Pensiuni pustii. Operatorii din turism anunţă şomajul tehnic

Ana Felea
Miscellanea / 11 decembrie 2020

Pensiuni pustii. Operatorii din turism anunţă şomajul tehnic

Turismul local a fost grav afectat de restricţiile impuse de pandemia de coronavirus, iar cifrele oficiale publicate de Direcţia Judeţeană de Statistică Buzău arată că numărul turiştilor care au vizitat judeţul în primele luni ale crizei provocate de COVID-19 a fost chiar şi de aproape 30 de ori mai mic.

Primul moment de cumpără pentru turismul românesc a fost perioada Sărbătorilor Pascale, când, de exemplu la Buzău, potrivit buletinului de statistică, în luna aprilie, la unităţile de cazare au fost înregistraţi doar 250 de turişti, adică de 27 de ori mai puţini decât în aceeaşi perioadă a lui 2019, când în judeţul Buzău erau înregistraţi aproape 7000 de vizitatori.

Numărul turiştilor a crescut uşor după ce România a ieşit din stare de urgenţă, însă restricţiile din perioada stării de alertă au ţinut pensiuni la capacitate redusă. Situaţia a ajuns la limită în această perioadă când şi de Crăciun şi Revelion trebuie respectate aceleaşi reguli împotriva răspândirii noului coronavirus.

La Buzău, pensiunile turistice, pline de clienţi în anii trecuţi, sunt în "moarte clinică" din cauza restricţiilor. Operatorii de turism din staţiunea Sărata Monteoru spun că "sunt cele mai triste sărbători de iarnă de până acum"!

Staţiunea balneoclimaterică din judeţul Buzău este pustie. Forfota de altădată din pensiuni este înlocuită de o tăcere apăsătoare. Amintirea pregătirilor din vremurile bune când clienţii ocupau la maximum locaţiile turistice acum doar stârneşte nostalgia proprietarilor.

Alina Udroiu, proprietar pensiune, a declarat: "Sărbătorile vor fi triste. Anul acesta, cu legislaţia în vigoare, practic noi, ca şi pensiune turistică, cu restaurant, nu avem clienţi. Turiştii ştiu că nu pot petrece, nu se pot distra, nu au voie la un program prelungit. La ora 23.00 trebuie să închidem programul şi să trimitem clienţii în cameră. La mese distanţare fizică. Maximum şase persoane. Ori turiştii vin să se relaxeze, să socializeze, iar acum nu pot face asta din cauza restricţiilor. Niciun turist nu-şi doreşte să petreacă sărbătorile astfel. Luna decembrie era o lună foarte aglomerată şi foarte frumoasă în acelaşi timp. Aveam petreceri din partea firmelor. Aveam petreceri tematice, cu tăierea porcului, cu Moş Cărciun, ofeream cadouri de Crăciun. Acum e pustiu".

Aceeaşi atmosferă apăsătoare se regăseşte în mai toate pensiunile şi capacităţile de cazare din Sărata Monteoru.

"După părerea noastră, la ce solicitări au fost până acum, sărbătorile de iarnă, atât Crăciunul cât şi Revelionul, vor fi pustii. Cererile sunt extrem de puţine, iar cele care ne sosesc sunt doar pentru o noapte, cu mâncarea clientului pentru noapte dintre ani, ceea ce ne face să credem că nu vom avea clienţi în cele două perioade care, de obicei, erau foarte aglomerate", ne-a spus Mihai Posedaru, proprietar pensiune în Sărata Monteoru.

Toţi spun că turismul este omorât de restricţiile impuse în această perioadă şi mai ales de relulile se pot schimba de la o zi la alta.

"Restricţiile au descurajat potenţialii turişti pentru că nevoia de relaxare există. După un an de stat în balcol este normal că lumea îşi doreşte să iasă undeva dar când există teama că vor fi anunţate noi restricţii a doua zi, apetitul pentru ieşire în interiorul locuinţei e din ce în ce mai mic. Cei mai mulţi românni vor alege, cel mai probabil, să petreacă Crăciunul şi Revelionul în familie", a spus Mihai Posedaru.

Încasările din perioada sărbătorilor de iarnă reprezentau un procent reprezentantiv din cifra de afaceri, iar lipsa lor, spun propietarii pensiunilor, poate duce chiar la închiderea structurilor de cazare, în condiţiile în care nici în restul anului lucrurile nu au stat mai bine.

"Crăciunul şi Revelionul echivalau cu 10% din cifra de afaceri anuală a pensiunii noastre. Deci ţinând cont şi de faptul că şi până acum turismul a fost simbolic, cu un grad de ocupare de sub 10%, e evident falimentar. Nu ai cum să mai rezişti cu o astfel de cerere turistică, mai ales că lunile ianuarie, februarie, martie sunt slabe prin definiţie", a spus Mihai Posedaru.

Alţii spun că se gândesc deja la şomaj tehnic.

Alina Udroiu a punctat: "Suntem la jumătatea lunii decembrie şi avem 0 încasări faţă de anul trecut când aveam toată pensiunea ocupată. Rezervările pe care le-am avut au fost anulate. Clienţii m-au sunat şi mi-au spus că le este teamă din cauza restricţiilor, că nu vor putea ajunge şi nu vor putea petrece din cauza legislaţiei, şi atunci toată lumea preferă să stea acasă. Sunt foarte multe pensiuni care au solicitat şomaj tehnic şi probabil vom face şi noi asta cât mai curând. Nu mai putem să susţinem angajaţii, încercăm din toamnă să-i plătim, dar în contextul actual în care nu avem nicio încasare, ne este foarte greu".

În România, starea de urgenţă va fi prelungită începând cu 14 decembrie cu încă 30 de zile. Secretarul de stat Raed Arafat a venit ieri seară, în urma şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu nişte completări legate de modul în care se vor desfăşura sărbătorile de iarnă de anul acesta.

"De sărbători, gândiţi-vă la sănătatea dumneavoastră, a familiei dumneavoastră şi a celor în vârstă. Încercaţi cât de mult posibil să limitaţi numărul celor cu care va întâlniţi", a spus Arafat.

În privinţa colindatului de Crăciun, Raed Arafat a spus: "Sfatul este evitaţi acest lucru, chiar dacă e o tradiţie, mersul din casă în casă, mai intri în casă, mai stai un pic, riscul de infecţie creşte mult".

Restricţii vor fi şi în staţiunile montane alese de turişti în această perioadă pentru posibilităţile multiple de distracţie în aer liber. Chiar dacă pârtiile vor fi deschise, vor exista reguli speciale. Telecabinele vor circula, dar cu un număr redus de persoane. De Revelion nu vor fi petreceri stradale. De asemenea, se menţine regula potrivit căreia românii vor avea nevoie în continuare de declaraţie pentru a ieşi din case după ora 23.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe ce le dă cineva șomaj tehnic dacă nu sunt in localitate carantinata? Nu cred.

    Tocmai aici e țeapa. Sute de mii de locuri de munca sunt afectate de masurile fasciste dar nu beneficiază de șomaj tehnic pentru că nu se încadrează pentru că oficial activitatea lor nu este suspendată, pentru a cere șomaj tehnic, dar nu mai au clienți că nu vine omul sa le calce pragul.

    E cea mai mare țeapă a escrocilor care conduc Romania in momentul de față.. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb