Delgaz Grid a obţinut o nouă finanţare europeană pentru o investiţie de peste 31 de milioane de lei în judeţul Vaslui, a anunţat compania, ieri, printr-un comunicat.
Conform companiei, investiţia este cofinanţată cu aproximativ 19,5 mili-oane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), precum şi cu aproximativ 3,5 milioane de lei de la bugetul naţional, contribuţia companiei noastre fiind de peste 8 milioane de lei.
Comunicatul citat mai notează: "În cadrul proiectului vor fi modernizate staţiile de transformare Huşi, Stănileşti, Vetrişoaia, Fălciu şi Murgeni (110/20kV) din judeţul Vaslui prin înlocuirea unor echipamente de înaltă şi medie tensiune. De asemenea, vor fi create condiţiile necesare pentru integrarea în SCADA (control şi achiziţie de date la distanţă) a celor cinci staţii de transformare.
Lucrările se vor derula pe o perioadă de patru ani şi au ca obiectiv principal creşterea siguranţei preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantităţii de energie electrică nelivrată şi reducerea costurilor de mentenanţă a reţelei de distribuţie. Totodată, calitatea serviciului de distribuţie va fi îmbunătăţită pentru peste 40.000 de clienţi care sunt alimentaţi din staţiile incluse în proiect. Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice sunt prioritare pentru compania noastră, iar posibilitatea accesării de fonduri europene reprezintă o oportunitate de suplimentare a fondurilor proprii de investiţii".
Potrivit Delgaz Grid, începând din anul 2012 au fost implementate cu succes patru proiecte cu finanţare europeană, altele cinci fiind în derulare, vizând continuarea investiţiilor în modernizarea reţelei de electricitate, montarea contorizării inteligente, formarea resurselor umane, precum şi securitatea cibernetică a sistemului de distribuţie.
Compania a mai precizat că un proiect similar celui din judeţul Vaslui, în valoare de peste 16 milioane de lei, urmăreşte modernizarea şi integrarea în SCADA a staţiilor de transformare Hârlău, Paşcani şi Gorban din judeţul Iaşi, în timp ce o investiţie în valoare de peste 45 milioane lei, prin care se vor monta contoare inteligente la 10.000 de clienţi, se derulează în municipiul Iaşi.
În cadrul lucrărilor, reţeaua de joasă tensiune va fi modernizată prin înlocuirea a 8,8 km de cabluri şi a peste 1.800 de tablouri electrice (firide), a mai informat Delgaz Grid, menţionând că, în acelaşi timp, vor fi implementate infrastructura hardware şi aplicaţiile soft-ware necesare funcţionării sistemului de măsurare inteligent.
"Delgaz Grid SA îşi diversifică portofoliul de proiecte prin participarea într-un consorţiu european, care a primit finanţare din programul Orizont 2020, având ca obiectiv principal îmbunătăţirea securităţii cibernetice a reţelei inteligente de distribuţie a energiei electrice la nivelul UE. Acest proiect de colaborare îşi propune detectarea incidentelor şi atacurilor de securitate şi confidenţialitate, garantând continuitatea şi minimizând efectele în cascadă în reţeaua inteligentă de distribuţie", se mai arată în comunicat.
Începând din aprilie 2019, compania a demarat şi un proiect cu finanţare din Programul Operaţional Capital Uman care va contribui la formarea profesională a unui grup de peste 200 de angajaţi, în contextul dinamicii pietei muncii, generată de retehnologizare, cresterea competitivităţii şi nevoilor clienţilor.
În ceea ce priveşte proiectele finalizate, compania a informat că, anul acesta, în judeţul Bacău a fost finalizat un proiect de cercetare cu finanţare europeană "Optimizarea costurilor la colectarea datelor de la contoarele inteligente şi metode de îmbunătăţire a profitului la transportul energiei electrice", cu o valoare totală de aproximativ 270.000 de lei, care a avut ca obiectiv măsurarea fluxurilor de energie în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, iar datele obţinute permit detectarea pierderilor din reţea şi prioritizarea investiţiilor.
De asemenea, reprezentanţii Delgaz Grid au amintit de alte două proiecte, cu o valoare de circa 41,3 milioane de lei, prin care a fost modernizat sistemul de distribuţie a gazelor naturale din judeţele Iaşi şi Cluj. În municipiul Iaşi şi zona metropolitană a fost realizat un proiect cu o valoare totală de peste 6,2 milioane de lei, ce a vizat îmbunătăţirea tehnologică a reţelei de gaze naturale, presiune medie, precum şi modernizarea unor staţii de reglare, prin dotarea cu sistem SCADA.
Totodată, în municipiul Cluj-Napoca a fost modernizată reţeaua de distribuţie gaze naturale (conducte şi branşamente) în cadrul unui proiect cu o valoare de aproximativ 35,1 milioane de lei, cofinanţat cu fonduri europene, au mai explicat sursele citate.
Reprezentanţii companiei au subliniat faptul că investiţiile derulate în sis-temul de distribuţie a energiei electrice au fost susţinute prin intermediul unui alt proiect cu finanţare europeană, fiind modernizate şi integrate în sis-tem SCADA un număr de 26 de staţii de transformare a energiei din judeţele Iaşi, Botoşani, Bacău, Neamţ, Suceava şi Vaslui, cu o valoare totală de aproximativ 35 de milioane de lei.
Delgaz Grid este compania de dis-tribuţie din cadrul Grupului german E.ON şi operează o reţea de gaze naturale de circa 22.650 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a Româ-niei (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
Potrivit reprezentanţilor săi, de la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2 miliarde de euro.