PENTRU PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI: OMV Petrom - creştere cu numai 3% a profitului net

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 30 octombrie 2019

OMV Petrom - creştere cu numai 3% a profitului net

Cu toate că vânzările au urcat cu 9,7%, profitabilitatea s-a prăbuşit cu 44%, în trimestrul al treilea al anului

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud - Est, a raportat, pentru primele nouă luni ale anului curent, un profit net la nivel consolidat de 2,76 miliarde de lei, cu circa 3,5% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, informează compania printr-un raport remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

După primele trei trimestre ale anului, valoarea vânzărilor la nivel de grup s-a ridicat la 18,189 miliarde de lei, cu 12,9% peste cele prinse în situaţiile financiare după primele nouă luni ale anului trecut, în timp ce pentru trimestrul al treilea al anului curent, vânzările s-au ridicat la 6,869 miliarde de lei, cu 9,7% mai mari faţă de cele din perioada iunie - septembrie 2018.

Este o creştere susţinută, în trimestrul al treilea al anului, de volumele vândute mai mari de produse petroliere, de volume şi preţuri mai mari ale vânzărilor de gazelor naturale şi de preţuri mai mari la electricitate.

"În schimb, preţurile mai mici ale produselor petroliere au contrabalansat parţial creşterile menţionate anterior", se arată în raportul OMV Petrom.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 74% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 24%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

În trimestrul al treilea a anului curent, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale s-a ridicat la 1,228 miliarde de lei, cu 27% mai mic comparativ cu perioada iunie - septembrie 2018, reflectând condiţiile de piaţă nefavorabile ale preţului ţiţeiului, potrivit raportului companiei.

Elementele speciale cuprind cheltuieli nete în valoare de 246 milioane lei, în principal aferente costurilor viitoare estimate pentru remedierea solului în legătură cu rafinăria Arpechim, în timp ce pierderile din deţinerea stocurilor au fost în sumă de 44 milioane lei în trimestrul al treilea din 2019. Spre deosebire, în trimestrul al treilea din 2018, OMV Petrom a înregistrat cheltuieli speciale nete în valoare de 63 milioane lei şi câştiguri din deţinerea stocurilor în suma de 59 milioane lei.

În aceste condiţii, în cel de-al treilea trimestru al anului, rezultatul din exploatare a grupului petrolier a fost de 939 milioane lei, cu 44% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea din 2018, în timp ce profitul net s-a situat la 785 milioane lei, în scădere cu 43%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Investiile OMV Petrom au însumat 1,079 milioane de lei, în trimestrul al treilea din acest an, cu 8% mai mari faţă de cele 998 milioane de lei investite de grupul petrolier în trimestrul al treilea din 2018.

Investiţiile din Upstream s-au ridicat la 940 milioane de lei în perioada iunie - septembrie 2019, comparativ cu 796 milioane lei în trimestrul al treilea din 2018, în timp ce investiţiile din Downstream au fost în valoare de 117 milioane lei, sub cele 201 milioane de lei, din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru întregul an, grupul petrolier estimează investiţii totale (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) de circa patru miliarde de lei, din această sumă aproximativ 75% urmând a fi direcţionată în Upstream.

"OMV Petrom salută iniţiativele recente ale autorităţilor române de a îmbunătăţi mediul fiscal şi de reglementare actual aferent proiectelor offshore în domeniul gazelor naturale", se arată în raportul emitentului, adăugându-se: "Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat".

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie, ca urmare a legii offshore şi a OUG 114.

Pentru 2019, OMV Petrom preconizează un preţ mediu pentru ţiţeiului de tip Brent de 65 dolari/dolari, sub cel de anul trecut, de 71 dolari/baril.

Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom.

Valoarea de piaţă a grupului petrolier la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 24,75 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa va spun cum scoate OMV Grup Viena banii din tara din buzunarul Petrom iar statul nu incaseaza nimic din asta: OMV Grup factureaza Petrom pentru diverse "servicii", care sunt prestate de catre OMV Grup la preturi si de 3 ori mai mari decat acelasi serviciu prestat cu succes in Romania. Nici Cristina Vercher nici Mariana Gheorghe nu s-au putut opune acestui lucru, pentru ca aparent este legal. Doar fiscul se putea opune, si inca se poate opune acestui lucru, dar in mod curios nu o face. Exista ancheta DIICOT de cel putin 3 ani despre cum se scot banii din Petrom, dar nu am vazut nici o finalitate. Exceptand paradigma "toti sunt manjiti" , care o fi motivul ? Oare se finanteaz astfel serviciile secrete austriece si ale noastre le fac acest avantaj ? Oare ce o fi la schimb ? Ma intreb si eu.....

    1. Si eu ma intreb daca nu vine sa iti bate cineva la usa si sa te intrebe de ce ma intreb ce intreb....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb