PERCHEZIŢIA I-A LUAT MINŢILE: Năstase declară că s-a opus arestării lui Băsescu

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 24 februarie 2006

Pe măsură ce se strînge laţul în jurul său, Adrian Năstase este din ce în ce mai tensionat. Ieri a întrecut, însă, orice măsură, declarînd într-o emisiune radio că s-a opus, pe cînd era şeful executivului, arestării lui Traian Băses-cu în dosarul "Flota". Mai mult, el continuă să dea cu bîta în baltă şi afirmă: "Eu m-am opus arestării oricărui om politic şi, în general, arestărilor".

Domnul fost prim-ministru ar trebui să ne explice, însă, în ce calitate a făcut acest act de clemenţă. El nu era cine ştie ce maharajah cu drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor. Era premier într-o ţară democratică şi, potrivit Constituţiei, nu ar fi avut nici un drept să se implice în activitatea Justiţiei.

Declaraţiile sale sînt, însă, sincere. Probabil că aşa s-a şi întîmplat: Năstase s-a opus ares-tărilor. Este un adevăr de o gravitate extremă, care dezvăluie esenţa totalitară a guvernării trecute. Justiţia se făcea în cabinetul premierului sau la şedinţele de partid, acolo unde doamna Rodica Stănoiu primea sau nu undă verde ca să aresteze pe unul sau pe altul.

În perplexitatea de care dă dovadă, Năstase nu face altceva decît să confirme scandalul stenogramelor. Mai corect, însă, ar fi fost să spună nu că s-a opus arestărilor, ci că el hotăra arestările. Şi, că, probabil, regretă acum că l-a iertat pe Băsescu.

În logica politică a anului 2004, pe atunci primarul general Băsescu nu putea fi arestat. Năstase s-a opus pe bună dreptate: "marinarul" avea imagine bună şi populaţia ar fi perceput arestarea sa ca un abuz al PSD-ului. Marele of al fostului premier este că nu se întîmplă şi în cazul său acelaşi lucru: oricît s-ar strădui să convingă lumea că este o victimă nevinovată a puterii, nimeni nu îl crede. Iar încercările lui jalnice de a sensibiliza publicul, gen "în camera sigilată a fiului meu mai mare erau cele necesare pentru şcoală ale fiului mai mic" nu produc lacrimi, ci zîmbete.

Spectacolul căderii lui Năstase devine din ce în ce mai dizgraţios. El nu înţelege că nu mai este cel mai puternic om în stat, cel care taie şi spînzură, şi se comportă ca atare. Declaraţia de ieri este un strigăt al orgoliului său rănit: "eu, care puteam totul, să cad într-o amărîtă de groapă din Zambaccian". O fostă cărămidărie nu va fi niciodată un mausoleu (Năstase putea înţelege o acuzaţie de genul "subminare a economiei naţionale" - suna important şi pe măsura sa), însă va trebui să se obişnuiască cu ideea. Şi s-ar putea chiar să aibă şi cîţiva ani de linişte în acest scop.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb