PERCEPŢIA CETĂŢENILOR: Guvernul nu luptă suficient împotriva corupţiei

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2006

Populaţia dă un vot de blam politicienilor. Potrivit unui sondaj elaborat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, peste 80% din subiecţii intervievaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de activitatea Executivului în domeniul combaterii corupţiei. Aceasta, în condiţiile în care parlamentarii, miniştrii, funcţionarii centrali se află în topul celor mai corupte persoane. În acelaşi top se regăsesc şi cei care ar trebui să depisteze şi să combată corupţia - poliţiştii, judecătorii, procurorii. Paradoxul intervine în cazul preoţilor. Deşi 58% dintre cei intervievaţi au recunoscut că nu au luat chitanţă pentru banii plătiţi la biserică sau duhovnicilor, totuşi feţele bisericeşti se află în coada listei de corupţi. Analistul politic Cristian Pîrvulescu a explicat, pentru ziarul nostru, că la nivelul societăţii româ-neşti există două nivele de corupţie. Primul nivel se referă la corupţia tolerată, cea acceptată, "care face parte din viaţa cotidiană" şi care se regăseşte mai ales în zonele înferioare ale aparatului func-ţionăresc. Aceasta este categoria din care fac parte şi preoţii, crede Cristian Pîrvulescu. Domnia sa a amintit că "toleranţa faţă de feţele bisericeşti este veche în România". Corupţia intolerabilă este, în viziunea analistului Pîrvulescu, cea care îi implică pe funcţionarii publici majori sau pe politicieni. Aici sunt canalizate nemulţumirile populaţiei şi în această direcţie aşteaptă românii reforme. Cristian Pîrvulescu este de părere că mass-media are un rol important în crearea unei percepţii a cetăţenilor despre un anumit subiect. În ceea ce priveşte corupţia, domnia sa consideră că presa a impus un anumit punct de vedere acceptat de populaţie. Pîrvulescu spune că mediatizarea anchetelor duce la etichetarea automată a celui cercetat ca vinovat, deoarece "prezumţia de nevinovăţie este acordată de lege, nu şi de cetăţeni."

Alina Mungiu Pippidi, preşdintele Societăţii Academice din România (SAR), susţine teoria conform căreia presa deţine un rol important în formarea unor opinii la nivelul cetăţenilor. Domnia sa a declarat ziarului BURSA că nu se poate face nicio legătură între lupta anticorupţie din timpul guvernării PSD şi cea din timpul guvernării actuale, dar că este cunoscută "descoperirea ştiinţifică" potrivit căreia "cu cît se vorbeşte mai mult despre corupţie cu atît percepţia despre aceasta creşte".

Politicienii găsesc cu greu o explicaţie atunci cînd trebuie să motiveze modul în care sunt văzuţi de populaţie. Într-o declaraţie făcută cotidianului nostru, senatorul liberal Puiu Haşotti a menţionat doar că "există mai puţină corupţie decît acum doi ani". Domnia sa a adăugat că oameni "pătaţi" nu sunt numai în politică, ci peste tot în societate.

Agricultura este un alt domeniu sancţionat de sondajul amintit. Astfel, 82% dintre cei intervievaţi sunt nemulţumiţi de realizările Cabinetului în această direcţie. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat cotidianului BURSA că de vină sunt "reformele radicale începute în 2005", cum ar fi introducerea impozitului pe venitul agricol sau închiderea unităţilor de procesare. Domnia sa crede că după aderare vor apărea unele probleme legate de adaptarea la normele UE, dar că în toate ţările europene au existat asemenea dificultăţi. "Suntem în faţa dezvăţului de practici comuniste", a completat ministrul Flutur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb