Australia a devenit cea mai mare economie dezvoltată a cărei bancă centrală reduce rata dobânzii de politică monetară în 2019, scăzând costul împrumuturilor pentru prima dată în aproape trei ani, într-o tentativă de compensare a efectelor tensiunilor comerciale globale şi a încetinirii ritmului de creştere economică a Chinei, arată MarketWatch.
Mişcarea, ce urmează unui şir de reduceri operate de ţările vecine Australiei din regiunea Asia - Pacific, vine într-un context în care participanţii pieţei sunt tot mai convinşi că probabil Rezerva Federală a Statelor Unite va diminua ratele de dobândă în partea a doua a anului.
"Banca Centrală a Australiei a redus, marţi, rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, la 1,25%. Anumiţi economişti susţin că este posibil ca rata să scadă cu 0,5% până la jumătatea anului viitor", menţionează Marketwatch.
În plus, Philip Lowe, guvernatorul Băncii Centrale a Australiei a dat un semnal clar că, o nouă reducere a ratei este probabilă, în acest an.
"Consiliul încă nu a luat o decizie în acest sens, dar nu este nerezonabil să ne aşteptăm la o rată mai mică", a spus Lowe citat de The Sydney Morning Herld.
De asemenea, acesta a precizat, într-o notă de însoţire a deciziei luate de Banca Centrală a Australiei, că riscurile apărute ca urmare a disputelor comerciale s-au amplificat.
"Creşterea comerţului internaţional rămâne redusă iar incertitudinea crescândă afectează intenţiile investiţionale în mai multe ţări" a adăugat Lowe, potrivit MarketWatch.
Totodată, guvernatorul australian a subliniat, citat de Business Insider, că decizia de a reduce costul lichidităţii va contribui la reducerea şomajului, reprezentând totodată un progres către atingerea ţintei de inflaţie. În plus, Lowe a punctat că Banca Centrală a Australiei va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile din piaţa muncii şi va ajusta politica monetară pentru a sprijini creşterea economiei şi atingerea ţintei de inflaţie.
"Rata şomajului a fost constantă la aproximativ 5% timp de câteva luni, dar a crescut până la 5,2% în aprilie", a spus Philip Lowe.
În ceea ce priveşte inflaţia, guvernatorul Băncii Angliei susţine că scenariul de bază rămâne cel în care inflaţia va fi 1,75% în acest an, de 2% în 2020 şi puţin mai mare ulterior.