PENTRU PRIMA DATĂ DUPĂ APROAPE TREI ANI  Banca centrală a Australiei reduce rata de dobândă la 1,25%

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iunie 2019

Australia a devenit cea mai mare economie dezvoltată a cărei bancă centrală reduce rata dobânzii de politică monetară în 2019, scăzând costul împrumuturilor pentru prima dată în aproape trei ani, într-o tentativă de compensare a efectelor tensiunilor comerciale globale şi a încetinirii ritmului de creştere economică a Chinei, arată MarketWatch.

Mişcarea, ce urmează unui şir de reduceri operate de ţările vecine Australiei din regiunea Asia - Pacific, vine într-un context în care participanţii pieţei sunt tot mai convinşi că probabil Rezerva Federală a Statelor Unite va diminua ratele de dobândă în partea a doua a anului.

"Banca Centrală a Australiei a redus, marţi, rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, la 1,25%. Anumiţi economişti susţin că este posibil ca rata să scadă cu 0,5% până la jumătatea anului viitor", menţionează Marketwatch.

În plus, Philip Lowe, guvernatorul Băncii Centrale a Australiei a dat un semnal clar că, o nouă reducere a ratei este probabilă, în acest an.

"Consiliul încă nu a luat o decizie în acest sens, dar nu este nerezonabil să ne aşteptăm la o rată mai mică", a spus Lowe citat de The Sydney Morning Herld.

De asemenea, acesta a precizat, într-o notă de însoţire a deciziei luate de Banca Centrală a Australiei, că riscurile apărute ca urmare a disputelor comerciale s-au amplificat.

"Creşterea comerţului internaţional rămâne redusă iar incertitudinea crescândă afectează intenţiile investiţionale în mai multe ţări" a adăugat Lowe, potrivit MarketWatch.

Totodată, guvernatorul australian a subliniat, citat de Business Insider, că decizia de a reduce costul lichidităţii va contribui la reducerea şomajului, reprezentând totodată un progres către atingerea ţintei de inflaţie. În plus, Lowe a punctat că Banca Centrală a Australiei va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile din piaţa muncii şi va ajusta politica monetară pentru a sprijini creşterea economiei şi atingerea ţintei de inflaţie.

"Rata şomajului a fost constantă la aproximativ 5% timp de câteva luni, dar a crescut până la 5,2% în aprilie", a spus Philip Lowe.

În ceea ce priveşte inflaţia, guvernatorul Băncii Angliei susţine că scenariul de bază rămâne cel în care inflaţia va fi 1,75% în acest an, de 2% în 2020 şi puţin mai mare ulterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb