PENTRU CREŞTEREA TRANSPARENŢEI DECIZIONALE, Unii senatori vor ca presa să aibă acces la şedinţele de Guvern

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2006

Şedinţele de Guvern ar putea deveni mult mai transparente, după modelul şedinţelor Consiliului Superior al Magistraturii, ale Comisiilor parlamentare sau ale plenului celor două camere, în cazul în care propunerea senatorului democrat Marius Marinescu se va concretiza într-o măsură menită să modifice Legea 90/2001, care reglementează în prezent modul în care funcţionează Guvernul şi ministerele. Domnia sa ne-a declarat că această măsură ar creşte gradul de transparenţă al procesului decizional des-făşurat de Executiv, printr-o informare mai exactă a opiniei publice, prin intermediul presei acreditate, al cărei acces, cu unele excepţii (cum ar fi situaţiile în care sînt dezbătute teme ce ţin de siguranţa naţională), ar trebui să fie permis la şedinţele de Guvern.

Marius Marinescu susţine că o astfel de măsură este pe deplin justă, din moment ce "Guvernul emite ordonanţe, hotărîri, acordă ajutoare de stat, dispune rectificări bugetare, stabileşte programe de finanţare, toate acestea fiind procese care implică manevrarea banilor pu-blici".

Senatorul democrat ne-a oferit ca exemplu un caz care ar fi putut fi evitat dacă presa ar fi asistat la şedinţele de Guvern. Este vorba despre momentul în care Executivul a dispus, în 2005, acordarea unui ajutor de stat în valoare de 20 de milioane de dolari "Loteriei Române". Marius Marinescu a spus: "În condiţiile în care < Loteria Română > era unul dintre sponsorii clubului Rapid, iar Gheorghe Copos era membru al Guvernului, este oarecum ciudat modul în care acest ajutor de stat a fost acordat". Domnia sa ne-a mai declarat că, dacă ar fi asistat la discuţia pe seama respectivului ajutor de stat, reprezentanţii presei ar fi avut o reacţie imediată, în timp real.

Marius Marinescu ne-a mai precizat că "astfel de măsuri adoptate de Executiv creează suspiciuni privind acte de corupţie" şi a mai adăugat că, "deşi Consiliul Concurenţei a hotărît că acel ajutor de stat a fost acordat abuziv, iar banii urmează să fie recuperaţi, totuşi de înapoiat îi va înapoia < Loteria Română >, pe cînd banii încasaţi de Rapid rămîn pierduţi, iar aceştia erau bani publici".

Guvernul evită să prezinte senatorilor lista ajutoarelor de stat acordate în 2005

Marius Marinescu a ţinut să menţioneze că membrii Comisiei de abuzuri din Senat, din care face parte şi domnia sa, au cerut primului-ministru Călin Popes-cu-Tăriceanu, încă din primăvara acestui an, să le pună la dis-poziţie lista ajutoarelor de stat acordate de Guvern în cursul anului trecut. Marius Marines-cu afirmă: "În baza articolului 111 din Constituţie, care obligă Guvernul şi instituţiile statului să pună la dispoziţia comisiilor parlamentare anumite informaţii la solicitarea acestora, am cerut premierului lista ajutoarelor de stat pe 2005, cerere care, pînă în prezent a rămas fără răs-puns, şi asta în condiţiile în care legea prevede că răspunderea ministerială pentru astfel de solicitări are un termen de 30 de zile". Senatorul democrat vede, în faptul că Executivul evită să prezinte această listă, încă un element care alimentează suspiciunile legate de anumite acte de corupţie.

"Comisiile parlamentare ar trebui să aibă mai multă putere în activitatea de control"

În altă ordine de idei, se pare că o serie de parlamen-tari, membri în diverse comisii, se plîng de faptul că actualele prevederi legislative le limitează puterile în ceea ce priveşte activitatea de control. În acest sens, Marius Marinescu ne-a declarat că, în toamna lui 2006, va supune atenţiei Parlamentului un proiect de act normativ, care, în cazul în care va fi aprobat, ar urma să ofere comisiilor parlamentare posibilitatea ca, prin solicitări adresate Curţii de Conturi, să poată declanşa controale asupra modului în care activează sau asupra procesului decizional de la nivelul unor instituţii ale statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb