Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut, ieri, pentru prima dată după doi ani şi patru luni obligaţiuni de stat cu o maturitate mai mare de cinci ani, reuşind să împrumute 700 de milioane de lei prin redes-chiderea unei emisiuni la 10 ani care are scadenţa în 2017. Randamentul mediu la care au fost vândute obligaţiunile a fost de 7,02% pe an, cel maxim fiind de 7,09% pe an. Valoarea totală adjudecată a fost egală cu prospectul emisiunii de 700 de milioane de lei, iar cererea din partea băncilor s-a ridicat la 1,76 miliarde de lei.
Licitaţia organizată ieri a fost prima pentru obligaţiuni cu maturitatea de peste cinci ani organizată de Ministerul Finanţelor începând din ianuarie 2008. Atunci, MFP a refuzat toate ofertele băncilor.
Cea mai recentă emisiune de titluri de stat cu scadenţa mai lungă de cinci ani la care au fost acceptate oferte a fost organizată pe 20 decembrie 2007, când Finanţele au vândut obligaţiuni pe 10 ani de 178,9 milioane de lei, la un randament mediu de 7,47% pe an.
Conform calendarului, citat de Mediafax, Trezoreria statului vrea să atragă în trimestrul doi între 11 şi 13 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro) prin emisiuni de titluri de stat, volum apropiat de suma împrumutată în primele trei luni ale anului.
Vânzarea de titluri de stat reprezintă una dintre modalităţile pe care Ministerul Finanţelor le foloseşte pentru finanţarea deficitului bugetar din acest an, stabilit de către autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional la 5,9% din PIB.
La finele lunii februarie, deficitul bugetului general consolidat a fost de 1,08% din Produsul Intern Brut, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a efectuat chetuieli cu dobânzile de 688 milioane de lei, echivalentul a 0,1% din PIB.
Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat se ridică la 16,3 miliarde lei.