staţiuni", a declarat Viorel Copil, membru al FNSPR.
Pensionarii susţin că principalele confederaţii sindicale nu doresc să discute cu ei această problemă.
Asociaţiile pensionarilor mai spun că nu există o continuitate a sindicatelor dinainte de 1989 cu cele de după 1989 şi de asemenea nici vreo lege juridică în care să se specifice că patrimoniul sindical acumulat în perioada 1951-1989 este trecut în gestionarea sindicatelor post-decembriste.
"De asemenea, Uniunea Generală a Sindicatelor din România încă există - ea nu a fost desfiinţată prin vreo lege precum Partidul Comunist", a completat Viorel Copil.
1. patrimoniul sindical ?
(mesaj trimis de ionescu dumitru în data de 28.08.2008, 10:51)
in anul 1949 au fost luat in mod abuziv , si patrimoniul detinut de salariati organizati in casele de economii.organizatti obstesti, patrimoniutransmis NUMAI IN ADM-RE- CG A MUNCII, respectiv in grija organelor locale- a se vedea Decr.358/1949 si HCM 972/1949, nepublicate in mo.,documente abrogate cu L.122/ 1996; ulterior dupa 1989 CC SINDICAL si alte organe locale au instrainat bunurile ce le aveau in adm-re fara titlu de proprietate; de exemplu contrar unor afirmatii ,in sectorul de poata si telecomunicatii aceste bunuri sunt identificate si s-a actionat conf. L.10/ 2001 inca din 1996, cu obstructii la toate nivelurile;multumesc DI.