PENTRU TRANSPUNEREA INCORECTĂ A UNEI DIRECTIVE EUROPENE Împrumutaţii în CHF vor să reclame statul român la Comisia Europeană

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 august 2015

Împrumutaţii în CHF vor să reclame statul român la Comisia Europeană

Debitorii în CHF: "Faptic, ANPC a fost părtaşă la «siluirea» Legii"

ANPC: "Atunci când există suspiciunea că un operator economic utilizează practici comerciale incorecte, altele decât cele menţionate în anexa la Legea nr. 363/2007, orice persoană interesată se poate adresa instanţei de judecată"

Persoanele împrumutate în franci elveţieni (CHF) vor să sesizeze Comisia Europeană că autorităţile din ţara noastră au transpus incorect o directivă europeană. Astfel, acestea acuză parlamentarii români că au modificat, în martie 2015, în plină criză provocată de creşterea cursului de schimb valutar al francului elveţian, o lege care nu respectă directiva europeană 2005/29/CE.

Grupul clienţilor cu credite în CHF susţine că modificarea legii 363/2007 de către politicieni, deşi reprezentanţii ANPC au participat la şedinţele din Senat, Camera Deputaţilor şi Comisii, a dus la imposibilitatea Autorităţii de a amenda bănci care desfăşoară practici comerciale incorecte, ANPC nemaiputând sancţiona alte practici decât pe cele definite într-o anexă a unei legi.

Împrumutaţii în CHF susţin: "Faptic, ANPC a fost părtaşă la «siluirea» Legii, operabilitatea acesteia fiind acum practic limitată în ceea ce priveşte practicile înşelătoare doar la situaţiile descrise în anexa 1 a Legii (n.r. L363/2007). Această sesizare, în cazul în care este admisă de Comisia Europeană, va duce la declanşarea procedurii de infringement asupra României până la corectarea legii L363/2007 aşa cum trebuia să fie modificată astfel încât să transpună corect Directiva 2005/29/CE. În cazul în care nu se conformează, România va plăti penalităţi zilnice. Dacă situaţia se va corecta, atunci ANPC va avea toate instrumentele legislative pentru sancţionarea băncilor, aşa cum trebuia să o facă de ani buni încoace".

Domnul Cristian Nicolae Dan, unul dintre administratorii Grupului clienţilor cu credite în CHF, spune că, dacă ANPC sancţionează o altă practică incorectă a băncii care nu este cuprinsă acolo (n.r. în anexă), banca face plângere contravenţională şi câştigă, pentru că nu s-a regăsit în lista unde au fost definite de legiuitor.

Domnia sa ne-a mai spus că a sesizat ANPC cu privire la neconcordanţele legislative, Autoritatea răspunzând că această eroare se va remedia printr-o ordonanţă simplă de guvern, în acest moment fiind în procedura de aprobări ministeriale. "Termenul de rezolvare... nu se ştie", ne-a mai spus domnul Cristian Nicolae Dan.

ANPC: "Legea transpune în mod corect prevederile Directivei 2005/29/CE"

Reprezentanţii ANPC ne-au transmis că Legea transpune în mod corect prevederile Directivei 2005/29/CE, precizând: "Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor transpune prevederile Directivei 2005/29/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piaţa internă faţă de consumatori şi prevederile de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE şi 2002/65/CE ale Parlamentului European şi ale Consiliului, şi a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului («Directiva privind practicile comerciale neloiale»), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOCE) nr. L149 din 11 iunie 2005. Stabilirea cadrului sancţionator rămâne la latitudinea statelor membre, în cazul de faţă Parlamentul, în calitatea sa de for legislativ, a propus şi votat modificările".

Oficialii APNC susţin că Autoritatea dispune de cadru legislativ în vederea sancţionării operatorilor economici ce nu respectă legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor, atât în domeniul contractelor de credit, cât şi în alte domenii de competenţă ( OUG nr. 50/2010, OG nr. 21/1992, Legea nr. 193/2000, Legea nr. 363/2007 ş.a.). "Atunci când există suspiciunea că un operator economic utilizează practici comerciale incorecte, altele decât cele menţionate în anexa Legii nr. 363/2007, orice persoană interesată se poate adresa instanţei de judecată, conform art.14 alin.2", mai precizează Autoritatea, care menţionează că Legea specială în materie de contracte de credit este Ordonanţa de urgenţă nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori: "Fiecare reclamaţie a consumatorilor se analizează de la caz la caz şi, în funcţie de neregulile constatate, se sancţionează conform actului normativ aplicabil la speţa respectivă".

Referitor la posibilitatea ca, în urma aplicării acestei legi, o bancă să facă plângere ANPC dacă aceasta sancţionează o altă practică incorectă a băncii care nu este cuprinsă în anexa Legii, reprezentanţii ANPC ne-au spus că procesele verbale încheiate de comisarii ANPC, indiferent de actul normativ care a stat la baza încheierii documentului de control, este supus cenzurii instanţei de judecată.

Despre sesizarea grupului împrumutaţilor în CHF în ceea ce priveşte neconcordanţele legislative dintre legea autohtonă şi directiva europeană, ANPC ne-a transmis că a depus şi depune eforturi pentru a îmbunătăţi legislaţia, ţinând cont de problemele ce se regăsesc în piaţă, semnalate de consumatori sau constatate urmare a controalelor tematice, astfel încât să fie respectate drepturile consumatorilor: "În ceea ce priveşte modificarea Legii nr. 363/2007, ANPC a elaborat un proiect de act normativ, care în prezent este în avizare interinstituţională", potrivit oficialilor instituţiei.

Preşedintele ANPC, Marius Dunca, a declarat în luna iulie că şi-ar dori ca legea să îi permită să suspende activitatea de creditare a băncilor: "Caut în legislaţie portiţa care să-mi permită să interzic activitatea de creditare în rândul băncilor, poate aşa vor înţelege". Specialişti din piaţa bancară susţin că legea din domeniu nu permite niciunei autorităţi să dispună o astfel de interdicţie.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Parca ar fi singura directiva transpus ticalos in legislatia nationala....

    Domnule Presedinte Dunca:

    1. Legea pe care o aveti afisata pe site-ul ANPC este EXPIRATA... Este varianta veche neactualizata cu prevederile Legii 33/2015 

    2. Invocati art.14 din L 363/2007 si ne trimiteti la instantele de judecata? Am mai auzit asta si de la predecesorii dumneavoastra din 2010 incoace 

    3. Despre faptul ca nu mai puteti sanctiona bancile pe L 363/2007 de ce nu spuneti nimic ??? In Directiva este scris: "(17)Este recomandabil ca practicile comerciale neloiale în toate situațiile să fie identificate pentru a asigura o securitate juridică mai mare. În consecință, anexa I cuprinde lista completă a tuturor practicilor de acest fel. Acestea sunt singurele practici comerciale care pot fi considerate neloiale fără o evaluare de la caz la caz în conformitate cu dispozițiile articolelor 5-9. Lista poate fi modificată numai prin revizuirea directivei." Deci anexa nu trebuie sa fie limitativa limitativa, acest punct (9) spunand doar ca "practicile" din anexa 1 nu mai necesita evaluare... 

    4. Mai mult decat atat in directiva la art.3 scrie: "(9) În legătură cu „serviciile financiare” în sensul Directivei 2002/65/CE și bunurile imobile, statele membre pot impune cerințe mai restrictive sau mai riguroase decât cele prevăzute de prezenta directivă în domeniul în care aceasta din urmă are ca obiect apropierea dispozițiilor în vigoare." Asta s-a inteles prin masuri restrictive si riguroase, sa limitati aplicabilitatea sanctiunilor doar la anexa? Cum ramane atunci cu afirmatia ca Directiva:"are ca obiect apropierea dispozițiilor în vigoare"???

    1. -DACA "Legea transpune în mod corect prevederile Directivei 2005/29/CE" atunci DE CE "În ceea ce priveşte modificarea Legii nr. 363/2007, ANPC a elaborat un proiect de act normativ, care în prezent este în avizare interinstituţională" ???

      - Pana cand mai asteptam rezultatul controalelor tematice???  

      Doresc sa atrag atentia,tuturor imrumutatilor in orice valuta,deschide-ti fratilor ochii cand luati un credit,ca statul ,anpc bnr, nu face nimic pentru tine,tu esti bun sa platesti doar impozite si sa te fure toate institutiile,dar cand vine vorba sa te apere ,ti se spune ca nu sunt legi,s-au ca s-au modificat fraudulos,vezi doamne ca asa cere directiva europeana,la noi toate acele directive europene se transpun in legislatia miorica defectuos,asa sa facut si cu directiva europeana 48/2008 si o sa ave-ti suprize si anul viitor la implementarea directivei europeana 17/2010,anpc din punctul meu de vedere are forta, are legi, dar nu cunosc motivul de ce nu se implica mai mult pentru clienti.....de acea are si titlu: protectia consumatorului,sunt clauze in contractele de credit ,cine trebuie sa raspunda ,cine a permis acest lucru,cine a permis creditarea in valuta,cine a permis ca in contractele de credit sa fie riscuri valutare,cine raspunde de oamenii care au fost da-ti afara din case,cine raspunde pentru situatia disperata oamenilor creditati in valuta cine raspunde pentru aceasta situatie in care s-a adus aceasta tara........mie rusine ca traiesc in aceasta tara.

    Daca avem alesi care sunt pusi doar pe furt o sa facem noi curatenie.Curetenie in legislatie si curatenie in politica.Poate este bine ca nu va temeti deocamdata de noi dar dorinta de a nu ne mai lasa tara pe maine jefuitorilor este foarte mare .

    1. daca nu iesim in strada sa ii dam jos pe talhari astia nu o sa se rezolve nimic toti sun mana in mana si ne aburesc trebuie sa ne unim si noi asa cum fac jegosi astia de parlamentari si sa ii dam jos fratilor ca cu multimea nu te pui frate de nu le bagam morcovu la [...] de nu o sa stie pe unde sa fuga exact ca ceausescu pe ei fratilor

    SA nu ai legislatie sa poti sanctiona bancile cannd bancile reprezinta dusmanii cei mai mari ai tarii.Asta impreuna cu ceea ce face Isarescu si anume modul in care apara bancile reprezinta un genocid la adresa cetatenilor.Daca un om de rand imprumuta bani cu dobanda exista legislatie sa-l bage la inchisoare.Daca un guvernator apara interesele unor entitati care functioneaza ilegal il consideram om de baza al tarii.Rusinos, Scandalos unde s-a ajuns in Romania lui 2015.

    Afara cu camatarii din tara.Afara cu oamenii politici care apara interesele altor tari si nu pe ale Romaniei.Ce a facut ANPC-ul, a dormit cand s-a transpus directiva?O institutie la fel de incompetenta ca toate celelalte.Pana acum de ce nu asesizat ANPC ca nu are legislatie?Ce spune Dunca ca o sa caute in legislatie o portita sa poata sansctiona bancile?Asta inseamna sa caute mult si bine.Oare chiar nu stia ca nu avem cu ce sa sanctionam bancile?Isarescu stia?DNA de ce nu incepe o ancheta cu aceasta mafie bancara si imobiliara?Nu mai exista nimeni care sa-si faca treaba in tara asta?DE ec nububuie televizoarele cu stirea asta?De ce nu apar articole in ziarele mari?Pentrui ca se apara interesele camatarilor din afara legalizati de Isarescu.

    Dorim ca domnii si doamnele din ANPC sa stie ca noi, clientii cu credite in CHF ne-am saturat de-a joaca cu banii nostri, cu situatia noastra financiara. Ne-am saturat de acest soi de joaca de-a soarecele si pisica, unde pisica este BANCA, iar cei urmariti (si nu de putine ori mancati) suntem noi, debitorii. Autoritatea care ar trebui sa ne APERE interesele, da din colt in colt, oferind un spectacol mediatic pueril, cu "patroni" de tarabe sanctionati sau bucatarii inchise in fata camerelor de luat vederi. Este mai mult decat evident ca bancile sunt considerate un caine mult prea rau si agresiv incat sa fie abordat in aceeasi maniera de catre comisarii ANPC. Noi dorim sa-l vedem pe dnul presedinte Dunca insotit de camerele de luat vederi si prezentand mass-mediei abuzurile pe care le fac bancile cu clientii. A... ne e frica? A... cine-si asuma? A... o banca nu este o bucatarie... Nu cumva cineva de mai sus da alte ordine? Ne-au "expirat" legile? Domnilor, timpul trece, debitele noastre cresc, va incepe scoala si copiii nostri au nevoie de ghiozdane, rechizite si sandwich-uri la scoala. Nu la va tine de foame povestea cu "caut in lege", sau "mi-as dori". Domnule Dunca, ne-ati promis ca la finalul lunii iulie, legea care v-a fost "alterata" L363/2007 va fi adusa in parametri, ca sa puteti RE-sanctiona bancile. Ne apropiem de finalul lunii august si... tipic lucrului romanesc,

    "las ca mere si-asa", nu s-a intamplat nimic concret si in buzunarele noastre se simte tot mai mult spatiu gol. Ei bine ne-am saturat de vorbe goala, desi ambalate bombastic.  

    Domnule Dunca la inceputul negocierilor de Grup, ati pozat intr-un tip dur in care incepusem sa ne punem speranta si increderea. Ati facut afirmatii care mai de care mai pompoase: 

    - martie 2015:  

    · "Am tras un semnal de alarma tuturor operatorilor financiar bancari sa fie deschisi". Da, snt f. deschisi, dle Dunca in a lua cat mai multi bani, in a face cat mai mult profit, in a ne stresa cat mai mult. La asta sunt deschisi. Cand mergi, insa, sa le ceri sa te ajute, dau din umeri. Iar daca o fac, sigur iti strecoara vreo "soparla" in contract: ba ca sa nu-i mai dai in judecata, ba vreo alta clauza ascunsa.  

    · "Au promis (bancile) ca vin cu cele mai bune solutii pe care le au". Si s-au tinut de cuvant: vin sa ne converteasca creditele in lei (dupa ce pana acum au zis ca nu se poate) cu niste solduri de valori exorbitante, cu zeci de procente mai mari decat atunci cand le-am contractat. Discount-ul semnificativ la sold e TABU pentru ele. Vor sa stearga urmele, faptul ca au dat aceste credite toxice prin inselaciune, promitand oamenilor stablitate, ademenindu-i cu dobanzi mici - poate cele mai mici din piata - pe care au stiut cum sa le mareasca mai tarziu, incurajati si de corespondente mai mult sau mai putin secrete intre ARB-ANPC. Stim, am aflat si cu cat scarmanam mai mult acest rahat, miroase tot mai tare.  

    · "In opinia ANPC-ului, am constatat clauze abuzive" - CORECT. Acestea deja au fost declarate ABUZIVE de catre instante din toata Romania, in mod definitiv si irevocabil. Cu toate acestea, nesimtiti din aceste banci isi permit sa ne trimita raspunsuri oficiale in care sa ne atraga atentia ca au contracte curate si ca noi trebuie sa platim pentru ca "am semnat". Domnule Dunca, si un copil si-ar da seama ca e un INTERES COLECTIV si ca ar trebui sa demarati ACTIUNI IN INCETARE. Domnule, noi muncim pentru a umple burtile unor camatari burghezi pe care dvs. ii primiti ca sa va planga pe umar ca "dau faliment". Pai daca profitul lor se face din clauze abuzive, le dorim faliment cat mai rapid si sa paraseasca tara asta. Nu ne-am vandut nici FMI-ului, nici bancilor straine! Poporul asta nu e de vanzare, domnule si nu e nici sclav. Dvs. mai sunteti roman? 

    · "si in fiecare zi o s-avem cate-un proces verbal pe care il inaintam instantei, plus sanctiune contraventionala, pe fiecare banca in parte" - Ce FRUMOS SUNA... Acum, ne puteti face si noua un raport cu numarul acestor procese verbale intocmite de pe 18 martie 2015, precum si cuantumul amenzilor contraventionale pe care le-ati dat acestor camatari supravegheati si protejati de BNR? 

    · "Au marit dobanda cum si-au dorit ei" - din nou ati punctat CORECT. Din nou, romanii platesc profituri uriase lui alde Van Groningen a.o. care-si permite sa cheme politia atunci cand debitorii ii platesc acest profit. Ce face ANPC-ul? De ce nu cereti in instanta suspendarea platilor debitorilor catre banci, pana la terminarea proceselor ANPC? Va dati seama ca daca bancile au marit dobanzile abuziv, E FURT DIN BUZUNARELE ROMANILOR???  

    · "Modificarea marjei fixe a dobanzii, bancile profitand de necunoasterea consumatorilor sau de o situatie restrictiva dpdpv financiar", "comision de penalizare facut pentr tot creditul, nu doar pentru ratele pe care nu le-ai plutut plati", "comision de risc, care este exclus prin OUG 50", "comision de administrare, procent din suma intregului credit", "comision de rambursare in avand cu procente mult mai mari decat cele prevazute in OUG 50", "NEINFORMARE ASUPRA RISCULUI VALUTAR", chiar daca era inclusa clauza de avertizare in conditiile generale de creditare - modalitati CAMATARESTI-BANCARE de FURT prin acte aditionale. Domnilor, este necesar sa intram in banci si sa umplem peretii cu sange de bancher? Pana cand sa mai suportam aceste magarii financiare? Pana cand sa mai suportam ca escrocii acestia  

    sa ne rada-n nas, sa ne trimita acte prost intocmite, in care nici macar numele noastre nu le stiu copia corect (vezi cazurile BANCPOST)??? Niste incompetenti, NE JECMANESC, domnule Dunca. Si alti incompetenti dau din umeri ca "legea nu ne permite"... DOMNULE DUNCA, VA PROVOC SA ORGANIZATI O CONFERINTA LA CARE SA PARTICIPE PROFESORI DEDREPT COMERCIAL  

    DIN ROMANIA, CARE SA LE EXPLICE JURISTILOR DVS. PROST PLATITI, CE LE PERMITE LEGEA! DATI DOVADA DEBUNAVOINTA, DESCHIDERE SI BUNA CREDINTA SI AGREATI UN ASEMENEA DEMERS! 

    Ati spus, dupa ce ati enumarat corect toate escrocheriile operatorilor financaiar bancari: "si in fiecare zi o sa facem cate un proces verbal si o sanctiune contraventionala pentru banci si le trimitem instantelor pe clauze abuzive.  

    Daca isi doresc sa stam in procese, o sa stam numai in procese". Dupa aceasta afirmatie, noi am vazut cu totul altceva!!! Descinderi la mare... la hoteluri, la piata, la mama zmeului, numai in banci nu... Va e frica, dle Dunca? De cine? Daca aveti nevoie de garda personala pentru asta, ne oferim noi, barbatii din Grupul clientilor cu credite in CHF, determinati sa faca praf acest sistem de terorism financiar. Vrem sa vedem care bancher ne va infrunta! Unii din noi au luptat pe teatrele de lupta actuale, nu ne temem de baietii cu gulere albe si ceasuri de mii de euro cumparate din banii munciti de noi. Dle Dunca, aveati ocazia sa fiti erou al peste 200.000 de romani!  

    · "Aceasta povara trebuie impartita intre consumator si banca, nu putem transfera toata povara catre consumator". Bine punctat, dar noi suntem din in ce mai cocosati, in fiecare zi, dle presedinte.  

    · "O sa vedeti, in fiecare zi anutam cate-un proces verbal" - nu am vazut mai nimic, in afara de sanctiunea data Bancii Romanesti. "În data de 30.07.2015 au fost emise două Ordine de Președinte prin care începând cu data de 03.08.2015, în termen de 30 de zile banca trebuie să aducă la conformitate cu prevederile legale toate contractele similare prin eliminarea comisionului de administrare cont curent, respectiv eliminarea comisionului de administrare redenumit cu efecte asupra unui număr total de 27.000 de clienți ai Băncii Românești" - un inceput bun, dar nu suficient. TOATE BANCILE TREBUIE SA PLATEASCA SI SA RESTITUIE ABSOLUT TOT CE AU INCASAT ILEGAL SI ABUZIV! Mariti  

    departamentul juridic care se ocupa de studierea clauzelor abuzive din contracte, "bagati-i in priza" si pe cei de la APC si haideti sa lasam ceva in urma noastra. Sunteti o autoritate, nu bataia de joc a unor functionari bancari care zambesc subtil daca le amintim de ANPC! 

    · "Daca este o practica comerciala incorecta, ma pot duce pana la 50.000 (amenda)" - de cate ori ati facut-o pana acum, dle Dunca? Sau practicile comerciale ale bancilor sunt corecte? "In general, acest termen inseamna practici comerciale inselatoare si agresive. Aceste practici sunt interzise. Pentru ca o practica comerciala sa fie considerata incorecta, este necesar sa se stabileasca daca aceasta a influentat sau este probabil sa influenteze in mod esential decizia consumatorului mediu de a achizitiona acel produs sau serviciu." TOATE CREDITELE IN CHF AU FOST ACORDATE ASTFEL, dle Dunca. ABSOLUT TOATE! S-au promovat DOBANZI MICI, STABILITATEA CHF si SUME MARI POSIBIL A FI IMPRMUTATE! Ce practici sunt acestea? Inselatoare! Cate amenzi de 50.000 ati dat? 

    · "Vreau sa vad solutiile, ca pana acuma si-au batut joc (bancile)". Si ati vazut vreo solutie, dle Dunca? "Solutiile" lor sunt de fapt cresterea poverii pt noi!  

    Apoi, declaratiile din 9 iulie 2015 

    · "ANPC-ul n-a putut participa la negocieri" - deci v-au demonstrat, dle Dunca, faptul ca nici in cot nu-i doare de ANPC si ca pentru ei Autoritatea nu este o autoritate! Corect? 

    · "Din acest motiv avem un control tematic... daca nu ne-au primit in calitate de observatori, cu siguranta ne vor primi in calitate de organ de control". Toate bune si frumoase, dar n-am vazut nicio camera de filmat la sediul vreunei banci, n-am vazut niciun dialog intre dvs si vreun director de banca, asa cum v-am vazut la discutii cu vanzatorii de pepeni. Dle Dunca, vrem sa credem ca nu va e teama de bancheri, si nici ca undeva, in culise, este o intelegere (peste capetele din ANPC) care impiedica difuzarea in mass-media a acestor controale tematice... Ca nu intelegem de ce faceti discriminare intre cel care vinde pepeni sau branza stricata si cel care are mii de contracte de adeziune din care incaseaza sume colosale, luna de luna, distrugand sanatatea atator mii de familii? Dle Dunca, pepenii se vand sezonier, plaja se face numai vara, insa creditele noastre sunt pe 25-30 de ani. Ce e mai prioritar? Nu mi-o luati in nume de rau dar nu mai suport circul asta ieftin, nici eu, nici colegii mei debitori! Aveti tot sprijinul nostru, al debitorilor, numai nu ne faceti nici de ras si nici nu ne luati in ras.  

    Noua nu ne arde de ras pe banii nostri. 

    · "MI-AS DORI SA-MI PERMITA LEGEA SA LE SUSPEND ACTIVITATEA! SA SUSPEND ACTIVITATEA DE CREDITARE CATRE PERSOANELE  

    FIZICE! CAUT IN LEGISLATIE... ASTEPT, TOT ASTEPT, MA CONSULT CU TOTI SPECIALISTII" - cu asta ne-ati dat speranta. Acum ce facem, cautam legi, si tot cautam si constatam ca sunt "expirate", "deteriorate" etc si nu le putem aplica? Plecati urechea la niste functionari (functionare) din ANPC care se contrazic in declaratii, iar pe noi, dintre care unii am ajuns sa invatam legislatia pe de rost, ne considerati niste agitatori? De exemplu, una din doamnele din ANPC spunea ca intr-un contract nu sunt clauze abuzive (in 2014), alta sustine (in 2015) ca in acelasi contract sunt clauze abuzive. Cu astfel de "specialisti" credeti ca veti gasi in legislatie si ceva PRO-CONSUMATOR??? DVs tot asteptati. Copiii nostri cat sa mai astepte, dle Dunca, ca sa fie si ei in randul celorlalti copiii care au un ghiozdan mai frumos, o jucarie mai scumpa, un sandwich cu sunca si nu cu parizer cu 6 lei/kg??? NOI NU MAI PUTEM ASTEPTA! FACETI CEVA! IESITI IN PUBLIC, NE-AM SATURAT DE POSTARI PE FACEBOOK IN CARE NE POVEsTTITI NUMAI DESPRE controale la legume, fructe, pasta de tomate, carne expirata, servicii necorespunzatoare la hoteluri, RATB, Dragonul Rosu, etc. Foarte bine ca actionati astfel, felicitari si fiti cat mai drastici. Dar de ce evitati bancile, asta vrem sa stim! Pentru ca nu suntem niste copii prosti, sa nu vedem clar diferenta de actiune a ANPC impotriva acestora, fata de ceilalti comercianti. DE CE? DE CE? DE CE?  

    Da, vom sesiza Comisia Europeana, poate ne vor asulta altii, daca in propria noastra tara suntem ignorati si aruncati pe strazi!

    1. Nu prea cititi literatura politista, altfel ati fi observat cum Uniunea prin fraza IN ESENTA IDENTIC din 2009 pana in 2012 au cercetat un ajutor de stat care nu trebuia evaluat deoarece Romania nu indeplinea cerintele pietei unice. Mai Bine luati o dusca de rachie si nu va enervati. Vara viitoare va fi probabil cel Putin la fel de cald ca si anul acesta. Va pup si nu uitati sa fiti brutal:-)

    noi suntem fraieri ca nu iesim in strada sa ne facem dreptate si sa nu mai asteptam nimic de la parlamentari, bnr ,anpc etc trebuie sa ii luam cu paru trebuie izgoniti cu forta de la putere ca nu fac nimic ptr populatie talhari astia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb