Incertitudinea privind acordul de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii internaţionali şi-a făcut simţite efectele şi asupra primelor două mari bănci greceşti, Piraeus Bank şi National Bank of Greece (NBG), care în primele trei luni ale anului au înregistrat performanţe mai slabe în condiţiile în care s-au concentrat pe reducerea ponderii creditelor neperformante, informează Reuters, potrivit Agerpres.
După şase luni de negocieri care au afectat economia şi activitatea băncilor elene, la începutul lunii mai, autorităţile de la Atena au ajuns în sfârşit la un acord cu creditorii cu privire la reformele care trebuie adoptate în schimbul eliberării unor noi tranşe din acordul de asistenţă.
Piraeus Bank, deţinută în proporţie de 26,2% de fondul de sprijinire a băncilor (HFSF), a raportat miercuri pierderi nete de şase milioane de euro în primul trimestru ca urmare a provizioanelor pentru creditele cu probleme. National Bank of Greece, care la rândul său este deţinut în proporţie de 40% de HFSF, a înregistrat un profit net de cinci milioane de euro în primele trei luni, dar este vorba de o scădere semnificativă faţă de profitul de 73 de milioane de euro înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut.
Băncile greceşti au intrat în criza financiară din 2008 cu credite neperformante de 14,5 miliarde euro, aproximativ 5,5% din portofoliile lor de credite. Anul trecut creditele neperformante au ajuns la 106,9 miliarde euro iar băncile au convenit cu autorităţile de reglementare ţinte ambiţioase privind reducerea creditelor neperformante la 66,7 miliarde euro în 2019 urmând ca ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite să scadă la 34% în 2019 de la 51% la finele lui 2016.
"În pofida relansării incertitudinii în primele luni ale anului, NBG a reuşit să îşi reducă creditele neperformante pentru încă un trimestru confirmând că este pe cale să îşi atingă ţintele pentru anul fiscal 2017", a declarat directorul general de la NBG, Leonidas Fragiadakis.
Pe piaţa românească, în luna octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România.
Piraeus Bank Group este un grup financiar european concentrat pe zona Europei de Sud-Est, fiind prezent în 9 ţări, şi are o experienţă solidă pe segmentele produselor de retail banking şi IMM, precum şi pe zona pieţelor de capital, a investiţiilor bancare şi leasing-ului. Piraeus Bank România are în prezent 101 unităţi şi 1.360 de angajaţi.