Perspective tot mai sumbre pentru Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iunie 2005

Producţia industrială în regiunea euro a înregistrat, în luna mai, cea mai mare scădere din ultimii doi ani, pe fondul unei rate a şomajului care se apropie de nivelul maxim al ultimilor cinci ani şi al majorării semnificative a preţului ţiţeiului brut. Preţul petrolului a urcat cu 38% în ultimul an, ajungînd, în 4 aprilie, la recordul istoric de 57,65 dolari/baril, pe piaţa din Londra. Rata şomajului s-a ridicat la 8,9% în luna aprilie, în regiunea euro, ceea ce îi determină pe consumatori să fie tot mai reticenţi atunci cînd cheltuiesc. În aceste condiţii, spun specialiştii, perspectivele economice pentru această regiune nu sînt deloc optimiste.

Indicele care măsoară producţia industrială a scăzut la 48,7 puncte (cel mai redus nivel din iulie 2003 pînă în prezent), comparativ cu 49,2 în aprilie, potrivit datelor "NTC Research". Economiştii aşteptau un indice de 49 de puncte. Totodată, indicele privind situaţia de pe segmentul angajărilor în industrie a atins 47,5 puncte în mai, de la 47,6 în aprilie.

În consecinţă, Comisia Europeană şi-a redus, ieri, estimările privind creşterea economică în trimestrul al doilea. Oficialii de la Bruxelles prevăd o expansiune de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2005, în vreme ce, la data de 12 mai, anticipau o creştere de 0,4%. Totodată, surse apropiate Băncii Centrale Europene (BCE), citate de agenţiile de presă străine, afirmă că această instituţie îşi va modifica în scădere, în raportul pe care îl va publica astăzi, estimările privind creşterea economică a celor 12 state ce împart moneda unică. Astfel, cei de la BCE anticipează acum o creştere de 1,4% pentru zona euro, din cauza declinului consumului şi al încrederii în mediul de afaceri. Estimarea anterioară, făcută în luna martie de BCE, a fost de 1,6%.

Amintim că, în primul trimestru din acest an, economia zonei euro a crescut cu 0,5% faţă de ultimele trei luni din 2004, perioadă în care SUA a consemnat o creştere de 0,9%, iar Japonia - de 1,3%.

"Criza economică actuală se va reflecta într-o scădere severă a cererii", consideră Giulio Cicognani, director executiv al "Negri Bossi" SpA, producător italian de instalaţii mecanice. În plus, Giulio Cicognani nu vede o rezolvare pentru "acest cerc vicios".

Euro continuă să scadă

Moneda europeană şi-a continuat ieri deprecierea, de această dată în baza cifrelor privind producţia industrială. Euro a fost cotat la 1,2232 dolari la amiaza zilei, în Frankfurt, comparativ cu 1,2304 dolari la închiderea zilei anterioare, pe piaţa din New York. Nivelul consemnat ieri se apropie de minimul ultimelor opt luni.

"Problemele din industria Europei nu se vor termina", spune Luigi Speranza, economist la "BNP Paribas", sucursala din Londra. Acesta adaugă că în zona euro se simte lipsa cererii interne, iar pe de altă parte exporturile nu s-au redresat în aşa măsură încît să compenseze situaţia din interiorul regiunii.

Menţionăm că euro a început să scadă semnificativ în preajma referendumului din Franţa privind Constituţia europeană, continuînd acest trend şi după exprimarea votului, care a spus "nu" noii legi fundamentale a UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb