Un pachet de 31,2% din acţiunile producătorului de materiale de construcţii Cemacon (CEON) şi-a schimbat vineri proprietarul, pentru 49,7 milioane de lei, printr-o tranzacţie derulată prin piaţa "deal" a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Pachetul corespunde deţinerii avute de Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief U.A., fond cu sediul în Olanda şi controlat de Erste Bank care, la începutul lunii martie a acestui an, avea 31,23% din Cemacon. Cele 157,8 milioane de titluri CEON au fost schimbate la preţul de 0,315 lei, cu 3,67% sub referinţa din piaţa "regular".
Fondul a intrat în acţionariatul Cemacon în iulie 2015, în urma convertirii în titluri de proprietate a unei creanţe de 12 milioane de euro, ce-i fusese cesionată în 2013 de Banca Comercială Română (BCR), la care producătorul de materiale de construcţii avea un pachet de credite neperformante, ce a trecut printr-un proces de restructurare. Business Capital For Romania - Opportunity Fund Cooperatief era deţinut în proporţie de 83% de BCR, pachet ce ulterior a fost transferat către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.
Cemacon este deţinut, în proporţie de 56,25% de Dragoş şi Adrian Pavăl deţineau, prin intermediul PIF Indus-trial şi Dedeman.
Anului trecut, fraţii Pavăl au cumpărat un pachet de circa 165 milioane de acţiuni Alro Slatina (ALR), reprezentând 23,16% din companie.
De asemenea, prin intermediul societăţii Dedeman, Dragoş şi Adrian Pavăl mai deţin 6,14% din acţiunile Transelectrica (TEL), 7,4% din Conpet (COTE) şi un pachet de 5,7% din Electrica (EL).
După primele trei luni ale anului curent, Cemacon a obţinut un profit net de 13,22 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de cel realizat la finele lui martie 2018, când compania a raportat un rezultat net de 6,18 milioane de lei.
Valoarea de piaţă a producătorului de materiale de construcţii la BVB este de 165,35 milioane de lei.