PERSPECTIVE SUMBRE PENTRU NOUL AN AGRICOL: Campania agricolă de toamnă a început cu stângul

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 3 septembrie 2008

Campania agricolă de toamnă a început cu stângul

Lucrările se desfăşoară la 8%-10% din necesar

Dacă Guvernul şi pârghia sa electorală de la sate, Ministerul Agriculturii, au mizat că producţia record de cereale de anul acesta va rezolva toate problemele sectorului şi va umple, la viitoarele alegeri, urnele de voturile favorabile ale agricultorilor, s-a înşelat.

Şi, s-a înşelat din două motive.

În primul rând, ţăranii sunt extrem de nemulţumiţi de rezultatele a ceea ce ei numesc "anul agricol Cioloş", întrucât roadele producţiei bune de cereale au fost culese tot de intermediari şi speculanţi, şi nu de producători, ca rezultat al muncii lor.

În al doilea rând, Guvernul nu are nicio perspectivă faţă de campania agricolă de toamna, în care tocmai am intrat.

Reprezentanţii lor, Federaţia "Agrostar" şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) au anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă comune, că vor propune agricultorilor, care reprezintă circa 40% din populaţia ţării, să ia în calcul boicotarea viitoarelor alegeri parlamentare prin absenţa de la vot.

După spusele lor, întregul proces de vot va fi dat peste cap, dacă guvernarea liberală nu le va satisface două revendicări mai vechi: motorină la un preţ redus cu 50% şi sprijin financiar pentru campania agricolă de toamnă.

Întrucât Guvernul, Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Finanţe au vorbit altă limbă timp de un an şi nu au găsito soluţie, prin lege, pentru stabilirea unui preţ european al motorinei, la 50% din valoarea actuală, întreaga ţară va fi, astăzi, paralizată de protestele agricultorilor organizaţi în FNPAR şi Agrostar, iar arterele marilor oraşe vor fi blocate de utilajele agricole.

Agricultorii au catalogat în dese rânduri oferta guvernanţilor de a sprijini achiziţia de motorină cu doar 1,65 de lei la litru drept o batjocură şi vor acelaşi preţ la motorină de care beneficiază colegii lor din Occident, care au subvenţii de 3-4 ori mai mari.

"Atragem atenţia Guvernului că dacă nici acum nu va rezolva problemele din agricultură, acţiunile agricultorilor se vor radicaiza şi vor avea loc blocări de drumuri naţionale şi intrări în oraşele de reşedinţă", se arată într-un comunicat semnat de liderii Agrostar şi FNPAR, Ştefan Nicolae, respectiv Viorel Matei.

Dacă anul trecut, în mandatului "împăratului" Decebal Traian Remeş, agricultorii au primit de la buget, începând din luna august, 430 de milioane de euro din care s-au însămânţat 2.000.000 hectare de grâu, 450.000 de hectare de orz-orzoaică şi 400.000 de hectare de rapiţă, actuala conducere a Ministerului Agriculturii a recunoscut, ieri, că nu are nicio strategie faţă de campania agricolă din toamnă.

"Nu, nu ştim încă, nu am pregătit nimic momentan", a fost răspunsul ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, la întrebarile presei faţă de evoluţia actualei campanii agricole.

Viorel Matei, preşedintele FNPAR, ne-a explicat situaţia actuală a campaniei agricole de toamnă: "Pe vremea aceasta, anul trecut, 60% din terenuri erau pregătite pentru campania agricolă, 80% din agricultori aveau îngrăşămintele necesare şi începeau lucrările de fertilizare a solului, iar 50% dintre agricultori aveau semninţele necesare. Deoarece agricultorii au avut bani la dispoziţie din timp, un sprijin de 500 de lei la hectar pentru grâu, 450 de lei pentru orz-orzoiacă şi 400 de lei pentru rapiţă şi libertate de decizie în privinţa achiziţiilor, preţurile la distribuitori au scăzut cu 10%-15%, iar după seceta de mare amploare, am avut producţii bune de cereale.La ora actuală, din cauza Guvernului pregătirile pentru campania agricolă de toamnă sunt undeva la un procent de 8%-10% din necesar".

Drept urmare, recoltele de grâu, mult lăudate anul acesta de Guvern, rapiţa necesară pentru combustibilii alternativ, floarea soarelui pentru ulei şi combustibil, soia sau orz-orzoiacă, sunt puse în pericol.

Iar preţurile produselor agro-alimentare vor creşte din nou, întrucât fără sprijin financiar la momentul oportun, în condiţiile unui preţ al motorinei care s-a dublat faţă de anul trecut şi în condiţiile unor preţuri la îngrăşăminte chimice mai mari cu 100% la compuşi (n.n. îngrăşăminte pe bază de fosfat utilizate exclusiv în campania agricolă de toamnă), cu 50% la cele pe bază de azot şi 60% la cele pe uree, faţă de perioada menţionată lucrurile nu au cum să ia o întărsătură favorabilă.

Potrivit lui Matei, 2,7 milioane de hectare vor rămâne necultivate în toamna acestui an, iar, pentru anul viitor vom înregistra o nouă criză a cerealelor şi prin urmare preţuri mai mari la alimente.

Viorel Matei a precizat că, printre cele mai afectate culturi, vor fi cele de floarea soarelui, producătorii vânzându-şi, momentan, marfa la un preţ de 0,7 lei sub costurile de producţie.

Referitor la grâu, liderul FNPAR ne-a declarat că, la ora actuală, 50%-60% din recoltă a fost scoasă pe piaţă, iar fără un sprijin financiar adecvat, producţia de anul viitor nu va satisface necesarul de consum.

Pentru a evita, în 2009, un an dezastros din punct de vedere agricol, FNPAR solicită Guvernului şi Ministerului Agriculturii acordarea, de urgenţă, a unui sprijin "energetic" de 300-400 de lei la hectar pentru achiziţia motorină, seminţe şi pesticide.

În acest sens, Federaţia "Agrostar" vede necesar acordarea unui sprijin pentru sectorul vegetal de 1.000 lei la hectar pentru sectorul vegetal, de 200-300 de lei pentru legume-fructe şi de 0,4-0,5 lei la litru de lapte pentru sectorul zootehnic.

Ambele organizaţii au subliniat că nu renunţă la reducerea preţului la motorina destinată lucrărilor agricole, la 50% din preţul actual.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sint in asentimentul d-vs privind subventiile dar totodata invit pe cei ce gindesc peste noapte preturi ( tiganesti ) de genul ca anul trecut a fost productie si ca pretul ar fi corect la griu de 3,600 sau 4000 lei / kg. sau alte astfel de stabilizari de preturi facute dupa bunul plac al speculantilor nu o vad corect . corect ar fi ca statul sa vina in sprijinul acestor agricultori cu adevaratele preturi stabilite la ni vel european adica verificat bursa griului in uniune si mers pe acelsi pret , verificat pretul motorinei in uniune mers pe acelsi pret si alte le care deriva din ele , manopera , arat , semanat, prasila, recoltat , etc.in limita bunului simt pentru ca sa ne fie ertata indrasneala calculul m,anoperei taxelor si altele adiacente nu sunt reflectate in pret si de aici tot scandalul

    1. Gandesti logic domnul meu!

      Asa gandesc de regula oamenii cu acel ceva.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb