PENTRU A AVEA BANI DE INVESTIŢII Companiile de stat, scutite de la plata dividendelor

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 februarie 2020

Companiile de stat, scutite de la plata dividendelor

Nuclearelectrica nu va plăti dividende către bugetul de stat deoarece compania are nevoie de bani pentru investiţii, a declarat, Virgil Popescu, ministrul interimar al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Virgil Popescu a spus: "La Nuclearelectrica nu am luat dividende. M-am înţeles cu Ministerul Finanţelor să nu ceară dividende de la Nuclearelectrica, pentru că este nevoie de investiţii. Trebuie să construim reactoarele 3 şi 4. 400 de milioane lei, cu titlu de dividende, nu au mai fost date către bugetul de stat. La Hidroelectrica, nu am fost de acord cu volumul iniţial de dividende care a fost cerut de către Fondul Proprietatea, dar am fost de acord să luăm nişte dividende şi am votat pentru acest lucru, pentru dividende mai puţine. Am făcut acest lucru, deoarece Hidroelectrica a beneficiat de o conjunctură pe piaţă. Datorită costului certificatelor de CO2, preţul pe energie produs de Oltenia s-a dus mai sus şi astfel Hidroelectrica a avut un profit, practic speculativ. Deci acolo unde noi considerăm că se pot da dividende, vom lua dividende. Acolo unde vrem ca acele companii să se dezvolte, nu va fi o politică investiţională să luăm dividende la bugetul de stat".

Referitor la unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, Virgil Popescu a spus că acestea vor fi construite cu "parteneri din UE şi NATO".

Ministrul de resort a declarat: "Pentru a face reactoarele 3 şi 4, avem nevoie ca Ministerul Transporturilor să se apuce de un proiect pentru amenajarea Dunării în zona respectivă. Ministerul Transporturilor a bugetat lucrările respective de pe albia Dunării, iar anul acesta vom lua decizia privind termenul la care vor fi demarate procedurile pentru construirea reactoarelor 3 şi 4".

Domnia sa a precizat că Guvernul nu va accepta transferul de preţuri între companii şi nici "alte lucruri" care sunt interzise, şi vor efectua toate verificările care se impun.

Virgil Popescu a arătat: "Statul român, până acum, a fost un stat slab. Vreau să vă spun că statul român nu va mai fi un stat slab cât va avea o guvernare liberală. Dacă va trebui să luăm dividende, dacă va trebui să luăm măsuri în aşa fel încât acţionarii diferitelor companii să respecte legile, le vom lua. Nu vom accepta transferul de preţuri între companii, nu vom accepta lucruri care sunt interzise şi le vom verifica. Există legislaţie şi ne vom asigura că acea legislaţie va fi implementată şi va fi. Persoanele care o încalcă vor fi trase la răspundere".

Ministrul Economiei susţine că instituţiile cu atribuţii de control - ANAF şi Consiliul Concurenţei - trebuie să îşi facă treaba, pentru ca legislaţia în vigoare să nu mai fie încălcată în cadrul companiilor în care statul este acţionar majoritar sau semnificativ.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Mai putzine vorbe, mai mult solutzii. Altfel, devii precum orlando si citzu....

    Se pare ca n-ai invatzat diferentza intre dividende shi dividende SUPLIMENTARE. 

    1. Actionarii minoritari ,care si-au depus banii la bursa pentru un randament superior -pana in prezent - altor forme de prezervare a banilor pentru zile negre , nu sunt ( suntem ) deloc incantati de radicalitatea masurii . Linia mediana este (aproape ) intotdeauna preferabila extremelor !

      Actionarii minoritari ,care si-au depus banii la bursa pentru un randament superior -pana in prezent - altor forme de prezervare a banilor pentru zile negre , nu sunt ( suntem ) deloc incantati de radicalitatea masurii . Linia mediana este (aproape ) intotdeauna preferabila extremelor !

      Companiile de stat "scutite "de plata dividendelor ? Asta e politica liberala ? S-o aplice acolo unde statul e actionar unic !

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb