Periculosul joc cu extrema

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 decembrie 2023

Cristian Pîrvulescu

Se apropie sfârşitul anului şi putem încerca deja să analizăm modul în care politicienii români cochetează cu extrema dreaptă în încercarea de a-şi consolida poziţia şi cariera. Ori, cum în anul care se încheie, mecanismul imaginat de preşedintele Iohannis - bazat pe o coaliţie supradimensionată care prepune directa implicare a celor două partide-sistem prin asigurarea rotaţiei prim-miniştrilor - a funcţionat, iar anul electoral total 2024 îşi face simţită influenţa, partidele-sistem se poziţionează ambiguu faţă de o extremă dreaptă în plină ofensivă. Dar nu doar cele două partide de guvernare, PSD şi PNL, fiecare din alte molitve, joacă cartea ambiguităţii faţă de extremism, ci şi celelalte partide parlamentare, chiar şi UDMR, ba şi noile partide Forţa Dreptei şi Reper, inclusiv USR nu se poziţionează clar faţă de AUR sau SOS. Oare de ce partidele preferă această ambiguitate? Poate pentru că toate partidele percep societatea românească ca fiind atât de conservatoare încât extremismul nu poate fi combătut? Ori poate pentru că vor să folosească extremismul pentru a diminua influenţa celorlalte partide şi a-şi pregăti participarea la guvernare după alegerile de anul viitor?

În orice caz, a doua ipoteză enunţată ar putea explica tactica PSD şi ar putea face inteligibilă reacţia ambasadorului Muraru faţă de prim-ministrul Ciolacu, de la Washington. Căci nu pare să fie vorba de vreo neînţelegere diplomatică privind asistenţa echipei guvernamentale în întâlnirile cu reprezentaţii Administraţiei americane, ci de foarte probabila alunecare spre coabitare a guvernării. Ori, mecanismul pus în aplicare de preşedintele Iohannis încerca să creeze un climat de guvernare care să nu ducă la revenirea la coabitare. Dar PSD nu pare să mai ia în considerare această posibilitate şi pune Preşedintele şi PNL în faţa unui fapt împlinit: primul ministru îşi asumă integral puterea fără să mai accepte altceva decât exercitarea formală de către preşedinte a priorităţii executive în domeniile rezervate (politică externă, apărare naţională şi ordine publică). Pentru PSD, AUR şi SOS pot deveni mijloace de presiune asupra PNL după alegerile de anul viitor, mai ales în cazul în care poziţia de preşedinte va aparţine PSD. Într-o asemenea ipoteză, prezenţa semnificativă a extremei drepte în parlament poate reprezenta un atu pentru PSD care, în numele apărării democraţiei şi a diferenţei de voturi, nu va mai aplica mecanismul rotativei guvernamentale şi va asuma integral guvernarea, lăsând PNL să rămână un eventual partener minor la guvernare. În acest sens, şi discuţia despre programarea alegerilor prezidenţiale înainte sau simultan cu alegerile parlamentare este menită să favorizeze bipolarizarea şi personalizarea vieţii politice, dar nu între PSD şi PNL, cum a fost cazul în ultimele decenii, ci ca la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2000, între PSD şi extrema dreaptă.

Oricum, lipsite de coerenţă ideologică, partidele româneşti nu par a fi în măsură să înţeleagă riscurile şi să combată extremismul. Tocmai de aceea toate partidele, fără excepţie, par să aibă dificultăţi în a se poziţiona ideologic faţă de AUR şi SOS. Pe de o parte, pentru că au practicat acelaşi limbaj conspiraţionist, cum a fost cazul, şi rămâne încă sub multe aspecte, PSD. Şi nu este vorba doar de poziţia faţă de restricţii sanitare şi vaccinare în perioada pandemiei de Covid-19, reiterate cu ocazia începerii anchetei DNA asupra cumpărării de vaccinuri, ci şi de alte poziţii care frizează conspiraţionismul, cum a fost cazul cu falsa dispută canalul Bâstroe. Dar conspiraţionismul nu este un epifenomen, ci un factor de propagare a poziţiilor anti-europene, anti-democratice şi pro-ruse, chiar dacă ultimele nu direct, ci prin preluarea vizunii putiniste despre lume.

Pe de altă parte, cum este cazul PNL, UDMR şi Forţa Dreptei, pentru că împărtăşesc unele din ideile extremei drepte, cum ar fi poziţia faţă de minorităţile sexuale, dar şi faţă de drepturile omului, în general. Reper nu are încă o poziţie clară, deşi pare cel mai apropiat de o linie combatantă faţă de extremism, pe când USR pare dominat de discursul anti-Iohannis şi anti-PNL şi vede, poate, într-un succes al extremei drepte o oportunitate de a putea deveni o opoziţie autentică după alegerile parlamentare de anul viitor.

Lipsa de combativitate a partidelor politice face însă ca extrema dreaptă să aibă cale liberă pentru a-şi promova viziunea. Şi nu este, aşa cum par a crede liderii partidelor democratice, o simplă retorică, ci un program politic de schimbare radicală a regimului, aici şi în Europa.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Dle profesor, v-as ruga sa dati o definitie la ce inseamna partid extremist si sa precizati elementele din definitie care se aplica la AUR. M-am cam saturat ca unele lucruri sa fie vanturate de toata lumea ca si cand ar fi niste adevaruri ce nu trebuie argumentate. Asa s-a ajuns ca in Romania, sa fim in situatia aberanta in care in justitie se fundamenteaza dosare pe baza perceptiei "publice" si nu pe probe.

    Multumesc 

    ar fi ok 2 partide, stanga, dreapta , ca-n america. nu n partide, unele nici nu intra in parlament si votul tau e pierdut, dc il dai, cum sunt verzii, repr , basescu, partudul lui ponta etc

    de-asta castiga mereu psd. pt ca dreapta e fragmentata, si se si cearta intre ei, vezi pnl-usr.  

    sigur ca nimeni nu vrea sa faca coalitie cu aur, si ok. dar atunci toata lumea in barca psd?  

    pnl ul deja s-a urcat. usr nu am solutii dar undeva ar trebui sa se alipeasca si ei.

    alegerile din 2024 le vad mai mult esti cu aur si vrei afara din eu, vrei sa fii cu rusii, vrei sa piarda ucraina, sau nu esti cu aur, vrei sa fii in ue, si nato in continuare. eu personal voi vota pt ue, si nato chiar daca nu-mi place pnl, psd, si normal votam usr, sau chiar si cu verzii, dar unde e usr?, ca nu e in nici o coalitie. de unul singur nu va castiga for sure. deci multi vor vota pro ue, sau contra ue. asa vad eu si e parerea mea de simplu votant, care posibil sa votez psd prima data in viata. in afarfa de cazul in care usr vine cu ceva viabil anti aur.  

    1. E o ineptie ca AUR vrea iesirea Romaniei din UE, din contra ei vor sa fim partener UE nu "elev cuminte" si servil dar evident rau-intentionatii care practica doar slugarnicia fata de UE se tem de asta.

      Romania va avea o pozitie similara cu a Poloniei , o voce puternica la UE nu un aplaudac ca pana acum.

      Despre ineptia cu pro-rusii nu mai scriu, doar ultimii zevzeci cred ca AUR e pro-rus. AUR e singurul partid care combate rusii in interesul tarii noastre si cere Unirea si tezaurul, celelalte partide combat rusii doar servind interesele stapanilor lor externi dar tac in privinta Unirii sau minoritatilor romanesti discriminate de ucraina. 

      Cand a spus AUR ca vrea afara din UE si NATO si ca vrea sa fim cu rusii?

      Dar opțiunile sunt inutile. PSD+PNL și-au arătat valoarea in ultimii 32 de ani iar restul sunt partide de milițieni sau de copii ai lor. Povestea asta cu extremiștii nu prea mai ține.

      inainte de AUR, ineptia cea mai mare este c-a intrat Romania in UE "pe la spate", nu in baza unui re-fe-ren-dum, asa cum ar fi fost normal/civilizat !!

      Deci poate ca AUR doar va corecta lucrurile prin scoaterea .ro din UE.  

      Cum vine aia sa intram in NATO/UE fara un referendum, impotriva vointei oamenilor?

      Oricum romanii si-au dat seama ca nu doar Putin face operatiuni speciale in ucraina, ci si iliescu, Basescu & Iohannis au facut cu Romania. in mod ilegal, evident.

      Evident ca-i asa, dar se minte organizat si la nevoie se inventeaza vini inchipuite, asa cum au facut bolsevicii din 1945 incoace. Daca pana acum au actionat bolsevicii coordonati de moscova, acum intra in scena cei din vest.

    Greu de inteles acest spirit de negare ce afecteaza judecata politica a fiecaruia dintre noi .Sondajele si participarea la sondaje este redusa .Recentul sondaj ne arata o acceptabilitate oferita UE de 75 de procente dar vedem si procentele votului presupus a fi oferit lui Simion si Sosoaca ce parca ar contrazice prima varianta .Daca 75 de procente accepta drumul European al Romaniei este cumva greu de inteles cum cei doi sefi de partide numite uneori in presa extremiste ba chiar si filoruse , pot avea impreuna 37 de procente intentie de vot . De ce se intimpla asta .Cumva cetateanul nemultumit de prestatia vechilor Partide politice chiar daca nu doreste a vota cu extremisti tot va spune cum va face el asta atunci cind intrebarile curg si cind sondajele sunt realizate pe aceleasi formule ca si pina acum .Avem o situatie speciala .Suntem in razboi si nu cred ca exista vreun roman adevarat care sa nu inteleaga miza si ce se poate intimpla cu Romania daca votul merge catre extreme . Nu poti vota indirect UDMR, prin votul impotriva , readucind la putere extremele ce se situeaza alaturi de Orban de Budapesta .Cetateanul nemultumit , chiar daca realizarile din ultimii doi ani sunt de exceptie(cresteri de pensii si salarii , legi noi in justitie si readucerea faptasilor in tara , dezvoltarea fara precedent prin PNRR , inarmarea si ajutorul oferit Ucrainei si Rep.Moldova ca parte a Trilateralei nou formate , oferta materiala ce imbunatateste viata celor defavorizati )se va razbuna macar in sondaje .

    Deci nu-i nici o problema cu obrazniciile extremei stangi, acolo-i "adevarul suprem", restul trebuie cenzurati si daca-i cazul inchsi in puscarii, sau la canal?

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb