PENTRU SERVICIILE DE CONSULTANŢĂ, FP cere acţionarea în instanţă a administratorilor companiilor din grupul E.ON România

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 mai 2015

FP cere acţionarea în instanţă a administratorilor companiilor din grupul E.ON România

Acuzaţiile, respinse de E.ON

ANRE susţine că nu toate costurile aferente consultanţei sunt recunoscute în preţul reglementat

Fondul Proprietatea SA (FP) a anunţat, ieri, că a solicitat completarea ordinilor de zi ale Adunărilor Generale Ordinare a Acţionarilor E.ON Distribuţie România SA şi E.ON Energie România SA, convocate pe 26 mai şi, respectiv, 28 mai 2015, solicitând aprobarea acţionării în justiţie a membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorilor E.ON Distribuţie România SA, E.ON Moldova Distribuţie SA şi E.ON Energie România SA.

Fondul vrea, astfel, să ceară recuperarea daunelor cauzate companiilor menţionate, unde este acţionar minoritar, prin aprobarea, încheierea şi derularea unor servicii cu E.ON România SRL. Conform unui comunicat remis redacţiei, FP consideră că serviciile contractate de către aceste companii cu acţionarul lor majoritar (E.ON România SRL) nu sunt necesare, iar preţul plătit de către aceste societăţi pentru serviciile de consultanţă strategică este nejustificat.

Conform datelor disponibile Fondului, în anul 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanţa strategică şi de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 milioane lei (echivalentul a 5,6 milioane GBP sau 7,7 milioane euro).

Comunicatul precizează: "Fondul consideră că încheierea acestor tranzacţii între părţi afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanţă în domeniul strategiei de afaceri, încheiate cu acţionarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, întrucât companiile au propriile consilii de administraţie şi directori, care sunt numiţi pentru a lua decizii strategice şi de management şi pentru a acţiona în interesul şi beneficiul tuturor acţionarilor şi nu în cel al acţionarului majoritar. FP consideră că încheierea contractelor privind servicii de consultanţă strategică poate fi considerată un abuz de putere al acţionarului majoritar, E.ON România SRL".

Fondul a subliniat că această situaţie reprezintă un conflict de interese şi o încălcare gravă a principiilor de guvernanţă corporativă şi solicită conducerii din România a E.ON să analizeze posibilitatea încetării acestor contracte, precum şi de a nu mai încheia, în viitor, contracte similare cu societăţile din grup.

În replică, E.ON România a respins ferm acuzaţiile referitoare la aşa-zisa încălcare a principiilor de guvernanţă corporativă sau la existenţa unui conflict de interese, aşa cum susţin administratorii FP. "Compania noastră a avut întotdeauna o colaborare instituţională cu Fondul Proprietatea şi a răspuns de fiecare dată tuturor solicitărilor de informaţii suplimentare venite din partea acestei entităţi. Contractele de servicii de consultanţă strategică la care fac referire reprezentanţii Fondului au fost încheiate în deplină legalitate, cu aprobarea organelor societare competente şi în condiţii comerciale de piaţă, certificate de experţi independenţi de renume internaţional", explică reprezentanţii E.ON, într-un comunicat.

Ei au precizat că E.ON România SRL este o companie înregistrată în România şi plăteşte toate taxele (inclusiv impozitul pe profit) către statul român. Conform sursei citate, E.ON România elaborează strategii şi politici de grup care vizează, printre altele, maximizarea potenţialului investiţiilor, dezvoltarea de proiecte strategice şi de noi proiecte de afaceri, îmbunătăţirea portofoliului de servicii furnizate clienţilor, gestionarea eficientă a tuturor resurselor companiilor E.ON, precum şi îmbunătăţirea continuă a standardelor de siguranţă şi protecţie a mediului, în beneficiul tuturor clienţilor companiilor E.ON din România şi al acţionarilor (inclusiv statul român şi Fondul Proprietatea).

Surse din piaţă ne-au spus că aceste servicii achiziţionate de la E.ON România sunt recunoscute de ANRE (reglementatorul pieţei) în tarifele reglementate pentru energie şi gaze, pe care le achită toate tipurile de consumatori.

Însă, reprezentanţii ANRE ne-au declarat că aceste costuri sunt recunoscute doar parţial, explicându-ne: "În prezent, modul de determinare a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie prestat de operator şi modalitatea lor de control se efectuează de ANRE pe baza unei Metodologii specifice aprobată prin Ordinul nr. 72/2013. Metoda de reglementare aplicată de ANRE prin această metodologie este de tip «coş de tarife plafon», care este un tip de reglementare stimulativă, prin care se asigură alocarea echitabilă a câştigurilor rezultate prin creşterea eficienţei peste ţintele stabilite de autoritatea competenţă, între operatorul de distribuţie şi beneficiarii serviciului de distribuţie".

Oficialii ANRE susţin că, potrivit metodologiei, la calculul tarifelor se iau în cconsiderare costurile justificate asociate activităţii de distribuţie. De asemenea, la calculul tarifelor se aplică, anual, un coeficient de eficientizare de 1,5%, ceea ce înseamnă că ANRE impune un trend descrescător al acestor costuri, obligând operatorii de distribuţie să-şi eficientizeze costurile, conform sursei citate. În cazul în care nu se încadrează în costurile totale recunoscute, operatorii de distribuţie suportă din profit depăşirea acestora faţă de nivelul recunoscut de ANRE.

ANRE susţine că autoritatea nu verifică modul de încheiere a contractelor, ci doar nivelul costurilor operatorilor. "ANRE a constatat că, o mare parte din costurile operatorilor se datorează contractelor încheiate direct cu firme din cadrul aceluiaşi grup de companii (prin eludarea procedurilor de achiziţii publice prin licitaţie, ca urmare a faptului că legea achiziţiilor publice permite, că excepţie, acest lucru) şi, pentru evitarea unor astfel de situaţii, a emis Ordinul ANRE nr.73/2014, prin care a introdus obligativitatea, pentru operatorii de distribuţie, ca toate contractele de servicii să se facă prin proceduri concurenţiale".

Reprezentanţii ANRE ne-au mai declarat că E.ON a acţionat autoritatea în judecată şi pe această speţă, în momentul de faţă pe rolul instanţelor aflându-se în derulare mai multe dosare (atât pe energie, cât şi pe gaze naturale), legate de nerecunoaşterea în tarife a unor costuri care nu au temei expres în metodologie. ANRE susţine că nu are prevăzute, în cadrul costurilor recunoscute, o categorie care să se refere explicit la costurile pentru serviciile de consultanţă strategică.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte bine, sa-i traga la raspundere pe cei care sifoneaza profiturile.

    Expertiza si orientarea strategica sunt o parte din rolul consiliului de administratie, EON putea sa-si numeasca reprezentanti competenti in CA, dar intentia lor este SIFONARE.

    Aceste contracte de consultant "strategica" sunt una dintre principalele metode de sifonare a banilor din economia romaneasca folosite de firmele straine. Este plin de acesti "consultanti" iar regimul fiscal al acestor consultanti este extreme de favorabil cu ajutorul unor tratate de evitare a dublei impuneri acceptate de Romania. Un exemplu relevant in acest sens este cu Austria. 

    Lucrurile incep sa se miste in mod corect. Presiunea actionarilor face ca lucruile sa mearga pe fagasul normal. Ca la carte.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb