PENTRU EVITAREA SANCŢIUNILOR ÎN ANCHETA PRIVIND UN EVENTUAL AJUTOR DE STAT Oltchim se vinde pe bucăţi

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2016

Oltchim se vinde pe bucăţi

Gheorghe Piperea: "Am luat această decizie pentru a facilita vânzarea şi ca să nu mai pierdem timp inutil cu ancheta CE privind eventualul ajutor de stat"

--------

Actualizare 16:22 Constantin Niţă (PSD): "Vânzarea Oltchim pe bucăţi, o mare greşeală"

Vânzarea combinatului chimic "Oltchim" pe bucăţi reprezintă o mare greşeală, o decizie "extrem de proastă" împotriva căreia PSD trebuie să aibă o poziţie fermă şi să-i ceară vicepremierului Borc să renunţe la ea, a scris deputatul social-democrat Constantin Niţă, pe blogul său.

"Am citit o informaţie în presă despre faptul că Oltchim va fi vândută pe bucăţi. O mare greşeală, o decizie extrem de proastă împotriva căreia PSD trebuie să aibă o poziţie fermă şi să-i ceară dlui. Borc să renunţe la ea.(...) Noiembrie 2014 a fost prima lună în care Oltchim a realizat profit operaţional. Acest lucru s-a datorat şi deciziilor luate de mine ca ministru al Economiei. Nu văd de ce acum trebuie să privatizăm compania pe bucăţi! Cine este interesat să distrugă Oltchim?! Se doreşte cumva tăierea instalaţiilor de inox de acolo?!", a scris deputatul Niţă.

Fostul ministru consideră că Oltchim este o companie de tradiţie a industriei româneşti, care are şi poate să-şi dezvolte piaţa de desfacere.

În opinia acestuia, la Oltchim lucrează profesionişti în domeniu pe care trebuie să-i păstrăm în ţară.

Deputaul precizează: "Cred că există posibilitatea renegocierii datoriilor cu creditorii actuali, mai ales că statul este cel mai mare creditor. De asemenea, cred că este cazul ca administratorul judiciar, dl. avocat Piperea, să spună public dacă strategia domniei sale de revitalizare a companiei este în concordanţă cu decizia dlui. Borc de a privatiza Oltchim pe bucăţi. De ce trebuie să ne batem joc de o companie care poate redeveni brandul industriei chimice româneşti?!"

(S.A.)

---------

Actualizare 09:16 Costin Borc: "Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim."

Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiior cu Mediul de Afaceri (MECRMA), Costin Borc a declarat că încă de la începutul mandatului său şi-a stabilit printre priorităţi Oltchim, potrivit unui comunicat al MECRMA remis redacţiei.

Costin Borc face precizări referitoare la anunţul de iniţiere a procesului de vânzare a SC Oltchim SA, proces prevăzut în planul de reorganizare al societăţii.

"Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim. Astăzi, compania şi-a anunţat intenţia de vânzare prin pachete de active şi sper ca, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă.

Deşi este în insolvenţă, situaţia financiară a SC Oltchim SA s-a îmbunătăţit, ceea ce ne dă speranţă în găsirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activităţilor economice ale companiei, în condiţii de piaţă.

Menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi", precizează Costin Borc, conform sursei citate.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri sprijină transparenţa procesului de vânzare, poartă în continuare un dialog deschis cu Comisia Europeană pentru clarificarea problemelor vechi ale SC Oltchim SA, ceea ce va oferi siguranţă juridică potenţialului investitor, mai transmite comunicatul.

----

Combinatul chimic "Oltchim" (OLT) va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Compania a invitat investitorii să depună scrisori de interes până la 30 septembrie, urmând ca selecţia să se finalizeze până la finalul anului 2016.

Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare astfel cum figurează în planul de reorganizare aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

"Orice tip de ajutor ilegal poate fi recuperat de la beneficiar", preciza Comisia Europeană.

Avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administrator judiciar al Oltchim, ne-a explicat: "Este o variantă de vânzare (n.r. vânzarea pe pachete) solicitată de Comisia Europeană şi discutată cu creditorii, astfel încât să se asigure discontinuitatea dintre stat şi cumpărător, astfel încât eventualul ajutor de stat să nu treacă la cumpărător. Am luat această decizie pentru a facilita vânzarea, pentru a nu se suspenda reorganizarea şi ca să nu mai pierdem timp inutil cu ancheta CE privind eventualul ajutor de stat.

Creditorii au angajat o bancă de investiţii pe care am agreat-o pentru accelerarea procedurii de vânzare".

Conform domnului Piperea, teoretic, se poate ca activele "Oltchim" să fie cumpărate de nouă investitori diferiţi, însă, practic este destul de greu să se ajungă la această situaţie: "Practic, nu prea merge. Acest ansamblu func-ţionează destul de legat".

Compania precizează în comunicatul transmis că, deşi este în insolvenţă, veniturile acesteia şi EBITDA au depăşit estimările din planul de reorganizare.

Investigaţia Comisiei are în vedere trei măsuri de sprijin luate de România în favoarea combinatului: "Măsura nr. 1: neexecutarea silită şi acumularea de noi datorii de către Oltchim faţă de AAAS începând din 2012. AAAS nu şi-a reluat procesul de recuperare a creanţelor pe care Oltchim i le datora, după ce privatizarea a eşuat în septembrie 2012 şi nu a solicitat rambursarea imediată a creanţelor sale prin intermediul unei lichidări a Oltchim, ci a aşteptat conversia creanţelor în acţiuni, chiar dacă procesul de privatizare a Oltchim a eşuat din nou.

Măsura nr. 2: anularea datoriilor, în 2015, de către AAAS şi diverse întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare. În special, AAAS a fost de acord să anuleze 216 milioane euro din creanţele sale în vederea recuperării (nesigure) a unei sume de 47 de milioane euro.

În ceea ce priveşte întreprinderile de stat, Electrica SA a fost de acord să anuleze o datorie de 112 milioane euro, SC CET Govora SA - 21,1 milioane euro, Salrom - 4,2 milioane euro şi Administraţia Naţională «Apele Române» - 2,2 milioane euro.

Măsura nr. 3: sprijinirea operaţiunilor desfăşurate de Oltchim sub forma continuării livrărilor din partea furnizorilor publici (CET Govora şi Salrom). După eşecul privatizării din septembrie 2012, situaţia financiară a Oltchim s-a deteriorat şi producţia a fost suspendată. Oltchim şi-a reluat producţia la data de 24 octombrie 2012 datorită CET Govora şi Salrom şi care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat livrările către Oltchim (şi anume prin schimbarea sistemului de plăţi în avans cu cel de plăţi la scadenţă sau prin acceptarea amânării unor plăţi)".

Comisia Europeană apreciază că măsurile respective pot constitui ajutoare pentru Oltchim, deoarece este posibil ca furnizorii publici şi creditorii să fi acţionat într-un mod diferit faţă de un operator economic privat în economia de piaţă aflat într-o situaţie similară.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. in final toti vor s-o praduiasca

    1. Prea multe conditii tampite puse de autoritatile din Romania. Caiete de sarcini cu greseli de ortografie. Sa puna toate actiunile pe BVB si sa cumpere cine vrea la pretul care se poate oferi si incheiem cu expertii care mai mult incurca si cred ca si de data aceasta....

      totusi creste. Inseamna ca e o veste buna!

    Chiar nu vede nimeni ce se intampla in tara?

    Domnule Make aveti un pix ascutit. Nu incercati sa-l tociti putin peste Oltchim?

    1. Draga domnule avocat Piperea,

      aseara la ora 20:00,ora Germaniei, a aparut aceasta stire in Handelsblatt, ziarul cu cea mai mare influenta economico-financiara si era semnat de Reuters. Am vrut sa va scriu un email, insa astazi observ ca intr-adevar stirrea este adevarata. Cu toata admiratia pe care o am pentru Dumneavoastra, permiteti-mi sa va spun ca decizia pe care ati luat-o este nu cea a unui dulau mioritic . De ce va bateti joc in halul acesta de Oltchim. Nu vedeti greselile din bilanturi, cele din conturile de venituri si cheltuieli, nu observati ca prima verificare asupra ajutorului de stat din 2009 nu era de fapt posibila, deoarece tratatul s-a schimbat la 1 decembrie 2009 si la 29 decembrie 2009 se folosesc paragrafele din vechiul tratat. Nu va bateti joc de imaginea pe care v-ati creat-o si mai nainte de toate nu va jucati cu oamenii de la Oltchim care nu au nicio vina pentru ca cei care ar trebui sa-i conduca dau dovada de o lasitate inimaginabila. Cu inca prietenie, The Brute....Rumänischer Chemiekonzern steht zum Verkauf 

      Datum: 

      23.08.2016 20:00 Uhr 

      Oltchim war 2013 in die Insolvenz gerutscht, drei Jahre später soll der rumänische Chemiekonzern nun verkauft werden. Die Sanierer erhoffen sich Interesse unter anderem von deutschen Chemieriesen wie BASF und Covestro.  

    Domnilor, chiar acceptăm ca cei din CE să-şi bată joc pe față, fără nici-o rusine, de țara noastră, de acest popor? Cât ți s-a promis, d-le Piperea ca să abdici de la proiectul inițial de privatizare a Oltchim?

    1. Nu i s-a promis nimic. Si-a luat singur impreuna cu Mateut si cu restul gastii de borfasi !

      Romanii e prosti, domnule Piperea, sau de ce nu spuneti ca firma de consultants este AT Kearney...Fiindca OMUL ESTEBIN CENTRUL ATENTIEI....

      Nu mai vorbi prosti, nu dezansabeleaza nimeni combinatul.Daca nu era Piperea la Oltchim, demult diparea din peisaj.

      Sa nuse inteleaga gresit, Oltchim disparea, se facea nevazut ca sacii de bani a lui Diaconescu.

    Pacat pentru Paul Anton, singurul care mai reusea sa ai strafulgerari de civilizatie dintre postacii frankalai, si felicitari tuturor adoratorilor juristului Piperea caruia ii pasa de necazurile oamenilor. Ati sters de pe harta Oltchimul, hai sa distrugem si camatarii cu acte.

    Din ce am citit.inseamna ca au primit ordin sa o vinda,deci sa o distruga.

    hi :) bross :)

    hi :) bross :)

    i am fr om Italy hello. Can you help me translate? /rardor

    i am fr om Italy hello. Can you help me translate? /rardor

    i am fr om Italy hello. Can you help me translate? /rardor

    How To Get Followers On INSTAGRAM In Seconds 2020 APRIL

    First, gift your unique view of the world. Instagram is a place whe reyou make and put-on your own lifestyle. make a strategy (that is, define your goals and methods by which you will implement them), and later consistently accept it by regularly publishing the content. 

    Check what photos get the most likes. Instagram users sel ect illustrations in roomy tones, taking into consideration lightening filters, preferring blues rather than shades of red. You can apply filters fr om Instagram, but you can as well as use more powerful apps, such as Vsco, Afterlight or Snapseed, in which we will locate a lot of great effects and editing options for our photos. The mobile (and free!) bank account of Lightroom - one of the best photo presidency programs fr om the Adobe suite - is then certainly popular. 

    Afterlight is actually quite a easy tool, but it contains all the critical functions and as many as 74 different effects. One of the most fascinating options is bring out Tone, which allows you to slope in the works the blue color, which gives the photos a cleaner, fresher look. Snapseed, in turn, allows for sel ective settings in a fixed area of the photo, which works great in situations whe rewe want to focus the viewer's eyes on a specific place of the photo. upon the additional hand, Lightroom will permit you to precisely adjust the brightness and saturation of the prearranged color, e.g. by playing afterward the blue color slider you can make water and broadcast get a all the rage turquoise shade. 

    Camera + is plus a great application (only for iOS). It costs $ 2.99, which is adequately worth investing! It will allow you to acquire effects same to professional equipment. This application has been approved by get older and Wall Street Journal for making approaching every shot see original and great. 

    KW: 

    Free Followers No Download Or Survey 2020 MAY 

    Get INSTAGRAM Followers Free Trial 2020 MAY 

    Free Followers No Survey Or Offers 2020 MAY 

    How To Get Free Followers On INSTAGRAM Fast No Survey 2020 APRIL

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb