Pesimism pentru economia globală la sfârşitul anului 2019

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 noiembrie 2019

Pesimism pentru economia globală la sfârşitul anului 2019
CĂLIN RECHEA

Tendinţa negativă a aşteptărilor privind evoluţia economiei globale s-a accentuat în a doua jumătate a acestui an, conform indicilor trimestriali publicaţi de Institutul Ifo din Germania.

Un nou minim al ultimilor 10 ani, de -18,8 puncte, a fost atins în T4 2019, după o scădere cu 8,7 puncte faţă de trimestrul anterior, pe fondul unei scăderi accelerate a indicelui situaţiei prezente, până la -16,4 puncte, de la -5,4 puncte în T3 2019 (vezi graficul).

Indicele aşteptărilor pentru următoarele 6 luni a scăzut până la -21,1 puncte, de la -14,7 puncte în trimestrul anterior.

De la prima publicare a indicelui încrederii în economia gloabă, în T1 1990, media a fost de 3,8 puncte, în condiţiile în care minimul a fost de -52,7, în T1 2009, iar maximul de 33,5, în T1 2004.

"S-a înregistrat o deteriorare a climatului economic în aproape toate regiunile", se arată în comunicatul de presă de pe site-ul institutului, în condiţiile în care "evaluarea situaţiei curente a fost nefavorabilă mai ales pentru economiile emergente, în special cele din Asia".

În ceea ce priveşte aşteptările pentru următoarele 6 luni, declinul acestora a fost mai accentuat la nivelul economiilor dezvoltate, în special în Statele Unite.

Deteriorarea perspectivelor economice este marcată de scăderea semnificativă a aşteptărilor privind evoluţia comerţului global, a consumului privat şi a investiţiilor.

"Comparativ cu primăvara acestui an, a crescut semnificativ numărul experţilor care susţin că inovaţia şi cererea agregată sunt insuficiente", se mai arată în comunicatul de presă al Institutului Ifo.

Indicele încrederii la nivelul zonei euro a scăzut până la -16,3 puncte în T4 2019, cel mai scăzut nivel din primăvara anului 2013, de la -6,7 puncte în trimestrul precedent, pe fondul unei scăderi a indicelui situaţiei curente cu 9,9 puncte, până la -3,5, şi a unei scăderi cu 9,4 puncte a indicelui aşteptărilor pentru următoarele 6 luni, până la -28,3 puncte.

Încrederea în perspectivele economice ale Germaniei, Spaniei, Austriei şi Finlandei şi-a continuat tendinţa de scădere, după cum scrie Clemens Fuest, preşedintele Institutului Ifo, în timp ce schimbările au fost nesemnificative pentru Franţa şi Belgia.

O uşoară creştere a optimismului s-a înregistrat pentru economia Italiei, însă "avansul porneşte de la un nivel foarte scăzut".

Opiniile experţilor consultaţi de Institutul Ifo mai arată scăderi ale aşteptărilor privind importurile şi exporturile zonei euro, pe fondul menţinerii tendinţei negative a investiţiilor.

Faţă de trimestrul anterior, aşteptările inflaţioniste pentru 2019 s-a redus cu 0,2 puncte procentuale, până la 1,3%, iar aşteptările inflaţioniste pe termen mediu, până în 2024, s-au redus până la 1,9%, de la 1,8% în T3 2019.

La sondajul din octombrie 2019 al Institutului Ifo au participat 1.230 de experţi din 117 ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb