Reprezentanţii industriei aluminiului din SUA îi îndeamnă pe omologii lor din UE şi Marea Britanie să acţioneze împreună împotriva "subvenţiilor ilegale masive" din China, care "pun în pericol locurile de muncă din Occident", potrivit Reuters.
Avocaţi specializaţi în comerţ şi unele guverne acuză China că subvenţionează în mod incorect industriile majore, încălcând normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), căreia ţara asiatică i s-a alăturat în 2001.
În urma acţiunilor europene şi americane pentru protejarea industriei siderurgice de China, SUA şi-au îndreptat, în acest an, atenţia către aluminiu, depunând o plângere la OMC şi lansând o investigaţie în privinţa importurilor chineze. Astfel, Statele Unite urmăresc să afle dacă livările de profil din China le compromit securitatea naţională.
"OMC, SUA şi liderii europeni trebuie să acţioneze rapid ca să asigure un teren de joc echitabil", a declarat, la Londra, Michael Bless, director executiv al Century Aluminum Company.
Industria aluminiului din SUA, prin China Trade Taskforce din SUA, a adresat o scrisoare premierului britanic Theresa May, îndemnând-o să se implice "în mod activ cu OMC" pe acest subiect şi să facă presiuni pentru măsuri împotriva Chinei.
"Un OMC puternic, care acţionează rapid în situaţii precum aceasta va fi o parte vitală a asigurării viitorului Regatului Unit post-Brexit", conform scrisorii obţinute de Reuters.
Premierul de la Londra nu a comentat informaţia în acest sens.
Liderii industriei aluminiului discută cu oficialii de la Bruxelles şi cei din Rusia, care au lansat ideea creării unei organizaţii de genul OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol). Bless a declarat că este posbil să nu susţină o astfel de idee, dar aceasta arată "recunoaşterea gravităţii problemei".
Când China, cel mai mare consumator mondial de aluminiu, s-a alăturat OMC, ţara realiza doar puţin peste 10% din producţia de aluminiu de la nivel global, conform China Trade Taskforce.
Acum este lider mondial, cu peste 50% din producţia globală, iar compania Hongqiao din China a depăşit gigantul rus Rusal, devenind cel mai mare producător de aluminiu din lume. În acest timp, sectoarele de profil din SUA şi Europa au scăzut.
European Aluminium, organism european, a informat că numărul topitoriilor de aluminiu primar de pe continent s-au redus cu circa 40% în intervalul 2002-2015.
Conform avocaţilor comerciali, avansul sectorului aluminiului din China "sfidează logica comercială", în condiţiile în care acesta se confruntă cu facturi uriaşe la energie (în procesul de producţie), mai mari decât SUA şi Europa.
"China nu are alte avantaje naturale decât sprijinul ilegal primit de la stat", spune Alan Price din Washington, de la firma de avocatură Wiley Rein.
În Europa, principala temere în domeniu este legată de modul în care îşi menţin topitoriile capacitatea, mai degrabă decât securitatea, conform European Aluminium.
• Goldman Sachs estimează că preţul aluminiului va urca la 2.100 dolari tona, în 12 luni
Banca americană de investiţii Goldman Sachs anticipează avansul preţului aluminiului, în condiţiile în care aşteaptă ca guvernul Chinei să implementeze reforme pe partea ofertei, în lunile viitoare.
Goldman consideră că preţul aluminiului va ajunge la 2.000 de dolari tona în şase luni, respectiv la 2.100 dolari tona în 12 luni.
Deja preţul aluminiului a avut o evoluţie superioară altor materii prime, anul acesta (oţel, cupru).
Cotaţia aluminiului cu livrare la trei luni era de 1.923 dolari tona la London Metal Exchange, în data de 16 mai.
Amintim că preţul aluminiului a scăzut la 1.450 dolari tona la finele lui 2015, de la 1.866 dolari tona în 2014, din cauza temerilor legate de oferta excesivă din China, pe pieţele globale. Declinul cotaţiilor a determinat reducerea producţiei în SUA.