PENTRU ADUNAREA ACŢIONARILOR SIF OLTENIA DIN 28 APRILIE SIF Banat-Crişana reia cererea de suplimentare a ordinii de zi

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 16 aprilie 2020

SIF Banat-Crişana reia cererea de suplimentare a ordinii de zi

Actualizare - Comunicatul transmis de SIF Banat-Crişana (SIF1) la data de 15 aprilie 2020, prin care se instigă public acţionarii să se prezinte fizic la adunarea SIF Oltenia (SIF5) din data de 28 aprilie, se plasează în sfera unui act de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută şi sancţionată de legea penală, se arată într-un raport de astăzi al SIF5 adresat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ce este semnat de semnat de preşedintele SIF-ului,Tudor Ciurezu.

"Conduita domnului Bogdan Drăgoi faţă de SIF Oltenia este de rea credinţă, în condiţiile în care, în calitate de conducător al SIF Banat-Crişana a transmis recomandarea ca acţionarii să îşi exercite votul prin mijloace alternative şi să evite prezenţa fizică, iar în calitate de membru al Consililui de Administraţie al BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a adoptat poziţia drastică de a interzice expres prezenţa fizică a acţionarilor", se mai arată în comunicatul SIF5.

Tudor Ciurezu aminteşte că, în exercitarea atribuţiilor de reglementare, ASF a emis Regulamentul nr. 5/2020 pentru adoptarea unor măsuri referitoare la desfăşurarea adunărilor generale ale emitenţilor pe perioada existenţei stării de urgenţă generate de COVID-19.

"Prin Regulamentul 5/2020 seconsfinţeşte dreptul emitenţilor de a decide

desfăşurareaadunărilor generale, fărăprezenţafizică a acţionarilor, condiţionat de existenţa unei dispoziţii legale exprese în acest sens", menţionează SIF Oltenia în comunicat.

Societatea arată că, până în prezent, există un singur emitent care a decis desfăşurareaadunării generale a acţionarilor exclusiv princorespondenţă, respectiv BRD.

"În acest moment, prioritar pentru societate şi pentru toţi actionarii săi este limitarea la maximum posibil a riscului de contaminare, în acest sens acţionarii fiind încurajaţi să îşi exercite dreptul de vot prin mijloace electronice", se mai arată în comunicatul SIF5.

Totodată, SIF Oltenia ţine să menţioneze că se dezice de orice conduită a acţionarilor care are ca scop sau efect zădărnicirea combaterii răspândirii pandemiei.

Anterior, ASF trimisese o adresă către SIF Oltenia prin care reitera solicitarea ca board-ul să completeze ordinea de zi a adunării acţionarilor din 28 aprilie, cu punctele cerute de grupul format din SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, şi trei fonduri administrate de Certinvest.

---

"Administratorii SIF Oltenia fie induc intenţionat în eroare, fie nu cunosc legislaţia specifică, care permite modificarea datei de referinţă, pentru a permite acţionarilor exercitarea drepturilor acestora", menţionează SIF1

Refuzul Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) de a completa ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor din data de 28 aprilie este nejustificat şi ilegal, susţine SIF Banat-Crişana (SIF1), într-un raport de ieri, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în care solicită board-ului societăţii din Craiova să includă de urgenţă pe ordinea de zi a AGA punctele propuse de acţionari.

Este o reacţie faţă de refuzul a patru membri ai board-ului SIF5, pentru care se cere revocarea din Consiliu, de a participa la deliberările privind punctele propuse a fi puse pe ordinea de zi de grupul format din SIF1 şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi de trei fonduri administrate de Certinvest care, pe lângă revocarea din board, mai doresc şi eliminarea lui Tudor Ciurezu din fotoliul de director general al SIF-ului din Craiova.

Astfel, ca urmare a refuzului celor patru administratori de a delibera privind punctele care-i vizează, în şedinţa Consiliului SIF5 din data de 14 aprilie nu au putut fi aprobate cererile celor două grupuri de acţionari, deoarece nu s-a întrunit majoritatea prevăzută de lege şi de reglementările interne ale SIF-ului.

Acum, SIF1 susţine că refuzul board-ului SIF5, despre care spune că este ilegal, a fost săvârşit cu intenţie, fapt dovedit printr-un paragraf din raportul SIF Oltenia din data de 14 aprilie, în care se arăta că: "în acest moment, completarea ordinii de zi revizuită nu mai poate fi pusă în aplicare cu respectarea prevederilor legale, deoarece data de referinţă pentru adunarea deja convocată în 28/29 aprilie 2020 este 14 aprilile 2020".

Dar, SIF Banat-Crişana menţionează că data de referinţă este stabilită de către Consiliul de Administraţie al SIF5, care o poate modifica cu respectarea condiţiilor legale, respectiv nu poate fi stabilită mai devreme de 30 de zile de la data ţinerii adunării generale.

"Aşadar, administratorii SIF Oltenia fie induc intenţionat în eroare, fie nu cunosc legislaţia specifică, care permite modificarea datei de referinţă, pentru a permite acţionarilor exercitarea drepturilor acestora", se menţionează în raportul SIF1.

De asemenea, aducând în discuţie o serie de articole din Actul Constitutiv al SIF Oltenia, din Legea societăţilor comerciale şi din Legea privind administratorii de fonduri de investiţii alternative, SIF Banat-Crişana susţine că board-ul SIF Oltenia încalcă o serie de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească administratorii, printre care: onestitate, prudenţă, diligenţă şi acţiune în interesul societăţii, al investitorilor acestora şi a integrităţii pieţei.

"Or, consecvenţa activităţilor conducerii SIF Oltenia de a bloca, încă din luna mai 2019, exprimarea voinţei societare la nivelul SIF5, este o încălcare gravă a acestor obligaţii", spune SIF Banat-Crişana.

În plus, într-un alt comunicat, SIF1 a precizat că, în calitate de acţionar al SIF Oltenia, se va prezenta la adunarea din 28 aprilie şi va cere în cadrul şedinţei atragerea răspunderii administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian, pentru motivele indicate în solicitarea de completare a AGA.

"Dezbaterile acţionarilor şi votul pentru atragerea răspunderii administratorilor menţionaţi se vor face în cadrul şedinţei adunării din 28/29 aprilie 2020 în condiţiile prevăzute de art. 155 alin. (3) din Legea nr. 31/1990. Menţionăm că acţionarii au posibilitatea să voteze asupra atragerii răspunderii administratorilor prin participarea la şedinţa adunării, personal, sau prin reprezentare cu împuternicire în condiţiile art. 92 alin. (12) sau alin. (13) din Legea nr. 24/2017", se menţionează în raportul SIF1.

SIF Banat-Crişana arată că, dezbaterea atragerii răspunderii administratorilor în şedinţa adunării şi acţionarea lor în răspundere se impune cu atât mai mult cu cât administratorii au refuzat nejustificat să introducă pe ordinea de zi această problemă, cerută de acţionarii care deţin cel puţin 5% din capitalul social.

"Îngrădirea drepturilor acţionarilor de a-şi exercita astfel controlul asupra gestiunii societăţii şi de a recupera prejudiciile cauzate societăţii constituie un indicator relevant cu privire la temeinicia atragerii răspunderii administratorilor", punctează SIF1.

Pe de altă parte, SIF Oltenia afirma, în data de 14 aprilie, că demersul celor două grupuri de acţionari reprezintă încă o încercare de preluare abuzivă a conducerii superioare şi a conducerii administrative a SIF5, dar şi o perturbare a activităţii societăţii într-un moment dificil pe care îl traversează întreaga economie iar sănătatea publică este în mare pericol.

Conform societăţii din Craiova, deşi s-au înregistrat două cereri de suplimentare a ordinii de zi a adunării care aparent sunt independente, în realitate acţionarii solicitanţi sunt sub controlul direct sau indirect al SIF Banat-Crişana.

Anul trecut, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au solicitat convocarea acţionarilor societăţii din Craiova pentru revocarea din Consiliu a lui Carmen Popa, Anina Radu, Nicolae Stoian şi Tudor Ciurezu care ar fi urmat ca, în cazul unui vot pentru, să fie înlăturat şi din fotoliul de director general al SIF Oltenia.

SIF-ul a respins de mai multe ori convocarea AGA pe motivele scăderii cotei de deţinere a acţionarilor solicitanţi sub pragul legal şi statutar de 5% din capitalul social al SIF-ului şi a neîndeplinirii unor condiţii legale de formă şi fond a cererii formulate de SIF1 şi SIF4.

Războiul dintre SIF-uri a demarat când SIF1 şi SIF4 au convocat acţionarii SIF Oltenia pentru modificarea actului constitutiv în condiţiile în care, în 2018, societatea din Craiova şi-a vândut către Erste pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 milioane de euro, bani pe care i-a investit în societăţi lichide de la BVB, îndeosebi din sectorul bancar, energetic şi farmaceutic.

Administratorii SIF Oltenia au convocat acţionarii pentru data de 9 mai 2019, când a fost aprobată modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci, măsuri care nici până acum nu au fost puse în aplicare.

Atunci, Tudor Ciurezu a susţinut că, în realitate, SIF1 şi SIF4 controlează circa 28% din SIF Oltenia, peste pragul legal de 5%, incluzând în grup şi o serie de fonduri închise de investiţii, concertare care însă nu a fost confirmată de ASF.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Salut generație! Sunt SOV ! Cum care SOV? Ăla care fara bani si intr un picior a făcut un imperiu financiar iar ăștia mi l au distrus si m-au băgat la bulau! Dar generație : imi fac Universitate cu facultăți de logica,știința afacerilor si muuulte altele.Cum de ce? Sa vă educe generație da să si învăț de la voi,dar mai ales de la unul Drăgoi. Am auzit că ăsta a moștenit un imperiu l'a distrus si n-a pățit nimic!!!?

    1. Cata profunzime...

      Eh!Un mizilic de câteva sute de milioane de euro! Dacă nu e destul de profund...spune- mi in câte genți încap?

    Cica actionarii Sif1 o sa zboare cu Blueair gratis...Daca o mai zbura Blueair.

    1. sif1 inv in aer 45 mil in aer si are pretentii la sif5

      Da, SIF 1 este într-adevăr cea mai buna societate de investiții dintre cele 5 SIF/URI. Merg pe mâna lor, este o echipa tânăra și se poate adapta ușor la oricare ar fi condițiile pieții. Ciurezu a rămas cu sloganul ca toți preiau abuziv: nu, atât timp cât sunt acționar vreau sa-mi spun și eu cuvântul. Cirezu este ca Ceaușescu cu “aginturile”.

      mergi pe burta....

      ti-ai gresit publicul. aici nu-s actionarii care nu stiu cum sa voteze la aga.

      Hai ca te-am ghicit Ghiciule...tu ori esti prost, ori esti fraier, Numai prostii isi investesc banii intr-u afacere in care fura directorii, si numai fraierii cred in minciunile spuse de echipa aia tanara.

      Apropo in martie 2020 echipele alea tinere de la SIF1 si SIF4 au reusit sa inregistreze o pierdere de -72 milioane lei SIF1 si -79 milioane SIF4. Ciurezu care trebuie dat afara de specialistii tineri, a facut profit de 3 milioane lei pe cancerul asta.

      Acum sezi si cugeta ////si o sa jungi la concluzia Ghici....estei un fraier tare prost. 

      Sa investesti in plimbareala in aer pe vremuri de COVID trebuie sa ai apetit exagerat la risc. Dragi sustinatori ai lui Dragoi, va rog din tot sufletul sa-mi spuneti ce investitie rentabila a facut SIF1 in afara de cea indirecta si marsava in SIF5?

      Nu gasiti...ce au mostenit tinerii performeri la SIF1, si a mostenit mult, a fost transferat in baza principiului cumparam scump gunoaiele prietenilor si vindem ieftin bijuteriile tot prietenilor. 

    Există informații din tot mai multe surse că la SIF5 s-a dat ordin să fie distruse documente!!! Mare atenție ASF, Parchet, angajați ai societății ce dosare vă dispar zilele astea. În momentul auditului (care va începe foarte curând), veți fi direct responsabili pentru orice neregulă din departamentul vostru. Ciurezu nu vă salvează, n-are cum, el personal va avea cele mai mari probleme. Nu vă riscati libertatea degeaba!

    1. ...spune serviciul radio sant din str. Rahmaninov

    Este aproape de necrezut ca cele mai multe comentarii ale articolelor din ultima perioada fac referire la doi oameni care, desi au trecut de ceva timp la rubrica pensionari (+65 de ani), nu inteleg esenta democratiei si anume respectarea drepturilor actionarilor. Oricum, cu cat vor mentine aceasta pozitie mai mult timp, cu atat vor iesi mai rau din decor.Doua societati care se rezuma la doua nume.Incredibil...

    1. Despre ce drepturi ale actionarilor vorbesti? Alea calcate in picioare la Sif 1?

      Nici dividende,nici rascumparari...

      Banii merg la Blueair si alte combinatii... 

      Ca sa intelegem și noi ce vrea sa faca Dragoi la SIF 5 pun cateva intrebari simple. De ce SIF 1 nu da dividend, ce cauta rudele lui Lakis in bord la BIO, ce inseamna plasament in obligațiuni blue. Ca vrea sa il omoare pe ciurezu e o ambiție juvenilă, o sa ii iese ca voturile sunt la el. Dar sa faca atâta balamuc și vaicareala ieftina e deja grețos. Subiectul asta devine plictisitor.

    Alo Dragoi ai uitat de prejudiciul creat de 20 mi-l euro pt ca nu te-ai înscris ca parte prejudiciata in procesul penal cu Najib, de cadoul de10 mil euro facut la Ana Maria Trading,de cei 9mil euro pomana la Blue AIR , in timp ce după 10 ani de neplata dividende , plasezi minciuna ca dai 5mil euro dividende .Oare toate aceste decizii sunt luate dezinteresat .Hotul striga Hoții iar ASF îl acoperă și-l susține și-i promovează interesele !!Cita naivitate la Sif5 sa înnoti împotriva curentului!!

    1. Subscriu la ce tot ce enumeri, dar pentru o informare corecta, paguba la Azuga Turism a fost de 20 mil lei, iar firma aia in proprietatea prietenilor libanezi ai lui Lakis, care acum pe vreama asta de viitoare foamete, adica SIFI TM AGRO, a fost facuta cadou firmei Maria Trading.

    TUDORICA

    AI DAT DRUMU CÂINILOR APOCALIPSEI (POSTACILOR) 

    UNUL D AL RĂU SPUNEA CA VOTURILE SUNT LA TINE 

    PAI HAI SA SE VOTEZE 

    ESTE INADMISIBIL CA O ADUNĂTURĂ DE TROGLODITI SA REFUZE PROPUNERILE ACTIONARILOR 

    LU FECALA I AM PROMIS CA O SA FIU PREZENT CAND O SA FIE DAT JOS 

    N AM AVUT NICIODATĂ ACȚIUNI LA ȘIF 5 DAR CAND VAD COMPORTAMENTUL GROBIAN DE EPOCA DE PIATRA AL TĂU ȘI AL ACOLIȚILOR O SA MI CUMPĂR SA FIU PREZENT CAND VEI FI DEBARCAT 

    ZIUA AIA NU E ASA DEOARTE 

    CRED CA ȚI A LUAT D ZEU MINTILE 

    DUPĂ 26 IULIE CAND SR ELIMINA PRAGUL CE O SA MAI FACI? 

    SE STRÂNGE LATU TUDORICA

    FUNIA SE APROPIE DE PAR 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb