Moneda unică europeană (euro) s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, ajungând la cursul maxim al ultimelor două luni, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că inflaţia este aşteptată să crească treptat. Astfel, investitorii nu mai pariază pe noi măsuri de stimulare din partea BCE.
Dinamica euro a fost influenţată, de asemenea, de faptul că BCE preconizează accelerarea expansiunii economiei zonei euro.
Euro a urcat cu 0,8% la ora 10.14, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3845 dolari. Cursul este cel mai ridicat din 27 decembrie până în prezent.
Mario Draghi a anticipat ieri, într-o conferinţă de presă, că inflaţia, care a fost de 0,8% în februarie, va accelera la 1,7% în ultimul trimestru din 2016. Pentru anul curent, prognozele BCE arată o creştere a preţurilor de consum de 1%, urmată de un avans de 1,3% în 2015, respectiv de o medie de 1,5% în 2016.
Draghi a menţionat că riscul de deflaţie în zona euro se reduce. "Informaţiile apărute după şedinţa de politică monetară a BCE de luna trecută sunt în teritoriu pozitiv", a declarat Draghi, indicând că pieţele monetare sunt sub control în acest moment.
Oficialul BCE a mai spus că nu vede o nevoie de stopare a absorbţiei lichidităţii create de achiziţiile de obligaţiuni prin programul Securities Markets, derulat de BCE (încheiat deja).
BCE a lansat ieri cele mai recente estimări ale sale privind evoluţia economiei zonei euro, anticipând un avans de 1,2% anul acesta, cu 0,1 punct procentual mai mult decât era previziunea din decembrie anul trecut. Pentru 2015, BCE anticipează o creştere economică de 1,5% în uniunea monetară, urmată de un avans de 1,8% în anul următor.
BCE a decis, ieri, să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,25%, întrucât condiţiile economice şi monetare nu s-au modificat atât cât să justifice o schimbare a politicii monetare. Analiştii au anticipat că BCE va menţine dobânda la 0,25%, nivel la care se află începând din luna noiembrie 2013. Draghi a reiterat, ieri, că BCE va păstra dobânda la un nivel redus o perioadă extinsă de timp, fiind gata să intervină dacă va fi necesar.
Conform prognozelor BCE, inflaţia din zona euro se va menţine sub ţinta de 2% până în 2016.