PENTRU A APLICA DIRECTIVA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA SPĂLĂRII BANILOR Portugalia a interzis acţiunile la purtător

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 noiembrie 2017

Portugalia a interzis acţiunile la purtător

Ana Gomes, europarlamentar: "Persoanele care au acţiuni la purtător trebuie să le convertească, altfel se vor confrunta cu sancţiuni"

Cătălin Ivan, europarlamentar: "În România se discută pe faţă despre cât valorează, în bani furaţi, un an de închisoare"

Portugalia a interzis acţiunile la purtător în vederea punerii în aplicare a directivei Uniunii Europene (UE) referitoare la combaterea spălării banilor, a evaziunii fiscale şi a finanţării terorismului, a precizat, vineri, europarlamentarul Ana Gomes, vicepreşedinte al Comisiei Panama Papers din Parlamentul European, în cadrul dezbaterii "România la vedere! Acţiunile la purtător - sursă de devalizare a fondurilor publice", organizată de RoAction.

Europarlamentarul a declarat: "În Portugalia, s-a aprobat legea care interzice acţiunile la purtător şi încă un decret emis de Guvern pentru a reglementa această lege în ceea ce priveşte procesul tranziţiei, prin care oamenii care deţin acţiuni la purtător beneficiază de o perioadă de timp pentru a le converti în acţiuni nominative".

Ana Gomes a subliniat că există şi alte state care au interzis acţiunile la purtător, cum ar fi Belgia, Luxemburg sau Marea Britanie, adăugând: "Persoanele care au acţiuni la purtător trebuie să le convertească, altfel se vor confrunta cu sancţiuni. De pildă, nu le vor putea transfera şi nu vor mai putea obţine dividendele la care au dreptul. Companiile au, aşadar, obligaţia de a identifica deţinătorii, dar acest lucru se poate face şi la nivel individual".

Nu este suficient să interzici acţiunile la purtător, a continuat europarlamentarul care a explicat: "Există şi firme care sunt deţinute de alte firme, off-shore-uri, care evident au aceste acţiuni la purtător. Portugalia a luat aceste măsuri pentru că a simţit că sunt necesare în vederea punerii în aplicare a directivei care luptă împotriva spălării banilor (...) Evident că, dacă Portugalia a putut să facă acest lucru şi România o poate face, dacă există voinţă politică. Raportul Panama Papers are o concluzie conform căreia totul este posibil atunci când există voinţă politică. Singurul motiv pentru care noi, la nivelul UE, nu am luptat mai bine împotriva industriei secretelor off-shore-urilor este că nu a existat voinţă politică suficientă în statele membre".

Cătălin Ivan: "România este ţara cu cea mai săracă populaţie şi, probabil, cu cei mai bogaţi politicieni din UE"

În cadrul aceluiaşi eveniment, europarlamentarul Cătălin Ivan a precizat că România este ţara cu cea mai săracă populaţie şi, probabil, cu cei mai bogaţi politicieni din UE.

Cătălin Ivan a declarat: "Când vorbim despre corupţie vorbim despre lucruri concrete. Mă interesează prea puţin cine ajunge la puşcărie şi câţi ani stă acolo. Mă interesează ca banii furaţi să fie recuperaţi şi aici am o iniţiativă în Parlamentul European pe recuperarea banilor scoşi în afara UE. Efectele sunt multiple. Vorbim de ţara cu cea mai săracă populaţie din UE şi poate cu cei mai bogaţi politicieni. Vorbim de efecte sociale foarte grave, de lipsa banilor pentru şcoli, spitale, investiţii, categorii tot mai defavorizate".

Cătălin Ivan: "În fiecare oră pleacă circa nouă persoane din România"

În acest moment, procesul de depopulare a României este cel mai grav din UE sau chiar din lume, după ţările care sunt în conflict, a spus Cătălin Ivan, care a continuat: "În afară de ţările unde există un război civil sau sunt angrenate într-un război cu alte state, din România pleacă cei mai mulţi cetăţeni. În fiecare oră pleacă circa nouă români (...) Îmi spunea cineva de la Ambasada României în Belgia că, în 2006, în această ţară, erau numai 692 de români. La numai 10 ani, în 2016, în Belgia erau circa 68.000 de români, iar de anul trecut până astăzi numărul acestora a crescut cu 10%".

Potrivit domnului Ivan, cauza acestei situaţii este corupţia endemică din România.

Europarlamentarul a spus: "Avem lucrătorii cel mai prost plătiţi din toată UE. Avem sindicate cărora li s-a amputat capacitatea de a negocia contracte colective de muncă printr-o lege dată de Parlamentul României în 2010, dar care nici până astăzi nu a fost reparată. Dacă ar fi să arătăm o singură cauză, să punem o singură etichetă legată de cum s-a ajuns aici, nu există decât una: corupţia endemică. Bani care fie nu ajung la bugetul de stat, sau care se scurg de la bugetul de stat către buzunare private şi vorbim de miliarde de euro, nu de sume foarte mici".

Potrivit domnului Ivan, în prezent, în Parlamentul European, se discută o iniţiativă care vizează recuperarea sumelor şi a bunurilor provenite din corupţie şi fraudă, care sunt scoase în afara statului.

Europarlamentarul a continuat: "În alte state, cum e Portugalia, există această prioritate, să recupereze sumele şi atunci investesc şi au centre bine organizate cu oameni foarte inteligenţi şi bine pregătiţi. Un model foarte bun este Guardia di Finanza din Italia, care sunt foarte bine organizaţi şi au, inclusiv, departament de spionaj, de intelligence".

Sunt sume foarte mari alocate recuperării banilor, pentru că sumele ce urmează a fi recuperate sunt mult mai mari decât cele investite, a precizat Cătălin Ivan, care a adăugat: "Pe de-o parte recuperezi bani la buget, pe de altă parte descurajezi, pentru că pe cei care fură îi deranjează un singur lucru - să rămână fără banii pe care i-au furat. În România se discută pe faţă despre cât valorează un an de puşcărie, pentru câţi bani furaţi merită să stai un an în închisoare. Stau un an - doi, mai iau o reducere, mai scriu o carte, dar banii le rămân. Banii să le fie luaţi, cât stau în închisoare contează mai puţin şi atunci îi descurajezi. Investiţia asta pe de o parte pune o frână mare corupţiei, pe de altă parte se recuperează bani mai mulţi decât investeşti numai că trebuie să vrei să o faci şi ajungem din nou la voinţa politică".

Referitor la reacţia lui Liviu Dragnea privind iniţiativa cetăţenească legată de interzicerea acţiunilor la purtător în România, depusă la Parlament în luna septembrie a acestui an de Cătălin Ivan, europarlamentarul a precizat: "Vă spun eu care este poziţia lui Liviu Dragnea pentru că a spus-o secretarul general al partidului, Marian Neacşu. Acesta a spus, cu subiect şi predicat că, atât timp cât aceste acţiuni la purtător există în legislaţie, ele ar trebui să rămână aşa. Deci, secretarul general al partidului a avut o poziţie foarte fermă pe acest subiect şi nu mi s-a părut a fi în nume personal. Dar eu ştiu că sunt foarte mulţi membri ai Partidului Social Democrat care gândesc altfel".

În România, conform datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la ora actuală funcţionează 384 de societăţi care au acţiuni la purtător, iar cele mai multe sunt conectate la banii publici, se arată într-un comunicat al RoAction, o organizaţie non-guvernamentală, ce are drept obiectiv generarea de politici publice.

În ultimii zece ani, aceste companii au încheiat contracte de miliarde de euro cu Statul Român, mai menţionează sursa citată.

Conform RoAction, unul dintre mijloacele cele mai eficiente de a deturna bani publici se face prin societăţi comerciale suspectate că ar aparţine (prin deţinerea de acţiuni la purtător) unor politicieni cu rang înalt în aparatul administrativ.

Prima acţiune majoră a RoAction este sprijinirea unei iniţiative cetăţeneşti de interzicere completă a acţiunilor la purtător pe întreg teritoriul României. În acest moment, iniţiativa legislativă este publicată în Monitorul Oficial al României, iar următorul pas este strângerea numărului necesar de semnături din partea cetăţenilor români pentru ca proiectul să intre obligatoriu în dezbaterea Parlamentului, se mai specifică în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb