PENTRU FALS ÎN DECLARAŢII Cristian Buşu, condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti

G.M.
Piaţa de Capital / 5 aprilie 2022

Cristian Buşu, condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti

Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul lui Buşu şi a menţinut decizia instanţei de fond Fostul vicepreşedinte al SIF Oltenia trebuie să achite o amendă penală în valoare de 22.500 lei În cazul neplăţii amenzii penale, el riscă să stea în închisoare 150 de zile

Cristian Buşu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica şi fost vicepreşedinte al SIF 5 (Oltenia) a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul penal în care a fost acuzat de fals în declaraţii. Prin decizia pronunţată ieri, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins ca nefondat apelul intentat de inculpatul Cristian Buşu şi au menţinut sentinţa nr. 563/15.07.2021pronunţată de instanţa de fond - Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti - în dosarul penal 36335/299/2020. Prin sentinţa respectivă, Cristian Buşu a fost condamnat pentru fals în declaraţii la plata unei amenzi penale de 22.500 de lei. În cazul în care inculpatul nu execută pedeapsa amenzii penale, în tot sau în parte, cu rea - credinţă, aceasta poate fi înlocuită cu 150 de zile de închisoare. În sentinţa dată de instanţa de fond şi care e menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, judecătorii îi atrag atenţia lui Cristian Buşu şi cu privire la dispoziţiile art. 64 alin. 1 din Codul penal privind executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii dacă neexecutarea în tot sau în parte a amenzii penale intervine din motive neimputabile inculpatului.

Pe lângă amenda penală, Cristian Buşu va fi nevoit să achite şi 1300 lei cheltuieli de judecată - 1000 de la fond şi 300 lei de la apel.

Conform unui comunicat al Parchetului emis în anul 2020, acuzaţiile aduse lui Buşu au legătură cu o declaraţie semnată de acesta în faţa unui notar în anul 2014, în care atesta că îndeplineşte condiţiile pentru a ocupa o funcţie de conducere în cadrul Electrica.

"La data de 19 august 2014, inculpatul a declarat în faţa notarului public, în mod necorespunzător adevărului, faptul că îndeplineşte şi respectă criteriile de eligibilitate şi independenţă acceptate pentru acţionarii societăţii, menţionate la art. 17 alin. (2) Ut. a) - k) din Actul constitutiv al Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice - Electrica SA Bucureşti, deşi acesta nu îndeplinea criteriul prevăzut la art. 17 alin. (2) Hi. j) referitor la faptul că în ultimii cinci ani nu a ocupat o poziţie în cadrul unei autorităţi de stat centrale sau locale sau în societăţi concurente, în vederea producerii unei consecinţe juridice pentru sine", spuneau procurorii, conform Agerpres.

Acum, Curtea de Apel Bucureşti, prin menţinerea sentinţei pronunţată de instanţa de fond, a dispus desfiinţarea declaraţiei autentice notariale aflată la dosarul cauzei, înscris falsificat cu ocazia săvârşirii infracţiunii.

La jumătatea lunii mai 2021, Cristian Buşu a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS).

De-a lungul timpului, Buşu a ocupat mai multe funcţii importante, printre care secretar de stat în Ministerul Energiei (2015-2017), preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica (septembrie 2014 - aprilie 2018), director economic la Fondul Proprietatea (2009-2013), consilier economic în Guvernul României (2005-2009).

A fost vicepreşedinte al SIF Oltenia şi ulterior ales preşedinte, dar nu a fost validat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. doar 22.500 ron ??? ... e o nimica toata, o scobitoare si-un pahar de apa minerala la valoarea lui de panarama mincinoasa ELectrica si SIFilitica...care este!

    Minciuna e întreaga lui viața . Numai Cioacă putea sa îl plaseze in administrarea companiilor sifului pentru servicii aduse cooperativei. O fi mica amenda dar finalmente contează . E ca un scuipat pe obrazul gros aruncat de societate pentru ca omul asta nu a știut sa o respecte.

    presedinte la ASPAAS .... la audit statutar... (o autoritate publica in domeniul auditului pe care nu o recunoaste nici dracu....) s-a urcat scroafa Busu in copac.... si nici ca s-a mai dat jos de acolo !

    1. duceti-va pe la interviuri si spuneti ca sunteti membru sau ca sunteti acreditat ASPAAS ... o sa fiti intrebati :ce e aia? o noua marca de shaorma? ... adica nu tu CIA, nu tu ACCA, nu tu CRMA ... nu .... scroafe in copac...ASPAAS!

    O pedeapsă blândă pentru cât de grava e fapta. Sa minti Intr O declarație ca sa obții o funcție este josnic și nociv. Cati ori fi asa prin toate functiile statului, cât de putred e tot in Romania de azi. Si intr-adevar, cât il mai tine cooperativa in brațe pe unul care a pierdut busola moralității, daca a avut o vreodata.

    Asta nu mai are ce sa caute administrator in nici o companie din piata de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb