Perspectiva unor relocări importante din alte ţări cresc potenţialul imobiliar al României

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 19 ianuarie

Perspectiva unor relocări importante din alte ţări cresc potenţialul imobiliar al României

English Version

Piaţa noastră imobiliară continuă să aibă un potenţial ridicat de creştere, chiar dacă ritmul ar putea să fie mai lent, în acest an comparativ cu evoluţia de dinainte de pandemie, din anumite puncte de vedere, previzionează consultanţii Colliers. Specialiştii arată că 2024 s-ar putea dovedi mai bun decât 2023, pentru unele dintre segmente. Tendinţele generale sunt favorabile în ceea ce priveşte operaţiunile industriale şi logistice, având în vedere deciziile de relocare strategică pe plan global, disponibilitatea şi costul forţei de muncă şi îmbunătăţirile recente sau anticipate la nivelul infrastructurii. În acelaşi timp, anul în curs va rămâne dificil pentru piaţa locală de investiţii, cu toate că există şansa ameliorării condiţiilor din piaţă pe fondul scăderilor de dobândă preconizate. Printre alte tendinţe ale pieţei se numără şi trecerea de la dezvoltări preponderent de parcuri de retail la proiecte comerciale mari, precum şi creşterea cererii şi a accesibilităţii pe piaţa rezidenţială.

Reprezentanţii Colliers se arată încrezători în acest an, printre principalele motive de optimism numărându-se seria de şantiere din zona infrastructurii, fondurile europene consistente care ar urma să intre în ţara noastră, şi faptul că România începe să devină un hub regional de distribuţie şi producţie tot mai important, în special în sud-estul Europei.

Cei aproximativ 1.000 de kilometri de drumuri de mare viteză din ţară s-ar putea dubla, în condiţiile în care, în prezent, se execută aproximativ 800 de kilometri, urmând ca, în curând, să înceapă lucrările pe alte tronsoane. Modernizări importante sunt, de asemenea, planificate pentru căile ferate din unele părţi ale ţării.

Perspectiva unui mediu de afaceri mai prietenos în zona transporturilor, coroborată cu o potenţială intrare în spaţiul Schengen pentru frontierele terestre, atrage atenţia investitorilor, în special pentru zonele din ţară cu salarii mai mici şi cu o mai bună disponibilitate a forţei de muncă, potrivit consultanţilor Colliers, ceea ce va duce la o distribuţie mai bună a creşterii şi resurselor economice.

Poziţia geografică a României şi avantajele sale economice specifice - în special decalajul ridicat dintre costurile forţei de muncă şi productivitatea muncii, ecart comparabil cu cel din China, de exemplu -, susţin ideea că ţara noastră va deveni un centru important pentru activităţile de logistică şi producţie în contextul tendinţei de "friend-shoring" (relocare a activităţii în ţări prietenoase). Şi rapoartele externe confirmă această tendinţă, în contextul în care, potrivit Institutului Naţional de Cercetări Economice şi Sociale - cel mai mai vechi think tank britanic -, Europa Centrala şi de Est (ECE) va deveni motorul creşterii economice europene. Deşi companiile nu pot ignora Asia sau anumite zone din America de Sud pentru producţie, îşi pot diversifica operaţiunile pentru a reduce riscurile, iar ECE, inclusiv România, este bine poziţionată în vederea atragerii unor astfel de investiţii în următorii ani - o tendinţă pe care consultanţii Colliers au observat-o începând cu ultimii doi ani.

Printre îngrijorările specialiştilor citaţi se numără atât cele pe plan intern - dezechilibrul fiscal uriaş al ţării, de exemplu -, cât şi cele pe plan extern, unde se menţine incertitudinea, în special în privinţa aspectelor geopolitice.

Estimări pozitive pentru investiţiile imobiliare

Situaţia s-ar putea îmbunătăţi pe piaţa locală de investiţii, în condiţiile în care se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală a SUA să înceapă să scadă dobânzile din trimestrul al doilea, chiar dacă reducerile de dobânzi vor veni într-un ritm mult mai lent decât cel în care au crescut. Acest lucru înseamnă că cel puţin a doua jumătate a anului ar putea arăta ceva mai bine. Pentru începutul anului există câteva tranzacţii importante în lucru, dar, ca urmare a faptului că unele tranzacţii au picat în 2023, este dificil să existe certitudini. În ceea ce priveşte volumul, anul 2024 ar putea fi comparabil cu cel de anul trecut, care s-a încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de jumătate de miliard de euro.

Cele mai mici livrări din ultimele două decenii pe segmental birourilor

Piaţa de birouri va înregistra cele mai mici livrări din ultimele două decenii, arată consultanţii Colliers. Aceştia adaugă faptul că un singur proiect de anvergură, de circa 16.000 de metri pătraţi, ar putea fi livrat în acest an, în Bucureşti, ceea ce face ca 2024 să fie cel mai slab an cel puţin din 2004-2005 şi până în prezent, când piaţa de birouri se afla în faza incipientă. Nici oraşele regionale nu vor înregistra livrări semnificative, subliniază sursele citate, menţionând că cererea nouă va rămâne moderată, rata de ocupare a spaţiilor libere fiind la nivelul mediei de anul trecut. Cu toate acestea, clădirile bine poziţionate şi conforme cu standardele ESG sunt mult mai căutate. Această situaţie ar putea antrena în continuare creşterea chiriilor, după ce anul trecut acestea au crescut cu circa 10%.

Colliers: Segmentul industrial va fi vedeta pieţei imobiliare

Sectorul industrial şi logistic rămâne unul activ, mai ales în comparaţie cu nivelurile de dinainte de pandemie, deşi creşterea fără precedent a chiriilor, de peste 10% pe an, atât în 2022, cât şi în 2023, influenţează atractivitatea spaţiilor de depozitare din România pentru companiile internaţionale. Perspectivele rămân, însă, încurajatoare, în condiţiile în care România a încheiat anul 2023 cu mai puţin de 7 milioane de metri pătraţi de spaţii de depozitare moderne, o ofertă destul de limitată raportat la nivelul ţărilor europene, mai ales în contextul îmbunătăţirii continue a infrastructurii şi al creşterii anticipate a cererii pe fondul re-shoring-ului, au mai spus reprezentanţii Colliers, în cadrul conferinţei de presă în care au prezentat Top 10 previziuni pentru piaţa imobiliară din România în 2024.

Proiectele de retail mixt-use se vor intensifica

Reţelele comerciale tradiţionale îşi împletesc foarte bine activitatea cu cele online, având în vedere că oamenii au încă dorinţa şi cultul de a merge în magazine pentru majoritatea cumpărăturilor, arată specialiştii citaţi. După câţiva ani în care parcurile de retail au fost vedeta pieţei de profil, consultanţii Colliers văd un interes tot mai mare pentru proiectele mari, atât de sine stătătoare, cât şi integrate în proiecte mixte mari, şi se aşteaptă ca în 2024 o mulţime de astfel de proiecte să continue sau să înceapă dezvoltarea la nivel naţional. În paralel, la nivel de consumatori, scăderea inflaţiei şi creşterea substanţială a salariilor ar trebui să continue să alimenteze dorinţa de a cheltui, iar volumul vânzărilor ar putea să accelereze în raport cu 2023. Totuşi, după explozia inflaţiei din ultimii ani, consultanţii Colliers anticipează că discounterii vor fi din nou în topul preferinţelor.

Creştere a cererii pe rezidenţial

Consultanţii Colliers anticipează o creştere atât a cererii, cât şi a gradului de accesibilitate pentru piaţa rezidenţială. Multe dintre oraşele şi zonele economice dinamice ale României sunt afectate de supraaglomerare, ceea ce susţine pe termen lung cererea de locuinţe la preţuri accesibile. În plus, relaxarea anticipată a politicii monetare a băncii centrale, preconizată pentru mijlocul lui 2024, împreună cu o creştere substanţială a salariilor, ar trebui să susţină interesul ridicat pentru astfel de achiziţii, consideră ceid e la Colliers. Altfel, accesibilitatea locuinţelor în raport cu salariile s-a deteriorat uşor în ultimii ani, dar începând cu 2023 tendinţa s-a inversat şi este de aşteptat ca această dinamică favorabilă pentru consumatori să continue.

Interes scăzut pentru terenuri

Pe piaţa terenurilor, consultanţii Colliers au remarcat o uşoară scădere a interesului investitorilor în 2023, ţinând cont de numărul de cereri noi înregistrare, iar această tendinţă va continua probabil şi în 2024, deoarece mulţi dezvoltatori au deja terenuri pentru dezvoltări viitoare. Cu toate acestea, o serie de tranzacţii mari care au fost în pregătire de ceva timp ar putea să fie finalizate în acest an, ceea ce ar ajuta la un nou an cu rezultate solide. Terenurile bune continuă să beneficieze de un premium de preţ, iar dacă incertitudinile pe termen mai lung se diminuează considerabil, preţurile terenurilor ar putea începe să crească din nou la un nivel mai generalizat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Intotdeauna dezastrul demografic creste preturile la imobiliare. Numarul de nasteri a scazut la 150.000 pe an. 55% dintre copii vor sa plece din tara cand vor fi mari. Sigur cresc preturile.

    Nu mai vorbim de razboiul care bate la usa. Intotdeauna in tarile afectate de razboi a crescut pretul la imobiliare. Cam tarziu pentru exit-uri! 

    1. Excelent comentariul! ;)

    in Italia pret real imo in 2025 a cazt la nivel de Q2 1990… asta pt carcotasi - bancheri si notari care sustin ca “putin probabil” sa te execute si pe ce detii extra atunci cand cad sub apa …

    a fost macel in Italia.. inca sunt regiuni macelarite de “cavalerii templieri financiari” liberatori… 

    s c c r e t 

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb