PENTRU PRIMELE TREI LUNI ALE ANULUI Transelectrica - venituri operaţionale de 2.28 milioane de lei, în creştere cu 37%

G.B
Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2021

Transelectrica - venituri operaţionale de 2.28 milioane de lei, în creştere cu 37%

Veniturile totale operaţionale ale Transelectrica au înregistrat în primele nouă luni ale anului o creştere de 2.28 milioane de lei în creştere cu 37% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, a anunţat astăzi compania printr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cheltuielile totale operationale (inclusiv amortizare) au înregistrat de asemenea o crestere în procent de 49% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent când acestea au înregistrat scăderi determinate de diminuarea activităţii la nivel global, ca urmare a declanşării pandemiei de Covid-19, concomitent cu majorarea preţurilor de achizitie a energiei electrice în anul 2021 dar şi a modificarilor legislative aplicabile începand cu 01 iulie 2021, respectiv prevederile Ordinului ANRE

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior cantitatea totală de energie electrică transportată în primele 9 luni ale anului 2021 a crescut cu aproximativ 6% (41,93 TWh în 9L 2021 faţă de 39,48 TWh în 9L 2020) concomitent cu creşterea cheltuielilor privind consumul propriu tehnologic (CPT) care au fost mai mari cu 63% (+109 milioane de lei), în principal datorită preţului mediu al energiei achiziţionate de pe PZU care a fost de peste două ori mai mai mare în perioada ianuarie - septembrie 2021 faţă de perioada similară a anului anterior, depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

CPT în RET a crescut cu cca. 20% comparativ cu perioada similară din anul 2020, că urmare a distribuţiei dezavantajoase a fluxurilor fizice pe liniile de interconexiune şi a creşterii energiei transportate cu 4%, dar şi a condiţiilor meteo nefavorabile din anumite luni din intervalul analizat, care au determinat creşterea pierderilor corona. Raportat la energia intrată în conturul RET, pierderile au crescut de la 2,15% la 2,48%.

Pentru îndeplinirea cerinţelor impuse de reglementările tehnice şi operaţionale ale SEN şi ENTSO-E, Transelectrica a lansat un amplu program de modernizare - dezvoltare, riguros fundamentat tehnic şi economic prin intermediul căruia se doreşte îndeplinirea misiunii fundamentale a Companiei şi anume asigurarea siguranţei în funcţionarea SEN dar şi a dezvoltării infrastructurii energetice concesionate.

În susţinerea afirmaţiilor de mai sus, cheltuielile de investiţii realizate în primele nouă luni ale anului 2021 în valoare de 379,5 milioane de lei au crescut cu 60% comparativ cu cheltuielile de investiţii realizate în aceeaşi perioada a anului anterior.

Începând cu data de 19 octombrie 2021 Compania şi-a îmbunatatit ratingul (Corporate Family Rating) la Baa3, perspectiva fiind schimbată de la pozitiv la stabil. Ratingul acordat arată că Transelectrica are un profil financiar solid cu nivel redus de îndatorare şi valori financiare puternice, stabile şi predictibile.

Segmentul activităţilor cu profit permis: Pe zona principală a activităţilor de baza (transport şi dispecerizare SEN) s-a înregistrat o creştere de 9% a veniturilor, determinată în principal de creşterea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, în condiţiile majorării tarifului mediu pentru serviciul de transport aprobat de ANRE.

Începând cu 1 ianuarie 2021 a avut loc integrarea componenţei aferentă serviciului funcţional de sistem în serviciul de transport, astfel, pentru perioada premergătoare datei de 1 ianuarie 2021 s-a calculat pentru activitatea de transport un tarif cumulat calculat prin însumarea tarifelor aferente activităţilor cu profit permis, respectiv activitatea de transport şi activitatea de servicii funcţionale de sistem (cele două tarife se aplicau la aceeaşi cantitate de energie electrică extrasă din reţea).

Segmentul activităţilor cu profit zero: Pe zona principala a activităţilor cu profit zero, rezultatul a fost pozitiv în valoare de 32 milioane de lei (determinat în principal de modificarea cadrului de reglementare cu privire la regulile de decontare pe piaţă de echilibrare) în scădere faţă de rezultatul de 80 milioane de lei aferent perioadei din anul trecut.

Potrivit reglementărilor ANRE, şoldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfăşurarea acestei activităţi urmează a fi compensate prin corecţie tarifara ex-post (corecţie negativă) aplicată de ANRE în tarif în anii următori celui în care s-au înregistrat şoldurile respective.

Situaţia actuală a preţurilor pe piaţă angro a energiei electrice este fundamental diferită faţă de situaţia din 2020 (puternic influenţată de pandemia de Covid-19) şi faţă de situaţia din anii precedenţi. Diferenţa este marcantă şi este evidenţă la nivelul întregului continent european, nu doar la nivelul României. În acest sens poate fi observată evoluţia preţurilor angro la energie pe piaţă spot europeană. Situaţia la nivel european s-a deteriorat rapid de la începutul anului, stresul energetic fiind fără precedent în special pentru energia electrică şi pentru gazele naturale, care constituie combustibil pentru producerea energiei electrice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La 9 luni este mai mic decat cel de la Q1. Practic au mers pe pierdere dupa primele 3 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb