Pentagonul a anunţat marţi plecare din Golful Persic a portavionului american USS Nimitz după nouă luni de staţionare, o decizie ce pare să semnaleze o dorinţă de dezescaladare a relaţiilor cu Iranul, după luni de tensiuni, transmite AFP, conform G4media.
"Grupul aeropurtat Nimitz părăseşte zona de responsabilitate a comandamentului central", care acoperă între Orientul Mijlociu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Nimitz a fost trimis în regiune în septembrie pentru a supraveghea mişcările Iranului şi a descuraja Teheranul de la orice agresiune împotriva forţelor americane din vecinătate.
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, "consideră că avem o prezenţă suficient de robustă în Orientul Mijlociu pentru a răspunde" la orice atac, a afirmat John Kirby în cursul unui briefing de presă.
La întrebarea dacă plecarea acestei forţe maritime este un semnal de detensionare cu Iranul, purtătorul de cuvânt a subliniat că "ministrul a avut în vedere mediul geostrategic atunci când a aprobat mişcarea grupului aeropurtat".
El a adăugat că mişcarea a mai fost dictată şi de durata excepţional de lungă a acestei desfăşurări şi de necesitatea de a întreţine navele.
Purtătorul de cuvânt nu a precizat dacă Nimitz va fi înlocuit de un alt portavion în Golf. "Evaluăm constant nivelul ameninţării. Încercăm în permanenţă să răspundem la această ameninţare cu capacităţile adecvate", a spus el, fără alte detalii.
Nimitz încheie o lungă misiune de 270 de zile, mai întâi în zona sa de port din Oceanul Pacific, apoi în Orientul Mijlociu unde a patrulat din Golful Persic până în largul coastelor Somaliei în cursul retragerii forţelor americane din această ţară din Cornul Africii.
Noul preşedinte american Joe Biden doreşte să revină în acordul din 2015, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară, din care predecesorul său Donald Trump s-a retras în 2018.