CEO-ul Goldman Sachs, David Solomon, a declarat că economia SUA va evita probabil o recesiune semnificativă, dar a avertizat că inflaţia va fi probabil mai persistentă decât se aşteaptă în prezent participanţii de pe piaţă, transmite Reuters, citat de News.ro.
"Şansa de a avea o aterizare relativ uşoară şi de a naviga prin asta a crescut foarte semnificativ în ultimele 12 luni. Mediul este cu siguranţă mai bun", a declarat Solomon pentru Reuters, într-un interviu de marţi.
Rezerva Federală a temperat inflaţia prin creşterea ratei dobânzii de referinţă, dar ar putea fi nevoie să ia măsuri suplimentare, a spus el.
"Am un punct de vedere personal, că inflaţia va fi puţin mai persistentă decât opiniile mai optimiste", a spus Solomon.
Calculele Trezoreriei SUA arată că dobânzile vor scădea în viitor, dar Solomon a avertizat că s-ar putea să nu se materializeze.
"Trebuie să recunoşti că este încă foarte incert", a spus el.
Comercianţii cu contracte futures de fonduri ale Fed arată în mare măsură că banca centrală va menţine dobânzile neschimbate până în mai sau iunie anul viitor, când traderii se aşteaptă ca banca centrală să înceapă să le reducă.
Totuşi, optimismul că economia SUA va evita o recesiune duce la o redeschidere a pieţelor de capital, a spus Solomon.
"Vedeţi acum în această lună o mulţime de IPO-uri semnificative pe piaţă", a spus Solomon, care a menţionat că Goldman a fost implicată în majoritatea ofertelor publice iniţiale.
"Au sens, merg bine", a spus el.
Arm, designerul de cipuri deţinut de SoftBank Group Corp, este aproape de a strânge aproximativ 5,4 miliarde de dolari la New York, în ceea ce ar putea fi cea mai mare IPO din 2023.
Preţul ofertei publice iniţiale a Arm va fi stabilit miercuri.
Fuziunile şi achiziţiile vor fi probabil reluate mai lent, deoarece incertitudinea cântăreşte asupra companiilor care iau decizii strategice.
"Oamenii încep să se deschidă către un mediu mai bun şi să gândească puţin mai spre viitor, dar există un timp de întârziere", a spus Solomon.
Solomon a criticat propunerile SUA care ar ridica cerinţele de capital pentru băncile mai mari, reluând comentariile omologilor săi.
"Cred că aceste reguli de capital vor avea un impact asupra creşterii economice şi asta va afecta întreprinderile mari şi întreprinderile mici şi accesul acestora la capital", a spus Solomon.
CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a contestat regulile propuse, spunându-le luni investitorilor că ar putea determina creditorii să se retragă şi să împiedice creşterea economică.