Perspectivele de inflaţie duc euro la cursul maxim al ultimelor două luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 martie 2014

BCE modifică în urcare estimarea privind avansul economiei zonei euro

Instituţia menţine dobânda cheie la minim record

Moneda unică europeană (euro) s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, ajungând la cursul maxim al ultimelor două luni, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că inflaţia este aşteptată să crească treptat. Astfel, investitorii nu mai pariază pe noi măsuri de stimulare din partea BCE.

Dinamica euro a fost influenţată, de asemenea, de faptul că BCE preconizează accelerarea expansiunii economiei zonei euro.

Euro a urcat cu 0,8% la ora 10.14, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3845 dolari. Cursul este cel mai ridicat din 27 decembrie până în prezent.

Mario Draghi a anticipat ieri, într-o conferinţă de presă, că inflaţia, care a fost de 0,8% în februarie, va accelera la 1,7% în ultimul trimestru din 2016. Pentru anul curent, prognozele BCE arată o creştere a preţurilor de consum de 1%, urmată de un avans de 1,3% în 2015, respectiv de o medie de 1,5% în 2016.

Draghi a menţionat că riscul de deflaţie în zona euro se reduce. "Informaţiile apărute după şedinţa de politică monetară a BCE de luna trecută sunt în teritoriu pozitiv", a declarat Draghi, indicând că pieţele monetare sunt sub control în acest moment.

Oficialul BCE a mai spus că nu vede o nevoie de stopare a absorbţiei lichidităţii create de achiziţiile de obligaţiuni prin programul Securities Markets, derulat de BCE (încheiat deja).

BCE a lansat ieri cele mai recente estimări ale sale privind evoluţia economiei zonei euro, anticipând un avans de 1,2% anul acesta, cu 0,1 punct procentual mai mult decât era previziunea din decembrie anul trecut. Pentru 2015, BCE anticipează o creştere economică de 1,5% în uniunea monetară, urmată de un avans de 1,8% în anul următor.

BCE a decis, ieri, să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,25%, întrucât condiţiile economice şi monetare nu s-au modificat atât cât să justifice o schimbare a politicii monetare. Analiştii au anticipat că BCE va menţine dobânda la 0,25%, nivel la care se află începând din luna noiembrie 2013. Draghi a reiterat, ieri, că BCE va păstra dobânda la un nivel redus o perioadă extinsă de timp, fiind gata să intervină dacă va fi necesar.

Conform prognozelor BCE, inflaţia din zona euro se va menţine sub ţinta de 2% până în 2016.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb