PENTRU A CINCEA LUNĂ CONSECUTIV BNR nu a cumpărat titluri de stat din piaţa secundară, în ianuarie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 februarie 2021

BNR nu a cumpărat titluri de stat din piaţa secundară, în ianuarie

Banca Naţională a României (BNR) nu a cumpărat nici în luna ianuarie titluri de stat în lei din piaţa secundară, potrivit raportul statistic publicat de către banca centrală, în condiţiile în care sectorul bancar a trecut la începutul anului pe o poziţie de surplus de lichiditate pentru prima dată de la debutul crizei sanitare şi economice Covid-19. Deficitul de lichiditate al sistemului bancar faţă de BNR a rămas constant în ultimele două luni din 2020, la circa -0,6 miliarde de lei.

Luna ianuarie a reprezentat de asemenea prima lună din ultimele 11 luni în care Banca Naţională nu a injectate lichiditate prin operaţiunile bilaterale repo, un alt semn pozitiv, după ce în decembrie împrumuturile bilaterale de la BNR scăzuseră la 2,19 miliarde de lei în medie zilnică de la 2,6 miliarde de lei în noiembrie. Revenirea pe surplus a poziţiei de lichiditate a permis reducerea dobânzilor din piaţă şi scăderea randamentelor de împrumut ale statului, reduceri asistate de banca centrală prin scăderea dobânzilor în şedinţa din 15 ianuarie.

Prin facilitatea permanentă de credit Lombard, pe o zi, pusă la dispoziţie de BNR băncilor care nu găsesc bani în piaţa interbancară şi au deficit la sfârşitul zilei, suma împrumutată în ianuarie a fost de 79,4 milioane de lei, în creştere uşoară de la 32,1 milioane de lei în decembrie şi în scădere faţă de cele 2,32 miliarde de lei din octombrie în medie zilnică, maximul anual. Dobânda la Lombard este de 1,75% pentru bănci. Al doilea maxim pe Lombard a fost în aprilie, lună în care împrumuturile de urgenţă acordate de BNR băncilor au fost de 1,64 miliarde de lei, iar cele prin repo de 13,6 miliarde de lei.

Sumele depuse la BNR de băncile cu exces de fonduri au urcat puternic în prima lună din 2021 după maximul anual din noiembrie, la 8,41 miliarde de lei de la 1,66 miliarde de lei în decembrie 2020 şi de la 2,11 miliarde de lei în noiembrie. În octombrie, sumele depuse de bănci la BNR prin facilitatea de depozit s-au situat la 105,8 milioane de lei.

Poziţia de lichiditate a sistemului bancar este de aşteptat să continue să se îmbunătăţească în februarie în condiţiile în care scadenţele Ministerului de Finanţe de titluri de stat - sumele ce trebuie plătite de stat în contul obligaţiunilor emise în trecut care au ajuns la maturitate - se ridică la 440 milioane lei, la care se adaugă obligaţiuni în euro emise pe plan local de 2,12 miliarde euro.

De asemenea, ianuarie a fost a cincea lună din ultimele zece în care Banca Naţională nu a mai tipărit lei prin achiziţia de titluri de stat din piaţa secundară, după ce în perioada aprilie-august stocul titlurilor de stat în monedă naţională cumpărate de BNR ajunseseră la 5,28 miliarde de lei. În minuta din ultimele două şedinţe de politică monetară ale BNR, din 12 noiembrie 2020 şi 15 ianuarie 2021, nu se mai face nicio referire la posibile achiziţii de titluri de stat din piaţa secundară de către banca centrală, ceea ce indică că banca naţională nu va mai recurge la acest mecanism decât în situaţii mai extreme de deteriorare.

Trecerea pe surplus de lichiditate s-a văzut încă din prima săptămână din ianuarie, când cotaţia ROBOR pe 3 luni a coborât cu 12% într-o singură săptămână la 1,79%.

În orice caz, îmbunătăţirea lichidităţii a continuat şi în debutul anului 2021 cu trecerea pe surplus de lichiditate în prima săptămână din ianuarie, fapt ce reiese şi din evoluţia cotaţiilor ROBOR: indicele pe 3 luni a corobât cu 12% într-o singură săptămână la 1,79%. Cotaţiile ROBOR au continuat până în prima săptămâna din ianuarie să se situeze la peste 2%, în ciuda scăderii ratei de dobândă de către BNR la 1,50% în a doua jumătate a anului 2020. Scăderea cotaţiilor ROBOR a venit şi în contextul publicării unui indice IRCC (care se ia în calcul pentru creditele acordate ulterior lunii mai 2019) mult mai mic faţă de trimestrul anterior - 1,88% faţă de 2,17%. În prezent, ROBOR la 3 luni este la 1,54%, iar ROBOR la 6 luni a fost cotat vineri la 1,63%, cel mai scăzut nivel al ROBOR atins după 29 septembrie 2017, când indicatorul a fost de 1,69%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb