PENTRU PRIMUL SEMESTRU DIN 2012, APEMIN: 87,5% din producţia totală de apă minerală a fost asigurată de primii cinci jucători

Mihaela Dalar Stanca
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 2 august 2012

APEMIN: 87,5% din producţia totală de apă minerală a fost asigurată de primii cinci jucători

Principalii producătorii de apă minerală din ţara noastră au raportat o producţie totală de 505 milioane de litri pentru primul semestru al acestui an, acoperind cu acest volum 87,5% din totalul producţiei, ne-a declarat domnul Ianas Mihail, directorul APEMIN, Patronatul Apelor Minerale. Potrivit domniei sale, în aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a obţinut o producţie cu patru milioane de litri mai mare, de 509 milioane de litri.

Din cei 505 milioane de litri îmbuteliaţi, 60% au fost de apă minerală carbogazoasă, diferenţa fiind acoperită de producţia de apă plată.

"Putem spune că producţia din acest an se situează aproximativ la acelaşi nivel cu cea din anul precedent. Rezultatul ei depinde de doi factori: nivelul de viaţă şi clima din timpul anului. Condiţiile au rămas aceleaşi şi, de aici, păstrarea constantă a nivelului producţiei", ne-a precizat reprezentantul APEMIN.

Conform estimărilor patronatului pentru acest an, producţia se va ridica la acelaşi volum ca în 2011, la circa 1,1 miliarde litri.

Cine deţine piaţa?

În topul companiilor producătoare de apă minerală de pe piaţa locală se află Romaqua - cu brandul Borsec, Dorna Apemin, Perla Harghitei, Rio Bucovina şi European Drinks.

Apele minerale naturale din ţara noastră sunt exportate într-un procent de aproximativ 1% din producţia naţională, în vreme ce importul de apă are un plus de câteva procente, conform estimărilor APEMIN. Exporturile merg către ţările unde sunt comunităţi româneşti: Israel, Grecia, Spania, Italia, SUA  etc., completează directorul APEMIN.

Majoritatea producţiei de apă minerală carbogazoasă şi plată este ambalată în butelii de plastic alimentar. Sticlele sunt folosite rar şi, în mod special, în restaurante şi hoteluri de lux.

Pe această piaţă concurează circa 25 de companii, unele având mai mult de un brand prin care sunt reprezentate. 17 dintre aceste companii sunt afiliate APEMIN.

Branduri proprii de apă minerală ale retailerilor - trendul pe perioada crizei

În perioada de criză, un trend îl constituie apariţia de branduri proprii ale retailerilor, ne-a declarat domnul Adrian Feru, Director Cercetare-Dezvoltare, Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM). "Înainte de anul 2008 aproape că nu existau la nivel european branduri proprii de apă minerală, existau alte produse, dar apa minerală nu era vândută sub brand propriu de către hipermarketuri", punctează Feru.

Printre apariţiile din ultimii doi ani, putem observa pe piaţă brandurile Saguaro de la Lidl, Carrefour de la Carrefour sau Rioba de la hipermarketul Metro.

61 de litri de apă minerală consumă un român anual

După scăderea de circa 20% a pieţei în ultimii trei ani, piaţa dă semne de stabilitate.

Pe piaţă nu au fost intrări de nume noi iar consumul per cap de locuitor s-a situat anul trecut la circa 61 de litri, raportându-ne la numărul populaţiei şi la producţia totală de apă minerală obţinută anul trecut, de 1,1 miliarde de litri.

Apa şi nitraţii

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea maximă admisă de nitraţi din apele minerale îmbuteliate este de 50 miligrame per litru. Doar peste această valoare pot apărea efecte nocive asupra sănătăţii. Peste 90% din apele minerale îmbuteliate în ţara noastră au un conţinut de nitraţi sub 10 miligrame per litru, asemenea majorităţii celor îmbuteliate în Europa.

Apa minerală este singurul aliment din România la care apare o listă oficială în fiecare an şi este trimisă şi la Bruxelles.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb