PERSPECTIVA MOSCOVEI Apoteoza Bush pe agenda Summitului NATO

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Politică / 4 aprilie 2008

Apoteoza Bush pe agenda Summitului NATO

De la Moscova, summitul NATO se vede altfel decât de aici. "Summitul NATO, ce are loc la Bucureşti, este puţin straniu, căci ţările participante nu au ştiut ce cadou mai mare şi mai frumos să-i dea domnului preşedinte al SUA, George W. Bush", a declarat ziarului "BURSA" Andrei Fedeaşin, analistul politic al agenţiei de ştiri ruseşti RIA Novosti. La acest fapt se mai adaugă, în opinia domniei sale, faptul că agenda summit-ului nu a fost îndeplinită.

"Lărgirea NATO nu a avut loc (întrucât Albania şi Croaţia nu au încă stabilit statutul definitiv de membru al NATO), Grecia a blocat aderarea Macedoniei, Georgia şi Ucraina nu au primit invitaţia de aderare în ciuda cererilor insistente ale SUA şi nu s-a stabilit participarea Germaniei la operaţiunile din Afganistan", menţionează domnia sa. Potrivit domnului Fedeaşin, acest summit nu este unul deschizător de drumuri.

Dorinţa de aderare la NATO a Georgiei şi a Ucrainei nu este binevenită din perspectiva Rusiei, apreciază domnul Andrei Fedeaşin. "Acestea au un vecin enorm, Rusia, care deţine şi arma atomică. Aderarea era de înţeles dacă vorbeam de Rusia secolului trecut, dar nu de Rusia actuală", continuă domnul Fedeaşin.

"Ţările mici întotdeauna s-au temut de Rusia, căci uneori aceasta le-a jignit, dar nu e cazul Georgiei şi al Ucrainei", ne spune analistul politic Andrei Fedeaşin. Domnia sa adaugă: "La acest lucru se mai adaugă apropierea NATO de hotarul Rusiei, sub pretextul păcii. Ori se ştie că blocul NATO a fost construit cu un singur scop: de a se opune puterii armate a Federaţiei Ruse. Lărgirea este, aşadar, în scopuri militare, ori asta este deja o ameninţare". Domnul Fedeaşin îşi pune astfel întrebarea: "De ce mai joacă NATO rolul unei organizaţii politice şi nu a uneia militare?"

În chestiunea apărării siguranţei europene de către NATO, este necesar de văzut cine este inamicul, consideră domnul Fedeaşin. Este hilar dacă se referă la Rusia, căci ea este deja membru al Europei şi este implicată în prea multe structuri economice europene ca să constituie o ameninţare, semnalează domnul Fedeaşin.

Analistul politic de la RIA Novosti consideră că, în viitor, relaţia România-Rusia va fi una fructuoasă, deşi "poate nu una de la egal, la egal". Rusia este interesată să menţină relaţia cu toate ţările din sudul Europei, fapt ce este vizibil prin construirea gazoductelor (se duc tratate chiar şi cu România), susţine domnul Fedeaşin.

"Poarta spre Balcani este România, care are o poziţie strategică acolo", ne-a declarat analistul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. mult prea arogant rusul,pe alocuri nesimtit insa are dreptate in unele privinte

    1. Cu un vecin trebuie sa ai tot timpul o relatie civilizata.

      Politicos dar ferm in ce priveste drepturile fiecaruia. 

    Ce ne intereseaza pe noi?Doar sa intelegem mecanismu gindirii lor.Si asta nu se poate doar cu un art.,doar cu un ziarist.Deci,articolul la art. este cam inutil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb