PENTRU SUSŢINEREA PROIECTELOR DIN FONDURI EUROPENE BNR, solicitată să modifice normele Eximbank şi CEC

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2010

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a solicitat băncii centrale modificarea normelor bancare pentru Eximbank şi CEC, pentru facilitarea accesului firmelor mici şi mijlocii la credite necesare cofinanţării proiectelor europene.

"Am cerut Băncii Naţionale a României schimbarea normelor bancare măcar pentru Eximbank şi CEC, pentru ca IMM-urile să aibă acces la credite pentru finanţarea proiectelor europene. Din cauza acestor norme IMM-urile nu au acces la cofinanţare pentru proiectele UE", a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR, citat de Mediafax.

El a menţionat că datoriile statului către IMM-uri creează firmelor dificultăţi financiare, iar acestea intră sub incidenţă bancară şi implicit nu pot să acceseze credite.

"Astfel, majoritatea IMM-urilor nu au acces la credite. Susţinem ca toate proiectele europene declarate eligibile să fie automat cofinanţate de Guvern prin cele două bănci de stat - Eximbank şi CEC Bank. Aşa au făcut bulgarii şi am putea să facem şi noi pentru că avem două bănci de stat, două fonduri de garantare şi unul de contragarantare. Este doar chestie de voinţă politică", a spus Nicolescu.

CNIPMMR a realizat în perioada 7-29 octombrie un sondaj la care au participat 101 firme, pentru a analiza care sunt dificultăţile IMM-urilor în relaţia cu banca.

Potrivit sondajului, peste 75% din firme sunt mulţumite într-o mică măsură de relaţia cu băncile, în timp ce doar 4,9% sunt integral mulţumite.

"Faptul că 9 din 10 firme sunt mulţumite în mică măsură de relaţia cu băncile arată că aceasta nu este o problemă contextuală, ci una a sistemului. Principala dificultate întâmpinată de firme atunci când merg la bancă este accesul dificil la credite, adică birocraţia, dobânzile şi comisioanele ridicate. De asemenea, lipsa de transparenţă este o altă problemă identificată de firme. Acestea nu înţeleg care sunt criteriile pe care le folosesc băncile în evaluarea solicitărilor de finanţare", a explicat Nicolescu.

Totodată, IMM-urile sunt deranjate de lipsa unei negocieri reale între bănci şi clienţi, astfel că de cele mai multe ori instituţiile de credit impun condiţii, ceea ce duce la un contract dezechilibrat.

Pe de altă parte, Consiliul a realizat un alt sondaj care a evidenţiat că 60% dintre firme nu deţin semnătură electronică, lucru explicat de Nicolescu prin faptul că pentru obţinerea acesteia au fost acreditate doar trei firme, ceea ce duce la tarife mari.

"Transmiterea electronică a datelor este o modalitate de a reduce birocraţia, iar pentru a putea face asta îţi trebuie în primul rând semnătură electronică. Dar doar trei societăţi la nivel naţional au îndeplinit condiţiile pentru a elibera semnătură electronică, ceea ce duce şi la apariţia problemelor legate de tarife exagerate", a menţionat Nicolescu.

Tariful pentru obţinerea unei semnături electronice este de circa 50 de euro, iar potrivit lui Nicolescu certificările trebuie obţinute în fiecare an, iar o firmă trebuie să aibă cel puţin două semnături.

"Cerem autorităţilor să crească numărul de firme care pot să elibereze astfel de semnături şi de asemenea să fie reduse tarifele. România este singura din UE care are tarife cu două cifre", a mai spus Nicolescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb