PENTRU PRIMUL SEMESTRU OMV Petrom - profit de 4,65 miliarde lei, de cinci ori mai mare decât cel din prima jumătate a lui 2021

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 28 iulie 2022

OMV Petrom - profit de 4,65 miliarde lei, de cinci ori mai mare decât cel din prima jumătate a lui 2021

Venituri din vânzări de 25,6 miliarde de lei, în creştere cu 153%, pe fondul preţurilor mai mari ale mărfurilor şi a volumelor vânzărilor de produse petroliere şi electricitate

Christina Verchere, CEO: "Dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiţie în proiectul Neptun Deep este estimată pentru mijlocul anului 2023"

Pentru acest an, compania estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi peste 100 de dolari/baril, faţă de 71 dolari/baril cât a fost în 2021

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, a raportat un profit net de 4,65 miliarde de lei, în prima jumătate a anului, de aproape cinci ori mai mare decât cel din perioada ianuarie-iunie 2021, când compania a avut un rezultat net de 980 milioane de lei, după cum reiese din raportul societăţii publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a declarat: "În primele şase luni ale acestui an, mediul de piaţă a fost fără precedent. În contextul conflictului Rusia - Ucraina, preţurile internaţionale şi regionale pentru principalele noastre produse au fost ridicate şi volatile şi au apărut dificultăţi de aprovizionare. Rezultatele noastre financiare pentru primul semestru din 2022 reflectă acest mediu de piaţă, cu un profit operaţional de 5,9 miliarde lei".

Directorul companiei a adăugat: "În această perioadă, capacităţile noastre interne de producţie au funcţionat într-un grad ridicat, inclusiv rafinăria Petrobrazi şi centrala electrică de la Brazi, şi ne-am concentrat pe diversificarea surselor de aprovizionare, astfel încât să asigurăm continuitatea livrărilor. Pentru a creşte producţia de gaze naturale a României, este esenţial să dezvoltăm resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităţilor sunt necesare. Dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului 2023".

În primele şase luni ale anului, veniturile din vânzări ale OMV Petrom au fost de 25,58 miliarde de lei, în creştere cu 153% faţă de cele din prima jumătate a anului trecut, dinamică susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere şi electricitate.

"Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 55% din totalul vânzărilor consolidate, iar vânzările din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 44%"", se arată în raport.

Pentru segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de trei miliarde de lei, faţă de 0,8 miliarde lei în primele şase luni din 2021, rezultat determinat, în special, de preţurile mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi de cursul valutar favorabil (dolar mai puternic faţă de leu), parţial contrabalansate de impozitarea mai mare în explorare şi producţie şi de volumele mai mici de vânzări.

Producţia a scăzut cu 11%, la 121 mii echivalent petrol pe zi (bep/zi), în principal din cauza vânzărilor de active şi a declinului natural accentuat din zăcămintele principale.

Pentru segmentul Rafinare şi Marketing, rezultat din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 1,8 miliarde lei, faţă de 0,7 miliarde lei în prima jumătate a anului trecut, ca urmare a marjei de rafinare îmbunătăţite, a creşterii cererii de combustibil în primul trimestru şi a performanţei bune de rafinare.

Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom (raportat la Brent) s-a situat la 15,2 dolari/baril, ca urmare a diferenţialelor mai bune, în principal pentru motorină şi benzină. Rata de utilizare a rafinăriei s-a situat la 92%, comparativ cu 93% în primele şase luni din 2021, reflectând oprirea planificată din aprilie.

În primele şase luni, OMV Petrom a realizat un preţ mediu al ţiţeiului de aproape 91 de dolari/baril, cu 67% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru partea de Gaz şi Energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale s-a ridicat la 1,5 miliarde de lei, faţă de 0,2 miliarde de lei în prima jumătate a anului trecut, reflectând performanţa îmbunătăţită atât a segmentului de gaze naturale, cât şi a celui de energie electrică. Volumele de vânzări de gaze naturale au fost mai mici cu 7%, ca rezultat al volumelor mai mici de gaze din producţia proprie şi a scăderii cererii.

Producţia netă de energie electrică s-a ridicat la 2,1 TWh, faţă de 1,9 TWh, cea mai mare de până acum pentru un prim semestru, chiar şi în contextul reviziei planificate pentru întreaga capacitate a centralei Brazi în luna martie 2022 şi pentru jumătate din capacitate în aprilie 2022, coform companiei.

Pentru acest an, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi peste 100 de dolari/baril (estimarea anterioară fiind în jur de 95 de dolari/baril, în vreme cu în 2021 preţul mediu a fost de 71 dolari/baril). Marja de rafinare este estimată să se situeze la peste 15 dolari/baril, faţă de 5,5 dolari/baril în 2021.

"Cererea de produse petroliere în comerţul cu amănuntul se preconizează a fi relativ stabilă; estimăm că cererea pentru gaze naturale şi electricitate va fi mai mică decât în 2021", se arată în raport.

În primele şase luni ale anului, OMV Petrom a făcut investiţii în valoare de 1,39 miliarde de lei, cu 15% peste cele din prima jumătate a lui 2021, circa 1,02 miliarde de lei fiind investiţii în zona de Explorare şi Producţie.

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Rezultatul jafului făcut pe spinarea omului de rând!

    1. prostii injura, istetii cumpara actiuni

      ha ha, fraierii cumpara acum SNP. Este la varf, aproape de maxim istoric. Istetii au cumparat acum 3-6 luni si le-au tinut.

      aproape de maxim istoric, adecarat, asta s-a intamplat cand a dat profit 1 mld euro. anul asta vine cu profit de 2 mld euro

      da, era de preferat sa cumperi mai de mult.

      dar e fraer* ala care, uitandu-se pe grafic si constatand ca e maxim istoric, ignora restul indicatorilor financiari si judeca gresit pe altii! Presupun ca ai si vandut pe acest motiv... 

      Acum ce faci cu banii? Intri pe frAERO?!  

      Maximul istoric despre care vorbesti poate deveni bine-mersi minimul istoric dintr-o perioada urmatoare. Si lucrul asta va fi dictat la un moment dat de valoarea companiei. 

      Cu toate acestea, recunosc ca "empatizez" cu opinia de la nr 1!  

      Apropos, cand am spus cele de mai jos, tot fraier am fost catalogat.

      Daca te uiti la data postarii si la graficul SNP, vei intelege la cine ma refeream atunci. 

      "2. fără titlu 

      (mesaj trimis de antonim în data de 04.03.2022, 19:55) 

      Sunt cateva companii pe BVB care se vor transforma cat de curand in "superstocks" ;)" 

      Aici sunt banii dvs.

      Eram si eu curios care ar putea sa fie acele super-actiuni. SNG cred ca ar putea sa creasca inca(desi a crescut destul de mult in ultima vreme). SNP avea pret tinta pe rezultate in primul trimestru la 0,57 conform unor analize tehnice.

    Dupa ce raporteaza un asemenea profit, austriecii de la OMV ( sau poate prietenii lor de la Rasarit ) dau dovada de un tupeu maxim cand spun ca inca se mai gandesc daca demareaza investitia in Neptun Deep, mai asteapta/trece un an pentru a lua o decizie. . Intre timp Turcia a început deja să instaleze conducta care va transporta gaze din Marea Neagră.

    1. Si daca zic nu, nu se poate face numai de Romgaz? Nu este mai convenabil ?

      Cu windfall tax 70% pe veniturile care depasesc 150 lei /mwh gaz livrat, nimeni de pe Planeta nu va investi in Marea Neagra, mai ales in exploatare de adancime !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb