Percheziţii într-un dosar legat de cumpărarea de către UNIFARM a peste un milion de măşti neconforme

J.P.
Anticorupţie / 3 februarie 2021

Percheziţii într-un dosar legat de cumpărarea de către UNIFARM a peste un milion de măşti neconforme

Cinci percheziţii au loc miercuri dimineaţă într-un dosar cu acuzaţii de înşelăciune, abuz în serviciu şi fals în declaraţii, toate în legătură cu achiziţionarea de către compania naţională UNIFARM de măşti medicale în perioada stării de urgenţă, anunţă Poliţia Română, conform G4media.

Potrivit unor surse judiciare, poliţiştii cercetează achiziţionarea de către UNIFARM, în perioada martie-aprilie 2020, a 1,2 milioane de măşti de protecţie de la o societate comercială.

Măştile au fost distribuite în spitale de pe întreg teritoriul României, ulterior fiind retrase din cauza problemelor semnalate de personalul medical, conform surselor. În plus, la nivel european a fost emisă o alertă cu privire la respectivele măşti din cauza capacităţii reduse de filtrare.

Printre cei care vor fi audiaţi la Poliţie se numără fostul director Unifarm, Adrian Ionel şi un reprezentant al companiei care a furnizat măştile, au mai explicat sursele citate anterior. Deocamdată, vizat de anchetă este doar cel de la firma furnizoare.

Comunicatul integral al Poliţiei Române:

"La această oră, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 5 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu şi fals în declaraţii, toate în legătură cu achiziţionarea de către o companie naţională de măşti medicale în perioada stării de urgenţă.

În acelaşi timp, se va pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane.

Persoana în cauză va fi condusă la sediul unităţii de poliţie, în vederea aducerii la cunoştinţă a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi audierii acesteia, pentru clarificarea situaţiei de fapt.

La acţiune, participă poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniţi de luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică."

Context

Fostul director UNIFARM, Ionel Eugen Adrian, este protagonistul altor două dosare penale coordonate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, ambele în legătură cu achiziţionarea unor produse medicale.

Pe 4 decembrie 2019, DNA a anunţat că Adrian Ionel este plasat sub control judiciar într-un dosar legat de activitatea acestuia la UNIFARM, în care este acuzat că în 15 martie 2020 a încheiat un contract de 4.5 milioane de lei cu o firmă pentru măşti chirurgicale şi după doar două zile a plătit 3,6 milioane de lei, fără ca firma să fi livrat vreo mască. În plus, DNA susţine că firma respectivă nu avea avizul Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuţia "măştilor chirurgicale cu trei pliuri".

De asemenea, în vara anului trecut, fostul director UNIFARM a fost pus sub învinuire într-un alt caz pentru că, potrivit DNA , "ar fi pretins 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID-19 (250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb